Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tovne junice
  • 19.08.2020. 10:30
  • Brodsko-posavska, Siče

Marijan Petrović: Uzgoj tovnih junica je otežan, ako se nešto ne promjeni, zatvorit ću farmu

Zbog ove situacije i gubitka određenih tržišta, prije svega libanonskog, cijena je značajno niža nego proteklih godina. Prije mjesec dana prodali smo 30-ak junica, dva eura po kilogramu što je nepunih 15 kuna, priča Petrović.

Foto: YouTube/screenshot
  • 1.635
  • 124
  • 0

Koronavirus, vjerojatno najčešći pojam u medijima ove godine, naštetio je brojnim poljoprivrednicima. Prema riječima Marijana Petranovića, uzgajivača tovnih junica iz Siča, u Brodsko-posavskoj županiji, u toj grani poljoprivrede nastali su veliki problemi jer uvelike ovise o izvozu.   

"Od prošle godine smo umjesto bikova simentalske pasmine, u staje doveli belgijsko-plave junice. Inače, ta je telad uvezena iz Rumunjske", kaže ovaj stočar i pojašnjava da nju odlikuje nešto manji dnevni prirast, ali zato kupci kažu da je kvaliteta mesa bolja, a time bi i cijena trebala biti nešto veća.

"Zbog ove situacije i gubitka određenih tržišta, prije svega libanonskog, cijena je značajno niža nego proteklih godina. Prije mjesec dana prodali smo 30-ak junica, dva eura po kilogramu što je nepunih 15 kuna. Prošle godine je ona bila viša od 16 kuna. Trenutačno, situacija i nije baš dobra", priznaje Petrović.

Proizvodnja nije sigurna

Kako tvrdi, libanonsko tržište bilo je presudno za plasman.

"Ljudi ili kupuju u jako maloj mjeri ili uopće ne kupuju zbog tamošnje gospodarske situacije. Ovog ljeta smo se povezali s određenim kupcima iz Italije i da nije njih, bili bismo u velikim problemima. Kada je riječ o samoj proizvodnji, bojim se i dati neki zaključak na temelju ovogodišnje cijene. Ovisimo i od uvoza teladi i od izvoza te stoke. S cijenom koju sada postižemo to nije dobro i postavlja određene upitnike na proizvodnju", ističe Marijan.

Kako do profitabilnog tova junadi?

Dodatnu subvenciju od države, prema riječima našeg sugovornika, većina tovljača nije uspjela konzumirati. "Koliko mi je poznato, zbog aktualne pandemije koronavirusa neke države dodatno subvencioniraju svoje proizvođače tako da mogu normalno funkcionirati uslijed smanjene potražnje i pada cijena. Ako je libanonsko tržište za sada izgubljeno, pitanje je kada će se kod njih konsolidirati politička i gospodarska situacija da kupci ponovo mogu kupovati", pojašnjava.

Hranu za junice proizvode sami

Inače, za uspješan uzgoj goveda, bez puno bolesti i uginuća, potrebno je nekoliko čimbenika.

"Zdravstvena situacija mora biti dobra jer zna biti određenih poteškoća s obzirom na to da je telad iz Rumunjske. Zbog transporta i niza drugih problema bude i određenih zdravstvenih poteškoća. Smještaj i hranidba moraju biti zadovoljavajući. Dakle, rezultat daju tri uvjeta, genetika, hranidba i smještaj", naglašava ovaj uzgajivač.

No, kod njih rijetko ima takvih poteškoća jer hranu za goveda proizvode sami. "Imamo oko 90 hektara ratarskih površina i dovoljno svoje hrane. Proizvedemo i višak ratarskih kultura, primjerice soje koju plasiramo na tržište“, kaže Marijan.

Priznaje kako bi ovogodišnja teška situacija mogla dovesti i do prestanka rada farme, ali se ipak nada da će uz pomoć države i određenih udruga pronaći rješenje.

Više o temi možete pogledati u videu:


Tagovi

Tovne junice Uzgoj Pandemija Marijan Petrović Subvencije


Autor

Tomislav Milanović

Više [+]

Tomislav Milanović novinar je s bogatim iskustvom, posebice kada su u pitanju poljoprivredne teme.


Partner