Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fanon
  • 18.02.2019. 09:00
  • Varaždinska, Petrijanec

Mario Jarnjak: Certifikati Fanona putovnica su za europsko tržište

Tvrtka Fanon iz Petrijanca ovih je dana završila recertifikaciju međunarodnih sustava kvalitete, kojima ova renomirana kompanija posvećuje posebnu pozornost. U Fanonu ističu kako su internacionalni sustavi kvalitete njihova putovnica za europsko, ali i druga tržišta na koja izvoze svoje proizvode.

Foto: Igor Čolaković
  • 1.146
  • 64
  • 0

Bez međunarodnih certifikata kvalitete danas je nezamisliv uspješan nastup na stranim tržištima, stoga međunarodnim sustavima kvalitete u Fanonu posvećuju posebnu pozornost. Tvrtka ima niz certifikata, no, za poslovanje je ključan QS certifikat, krovni njemački certifikat koji se odnosi na hranu za ljude, ali i na životinjsku hranu. QS certifikat je iznimno zahtjevan, jer uključuje monitoring svih analiza i detaljni, višednevni audit koji obavljaju auditori iz Njemačke.

"Oni tijekom monitoringa kontroliraju doslovce sve, od dokumentacije, analiza, sljedljivosti, proizvodnih pogona, higijene, sigurnosti i kvalitete, pa čak i higijene našeg transporta.Taj smo sustav implementirali 2013. godine, a upravo smo ovih dana okončali proces recertifikacije za QS standard. Posebno želim istaknuti kako naša tvrtka jedina u Hrvatskoj posjeduje taj certifikat", rekao je mag. Mario Jarnjak, komercijalni direktor tvrtke Fanon.

U ovoj tvornici stočne hrane godišnje obave više od 2,5 tisuće internih analiza, od sirovina koje ulaze u tvrtku, do gotovih proizvoda, a uz ovakve, dvostruke kontrole, u njihovom laboratoriju se izvrši i gotovo 3 tisuće analiza na mikotoksine. No, uz interne analize, Fanon redovno koristi i usluge inozemnih laboratorija u Njemačkoj, Nizozemskoj, Mađarskoj i Italiji.

Certifikati jamče visoku kvalitetu i sigurnost proizvoda

"Prošle smo godine u inozemnim laboratorijima primjerice, imali 568 analiza koje su bile vezane uz kvalitetu naših proizvoda. Kvaliteta i sigurnost su ključni u našem poslovanju, stoga posebnu pozornost posvećujemo i svim sirovinama, kako bismo tržištu mogli ponuditi što bolji, kvalitetniji i sigurniji proizvod", istaknuo je mag. Jarnjak.

vd
Tvrtka Fanon ima niz certifikata, od kojih se posebno ističe QS certifikat

Tvrtka Fanon posjeduje i niz drugih međunarodnih certifikata, između ostalih i KAT certifikat, ključni certifikat vezan uz proizvodnju jaja, odnosno, farme za nesilice, koji također uključuje cijeli proces od polja do stola, ali i certifikat za ulje, koji se odnosi na kvalitetu i sigurnost ljudske i životinjske hrane, ali i na bio gorivo.

Fanon proizvodi ne sadrže GMO

"Praktično svaka država ima svoj certifikat, a u Njemačkoj vlastite certifikate imaju čak i savezne pokrajine. Kako mi najviše izvozimo upravo u Bavarsku, imamo i njihov  A-Futer certifikat, koji zahtijeva posebne kriterije. Austrija također ima svoj certifikat - AMA-Pastus +. Iako imamo krovne njemačke certifikate, bez tog certifikata naše proizvode ne bismo mogli isporučiti ni na jednu austrijsku farmu. Posebno želim istaknuti još jedan važan i ključni certifikat vezan uz nonGMO. Kako je naša kompanija prije tri godine krenula upravo s non GMO proizvodnjom, bilo nam je važno ishoditi i VLOG certifikat, koji je u Njemačkoj poznatiji kao - Ohne Gentechnik, a kojim se obilježavaju krajnji proizvodi. Nama je taj certifikat posebno vrijedan, jer u Hrvatskoj još uvijek nemamo definiran certifikat za non GMO stočnu hranu, pa smo s tim međunarodnim certifikatom udruženja proizvođača non GMO hrane, koji je odobren od njemačkog ministarstva, dobili potvrdu da naši proizvodi ne sadrže GMO", rekao je Mario Jarnjak.

Fanon ima i GMP + certifikat, međunarodni certifikat koji pokriva kompletnu proizvodnju i transport, a koji je prepoznat na području cijele Europe, a ove će godine implementirati i nizozemski Secure Feed certifikat.

fanon-certifikati
Certifikati tvrtke Fanon koji jamče visoku kvalitetu i sigurnost proizvoda

Zahvaljujući certifikatima unaprijedili cijeli sustav

Kada smo 2013. godine implementirali QS standard, susreli smo se s nizom ograničenja. Svaki naš dobavljač mora biti u bazi QS certificiranih dobavljača, a kako nismo imali certificiranih domaćih dobavljača, bili smo prisiljeni okrenuti se prema uvozu. Radili smo sustavni monitoring sirovina koje nisu bile certificirane te smo proveli i kampanju kako bi se certificirali i naši dobavljači. Pritom moram reći kako oni nisu pokazali naročiti interes za takav certifikat, stoga što je certifikacija vrlo rigorozna. No, kroz godinu, dvije prilagodili smo se i počeli uviđati stvarne benefite takve zahtjevne certifikacije. Cijeli smo sustav podigli na višu razinu i uspjeli povećati izvoz.

Unatoč oštroj konkurenciji, Fanonov RUPIOLSunline osvojio srebrnu medalju za inovaciju na EuroTieru!

"Tvrtka Fanon danas 30 posto svoje proizvodnje izvozi, što ne bi bilo moguće bez ovih certifikata kvalitete i sigurnosti. Izašli smo na nova tržišta, posebice nakon nastupa na sajmu u Hannoveru, gdje smo predstavili naš inovativni proizvod -  RUPIOL Sunline, pa sada izvozimo i u Litvu, Latviju, Slovačku, Grčku. Ti su certifikati naša važna referenca, ali i jedina putovnica za ta tržišta, posebice za ona u Europskoj uniji, jer svaki kupac prepoznaje takav certifikat koji jamči sigurnost i sustav kvalitete, do kojih se u Uniji posebno drži", naglasio je Mario Jarnjak, komercijalni direktor Fanona.     


Tagovi

Fanon Međunarodni certifikati Stočna hrana QS certifikat NonGMO RUPIOL Sunline


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.