Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Starčević
  • 21.07.2018. 16:30

Marko Starčević u poljoprivredu je zakoračio već nakon osnovne škole: Mlijekom pokrivam troškove ako podbace usjevi i obratno

U Hrvatskoj ima prostora za napredak i razvoj. Iskreno se nadam da će i moja djeca željeti nastaviti raditi na poljoprivredi, jer žena i ja ne možemo zamisliti da radimo i živimo negdje drugdje, kaže Marko Starčević iz Sasovca.

Foto: arhiva Marka Starčevića
  • 2.723
  • 214
  • 0

Osiromašena sela i propadanje seoskih gospodarstava, te odlazak mladih u grad u potrazi za boljom budućnosti, prečesto zauzimaju medijski prostor. Ipak, svjedoci smo i ponekog svjetla na kraju tunela. Priču pronalazimo u selu Sasovac, općina Nova Rača, nedaleko Bjelovara. Selo je to koje je prije dvadesetak godina disalo punim plućima, svako domaćinstvo bavilo se stočarstvom i ratarstvom, dok se danas tamošnji proizvođači mogu na prste jedne ruke nabrojati.

Jedan od njih je i naš sugovornik Marko Starčević koji sa svojom mladom obitelji već niz godina radi na povećanju svoga poljoprivrednog gospodrastva. 

"Poljoprivredom sam se krenuo baviti nakon osnovne škole, odluka je bila odlučna. Ne mogu reći da sam krenuo od nule, mama je do tada u štali držala 12 krava i obrađivala 10 hektara zemlje", priča Marko i nastavlja: "Početak je bio težak, nisam imao svoju mehanizaciju, već sam posuđivao od drugih. Znate kako je to kada čekate svoj red, bilo je trenutaka i kada sam bio na rubu da odustanem, no nisam."

Cijena mlijeka pokriva tekuće mjesečne troškove 

Stoga je 2004 godine krenuo u kapitalna ulaganja. Kupio je traktor i osnovnu mehanizaciju, a godinu dana kasnije pomoću kredita kupio je i junice. Danas 32-godišnji Marko u štali ima 37 krava i obrađuje 120 hektara zemlje.

Marko Starčević 

"Mukotrpan je to posao i fizički i psihički, ali volimo životinje, a i s mlijekom imamo sigurni mjesečni prihod", dodaje. Na pitanje je li zadovoljan trenutnom cijenom mlijeka, naš sugovornik kaže: "Sadašnja cijena je dovoljna da pokrije tekuće mjesečne troškove, no vjerujem da će u budućnosti ona biti bolja, što će nas potaknuti na veću proizvodnju."

Jedno pokriva drugo 

Inače, Marko Starčević bavi se stočarstvom, ratarstvom i tovom junadi, objašnjavajući kako jedno pokriva drugo, u slučaju da podbace usjevi, kao što je to ove godine s uljanom repisom i pšenicom. Dio troškova pokrit će se novcima iz pimjerice mlijeka ili tova junadi.

Zajedno sa svojom obitelji Marko Starčević u budućnosti planira povećati proizvodnju mlijeka. "Povećao bih broj muznih krava na 50 komada i izgradio izmuzište, obradive površine za sada ne mislim povećavati. Isto tako smatram da bi i država trebala imati malo više sluha za nas mlade poljoprivrednike, kako je i praksa drugih država u Europi. U Hrvatskoj ima prostora za napredak i razvoj, ja se iskreno nadam da će i moja djeca željeti nastaviti raditi na poljoprivredi, jer moja žena i ja ne možemo zamisliti da radimo i živimo negdje drugdje", zaključio je Marko Starčević iz Sasovca.


Fotoprilog


Tagovi

Marko Starčević Sasovac Krave Mlijeko


Autorica

Marija Potak

Više [+]

Marija je inženjerka agronomije, ratarski smjer. Živi u Bjelovaru, udana je i majka dvojice sinova. Radila je nekoliko godina u novinarstvu, na BBŽ-radiju te pisala za lokalne novine Bjelovarac, tematika poljoprivreda. Trenutno radi u struci i kaže: Volim svoj posao, ali volim i pisati i pratiti aktualne teme.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo