Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upala vimena krava
  • 23.10.2015. 18:00

Mastitis - najčešće infektivno oboljenje krava

Kako prepoznati mastitis i kako ga liječiti? Što je potrebno učiniti da se spriječi pojava ove bolesti?

Foto: depositphotos.com
  • 638
  • 11
  • 0

Veliki je broj faktora koji utječu na ekonomsku računicu proizvodnje mlijeka, od same cijene, preko inputa proizvodnje pa sve do kondicije samih grla, a upravo kondiciji grla najčešće prijeti bolest koja se smatra najskupljom u današnjem vremenu, kada je u pitanju proizvodnja mlijeka. Riječ je o mastitisu od kojeg najčešće obolijevaju krave.

Kako primijetiti mastitis?

Kada se pojavi mastitis, proizvodnja mlijeka može drastično opasti, a bude slučajeva da opadne i za 80% po grlu, ovisno o broju somatskih ćelija, ali i vrste mastitisa. Farmeri se susreću sa dvije vrste mastitisa, kliničkim i subkliničkim. Klinički mastitis se u većini slučajeva lako uočava jer ostavlja posljedice na vimenu i u samom mlijeku koje može sadržavati grudvice ili je promijenjena boja mlijeka. Subklinički mastitis se može utvrditi tek kada se napravi test, on nije vidljiv na vimenu niti u mlijeku. A kada se često pažljivo promatraju krave, mogu se primijetiti određene promjene u njihovom ponašanju, na primjer, reakcija na stavljanje uređaja za mužnju. Posljedice mastitisa su višestruke jer je ugroženo zdravlje životinja, ljudi, ali i dolazi do financijskih gubitaka u proizvodnji mlijeka. Do gubitka u proizvodnji mlijeka dolazi zbog destrukcije žljezdanog tkiva i odbacivanja mlijeka.

Prema procjenama poljoprivrednih stručnjaka u sektoru stočarstva, iznijeti su podaci da oko 50% mliječnih krava ima u prosijeku u dvije četvrtine patogene bakterije, a 1 - 3% krava pokazuje kliničke znakove mastitisa. Uzročnike mastitisa čini 20 i više vrsta različitih bakterija, uglavnom iz grupe streptokoka i stafilokoka. Za nastajanje mastitisa kod krava osim bakterija, značajnu ulogu imaju i uvjeti sredine: ishrana, držanje, način mužnje i sl. Posebnu pogodnost za nastajanje mastitisa predstavljaju greške u ishrani krava, mužnja i higijena krava.

Glavne posljedice skrivenih upala vimena su postepeno smanjivanje količine mlijeka i sve lošija kvaliteta mlijeka. Mastitis izaziva promjene osobine mlijeka i njegovog sastava. Posljedica pojave ove bolesti je smanjenje količine masti, proteina i mineralnih materija u mlijeku.

Štete nakon pojave mastitisa

Mastitis je kriv za 70% svih gubitaka u proizvodnji mlijeka. Šteta se primjećuje kroz:

  • Smanjenu proizvodnju mlijeka u vimenu
  • propadanje pojedinih četvrti ili cijelog vimena pa se krave prijevremeno isključuju iz proizvodnje
  • uginuće bolesnih krava
  • velike troškove liječenja upala vimena, a time se poskupljuje prozvodnja mlijeka
  • neupotrebljivost mlijeka za ishranu i industrijsku preradu za vrijeme upala (štetno je za zdravlje ljudi jer sadrži različite mikroorganizme i njihove toksine).

Prevencija mastitisa

Osnova za prevenciju je higijena grla, higijena muzača, higijena štale i higijena vanjske okoline blizu štale. Veliku ulogu u održavanju higijene ima prostirka, jer je važno da se ona mijenja svaki dan i da krava uvijek boravi na čistoj površini. Najveći broj stručnjaka iz sektora stočarstva smatra da je slama sigurnija od mnogih drugih materijala koji se koriste za prostirku.

Muhe lako i brzo prenose bakterije koje mogu dovesti do pojave mastitisa. Prijenos bakterija muhe vrše leteći sa jednog mjesta na drugo, sa krave na kravu. Prevencijom prisutstva muha u štali smanjuje se mogućnost pojave mastitisa. Osim toga, važna je i težina pa bi kod junica trebalo sve učiniti da ne budu ni mršave ni debele. Ukoliko je junica debela pri telenju, nakon telenja neće unositi dovoljno hrane, već će razlagati tjelesnu masnoću i to utječe na jetru, a jetra opet utječe na kvantitet i kvalitetu mlijeka.

Preventiva podrazumijeva:

  • izbjegavanje izlaganja krave stresu
  • sprječavanje povrede vimena i sisa neadekvatnom mužnjom
  • osiguravanje dovoljno prostora za svaku kravu
  • potpuno izmužavanje krave pri svakoj mužnji
  • prati, sušiti i dezinficirati sise prije i poslije mužnje
  • obavezno pranje ruku i opreme za svaku mužnju
  • za svaku kravu potrebno je koristiti drugu krpu za brisanje vimena
  • održavati dobru higijenu unutar štale, ali i muznih mašina i vimena
  • provjetravati štalu kad god je moguće.

Liječenje mastitisa

Ukoliko se nije preventivno djelovalo ili je do bolesti došlo unatoč preventivnom djelovanju, obavezno treba konzultirati veterinara i postupati dalje po njegovim instrukcijama. Vrlo je važno dijagnozu imati što prije kako bi se na vrijeme odredila terapija. Liječenje se provodi lokalno (intracisternalno) i parenteralno. Troškovi liječenja su značajni, naročito kod teških slučajeva sa neizvjesnim ishodom. Nakon izlječenja nivo laktacije se rijetko kada vraća na prethodnu vrijednost, a nisu rijetki ni slučajevi izlučenja takvog mastitičnog grla.

Foto: depositphotos.com; kalinovsky


Tagovi

Mastitis Veterinar Antibiotici Krave Štala Bakterije Proizvodnja mlijeka Gubici u proizvodnji Uređaji za mužnju Vime Uzroci mastitisa Higijena grla


Autor

Danijel Grujić

Više [+]

Danijel Grujić, Petrovac na Mlavi