Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Jurišanec
  • 11.09.2019. 07:30
  • Bjelovarsko-bilogorska, Gudovac

Matija Jurišanec odnio prva mjesta za svinje landras i durok!

Obitelj Jurišanec bavi se uzgojem rasplodnog materijala. Uzgajaju pasmine svinja durok, landras, pietren, od čega je najviše landrasa, a imaju ukupno 200 komada svinja, od čega je 40 krmača. Upravo su landras i durok odnijele prva mjesta na Državnoj stočarskoj izložbi.

Foto: Karolina Rastija
  • 3.553
  • 656
  • 0

Važan dio Jesenskog bjelovarskog sajma je najveća specijalizirana stočarska priredba u zemlji - Državna stočarska izložba, na kojoj se tradicionalno predstavljaju najuspješniji hrvatski uzgajivači sa svojim najboljim grlima. Na stočarskoj izložbi sudjelovalo je više od 200 uzgajivača, a prikazano je oko 500 grla različitih goveda, ovaca, koza, svinja, konja...

Jedan od njih je i mladi poljoprivrednik Matija Jurišanec iz mjesta Lijeva Luka koje se nalazi između Siska i Ivanić Grada. Na sajam je došao sa terminalnim nerastovima pasmina landras i durok, za koje je osvojio prva mjesta! Ovo mu je četvrta godina da je na izložbi, i prije je osvajao nagrade, također uspješne, no sada je otkrio zašto su njegove svinje osvojile nagradu:

Radi cijela obitelj, a uskoro stiže i prinova

"Naše svinje ocijenjene su odlično vjerojatno zbog vrlo dobrog indeksa, dobrih su materinskih linija i vrlo su lijepo izgleda. Ovaj sajam nam dobro dođe jer se nešto grla uspije i prodati", okriva Matija.

vf
Prvo mjesto za pasmine svinja landras i durok na Državnoj stočarskoj izložbi

"Bavimo se uzgojem rasplodnog materijala. Uzgajamo pasmine svinja durok, landras, pietren, od čega je najviše landrasa, a imamo ukupno 200 komada svinja, od čega je 40 krmača", govori Matija, koji je, osim na svojoj farmi, zaposlen i kao instruktor vožnje: "Radim s roditeljima, žena pomaže koliko može, trenutno očekujemo prinovu u obitelji i ja uskačem poslije i prije posla koliko stignem, a najviše sam zadužen za papirologiju."

Na sajmu je Matija osvojio prva mjesta za landrasa i duroka

U Hrvatskoj su se dugi niz godina uzgajali landrasi koji po podrijetlu potječe iz Švedske i Njemačke, a kroz proteklo razdoblje zbog slične uloge u uzgojnom programu danas govorimo o jedinstvenoj pasmini landras. Landrase odlikuje izrazita duljina tijela koja omogućava smještaj materničnih rogova i predstavlja vezu s visokom plodnošću krmača, koja nerijetko dostiže i više od 12 prasadi u leglu na primjeru danskog landrasa. Selekcijom protiv stresne osjetljivosti i selekcijom na svojstva kakvoće mesa u skandinavskim tipovima landrasa, pasmine iz ove skupine postaju vrlo interesantne zbog visoke plodnosti, dobre mesnatosti, dobre kakvoće mesa, ali i ekonomičnosti u proizvodnji zbog manjih uzdržnih potreba radi manje tjelesne mase u zreloj dobi.

dv
Landras uzgajivača Matije Jurišanca

Durok je pasmina svinja nastala u 19. stoljeću u Sjedinjenim Američkim Državama, a u njezinom stvaranju su sudjelovale američke domaće pasmine i crvena Yersey pasmina. Upravo zbog toga glavna morfološka odlika ove pasmine je crvenkasta boja čekinja. Danas je prvenstvena uloga duroka u stvaranju hibrida. Križanci u tovu pokazuju dobre rezultate, dobro iskorištavaju hranu i imaju dobar prirast. Koristi se kao terminalna ili završna  pasmina posebno za povećanje intramuskularne masti u mišićnom tkivu. Tako se koristi za povećanje kvalitete mesa pasmina ili križanaca gdje je došlo do pada postotka intramuskularne masti ispod 2 ili 3%. 

Nema straha od afričke svinjske kuge?

Svinje Jurišanci prodaju većinom privatnim domaćinstvima, stalnim kupcima koje vide kvalitetu mesa, a nešto otkupljuje i veći kupac iz Siska što ide za klanje. Sezona je, cijena mesa je sve manja pa se bore na tržištu, govori Matija: "Vidimo da se kupuje smrznuto meso u supermarketima iz uvoza, a to nije ni ta klasa ni kvaliteta koju mi nudimo."

bf
Za durok je karakteristična crvenkasta boja čekinja

Upitali smo Matiju boji li se afričke svinjske kuge koja je zadesila brojne države Europe: "Afričke svinjske kuge se i bojimo i ne bojimo, na svojoj farmi imamo biosanitarne mjere zaštite, a u Sisačko-moslavačkoj županiji svakih šest mjeseci se vadi krv i kontrolira zdravstveno stanje životinja. Zaštićeni smo koliko možemo biti."

Što se državnih potpora tiče, one se dobivaju za nazimice, s kojima Matija baš i nije zadovoljan: "Dobivamo potpore za nazimice, no možda bi bilo bolje da ih ni nema, da se zna koja je vrijednost da možeš prodati i da imaš siguran otkup, što bi bilo bolje nego ovo što mi sada dobivamo."


Povezane stočne vrste

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]

Tagovi

Matija Jurišanec OPG Jurišanec Uzgoj svinja Prvo mjesto Landras Durok Bjelovarski sajam Izložba životinja


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]