Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjogojstvo
  • 01.04.2022. 10:30
  • Brodsko-posavska, Gundinci

Mato Mihić: Prasci od 25 kg uskoro bi mogli koštati 100 eura

Mali proizvođači su izgubili kupce jer su ih preuzeli veliki s dampinškim cijenama kojima oni ne mogu konkurirati, napomenuo je stočar Mato Mihić za Slavonskobrodsku televiziju

Foto: Youtube/Printscreen
  • 7.366
  • 1.198
  • 0

Boksovi za svinje prazni su na gospodarstvu Mihić u Gundincima, a tržišne poremećaje u ovom sektoru na svojoj koži osjeti Mato Mihić koji je u turnusu proizvodio i do 300-tinjak tovljenika.

"Prošle godine u jesen je dobro krenula prodaja tovljenika. Međutim, u prosincu se dogodio preokret. Sve je stalo i tovljenici su nam ostali za siječanj i veljaču", kazao je ovaj stočar za Slavonskobrodsku televiziju. Kako je dodao, svinje su bile ogromne kilaže i jedva su ih uspjeli prodati.

Na njegovom gospodarstvu sve je spremno za dolazak novih svinja, a Mato kaže da će gledati stanje na tržištu. Kako otkupne cijene svinja tako i one za repromaterijal. On je dio gnojiva za sjetvu ranije nabavio i s tim je dobro prošao, no, da bi boksove napunio dobro bi mu došle, kaže, covid potpore. Naime, zadnja isplata još mu nije sjela na račun.

Apelira na covid potpore

"To je prvi put u zadnjih 12 godina da je Ministarstvo poljoprivrede uvidjelo da treba pomoći i tovljačima svinja", kazao je Mihić. Kako dodaje, oni su potpore dobili do listopada. Stoga on apelira da im se isplati i za studeni, prosinac, siječanj i veljaču jer su i u tim mjesecima prodavali uzgojene životinje, a nisu dobili covid pomoć.

Kada se priča o svinjogojstvu i ovaj sektor grca u problemima. Kako svima tako i njima troškovi rastu, što je pogotovo vidljivo kod proizvođača koji stočnu hranu moraju kupovati. A otkupna cijena nikako ne plati ulazne troškove.

"Ona je do početka prosinca bila pristupačnih 11 kuna po kilogramu i onda je u siječnju ove godine naglo pala na 9 pa na 8 kn i stvorila se pomutnja. Nismo više imali kupaca tako da smo jedva riješili tovljenika", dodao je Mato rekavši da neki stočari još uvijek vuku repove od te prodaje.

Prasci po 100 eura?

Kaže, trenutno bi kilogram svinjetine trebao koštati oko 13 ili 14 kuna. Prascima cijena iz tjedan u tjedan sve više raste i to od 5 do 10 eura, a ovaj stočar ističe da bi ono od 25 kilograma uskoro moglo postići cijenu od 100 eura. "To bi bio problem za nas. Tko će si to meso moći priuštiti?", upitao je ovaj stočar.

Hrvatsko svinjogojstvo u još većoj krizi - malo tko će se izvući?

Mali proizvođači su, napominje, izgubili kupce jer su ih preuzeli veliki s dampinškim cijenama, kojima oni ne mogu konkurirati. "Apsurdno je da su veliki u srpnju i kolovozu prodavali kilogram svinjetine po cijeni od 7,30 kn", poručio je Mihić koji je inače i član Hrvatske poljoprivredne komore (HPK).

Što je sve rekao pogledajte u emisiji Život i zemlja Slavonskobrodske televizije:


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]

Tagovi

Mato Mihić Tov svinja Cijene svinja Svinjsko meso Svinjogojstvo


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]