Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nitratna direktiva
  • 31.05.2016. 10:30

Međuodlagališta gnoja, velika ušteda stočarima!

Nitratna direktiva važna je EU odredba o kojoj će od 2017. ovisiti i isplata poticaja stočarima. Pred stočarima su značajna financijska ulaganja u izgradnju odlagališta stajskog gnoja. Donosimo nešto jeftiniji alternativni način zadovoljavanja pravila.

Foto: Waldo
  • 2.770
  • 128
  • 0

Poštivanje uvjeta višestruke sukladnosti jedan je od najvažnijih elemenata Zajedničke poljoprivredne politike EU, ali i preduvjet za izravna plaćanja.

Svrha ispunjavanja uvjeta višestruke sukladnosti je zaštita okoliša, zdravlje ljudi, životinja i bilja te dobrobit životinja i ostvarivanje prava na potpore u poljoprivredi.

Stočari su se uvođenjem pravila o skladištenju stajskog gnojiva opisanih u Nitratnoj direktivi našli pred teškim financijskim izazovom izgradnje skupe betonske infrastrukture koja bi podržala sprečavanje onečišćenja dušičnim gnojivima.

Poštovanje pravila neće biti jeftino

Međutim, postoji i alternativni i jeftiniji način poštivanja pravila Direktive i zaštite okoliša. Istaknuti stručnjak na tom području i tajnik Udruge OPG-a Hrvatske "Život" Miroslav Kovač i Ivan Han tako su još 2007. u sklopu vlastite inicijative kreirali Praktični priručnik o Nitratnoj direktivi (koji možete preuzeti u prilogu ispod teksta).

Uvjeti višestruke sukladnosti u upravljanju PG-ima!

U njemu je detaljno navedeno kako se i na koji način, uz puno jeftiniji ulog, poljoprivrednici mogu pripremiti na sve zahtjeve zaštite okoliša. "Cilj je bio ovu praktičnu mogućnost podijeliti sa svijetom oko sebe i nagnati ljude na razmišljanje kako bi uštedili stočarima", govori Kovač.

Kako poštivati Direktivu "uradi sam" metodom?

Alternativna međuodlagališta stajskog gnoja su preporuka koju prenose autori brošure o Nitratnoj direktivi, a preporuku temelje na pozitivnim iskustvima i dobroj praksi zemalja koje se već duže vrijeme nalaze u EU. "Preporuka je da se međuodlagališta prihvate u našem Zakonodavstvu i da inspektori uvaže ovu dobru praksu", navodi Kovač.

Autori su izračunali da su primjenom ovih savjeta, uštede domaćim stočarima i do nekoliko stotina milijuna kuna. "Važno je u ovom trenutku imati svaku informaciju koja može pomoći. Važno je znati da ima i drugih rješenja i da su ona logična, a danas, za nas posebno važno, jeftinija i jednako funkcionalna. Važno nam je potaknuti stručnjake i one odgovorne u administraciji te stočare da se ne uspavaju jer je trenutak obaveznih poštivanja Višestruke sukladnosti sve bliže.

Govorim to iz Života jer sam u velikoj mjeri siguran da malo ljudi razmišlja o investiciji u beton i još manje ih uopće može investirati u ovoj situaciji, ali i u to da inženjeri i administracija šute. Prema tome, informacija koju prenosimo je naš mali doprinos izvjesnijoj budućnosti i mogućnosti velikih ušteda stočarima", upućuje na problem Kovač.

Odlaganje stajskog gnoja

Mjesto za odlaganje krutog stajskog gnoja

U kojim slučajevima su dopuštena međuodlagališta?

Međuodlagališta za stajski gnoj na otvorenom polju dopuštena su bez čvrste podloge na tlu i bez spremnika za hvatanje tekućeg stajskog gnoja samo u slučajevima kada ne postoji opasnost od zagađenja površinskih voda ili podzemne vode. To je u pravilu slučaj kada

Ispravno držanje stajskog gnoja
  • podzemna voda leži najmanje 2 m ispod površine tla, a pokrovni sloj iznad podzemne vode pokazuje dobro uporišno svojstvo, kao što je to slučaj kod teških, žilavih tala, npr. dubokih glinenih ili ilovastih, praporasto gli­nenih ili ilovastih te naplavljenih tala. Ako se stajski gnoj odlaže na la­gano iti propusno tlo, potrebno je po mogućnosti spriječiti prodor oborin­skih voda pokrivačem koji odbija vodu, primjerice flisom ili fotijom, ili 10 cm visokim slojem slame.
  • se međuodlaganje obavlja na obrađi­vanim korisnim površinama, a mjesto odlaganja se mijenja svake godine;
  • se mjesto za odlaganje nalazi izvan vodozaštitnih ili poplavnih područja;
  • nije prekoračeno trajanje odlaganja od 5 mjeseci, pod uvjetom da je međuodlagalište pokriveno vodonepropusnim materijalom,
  • postoji odgovarajuće odstojanje od nadzemnih voda od najmanje 50m, odstojanje od uličnih jaraka koji nisu uvijek puni vode i od jaraka za sprječavanje poplave od naj manje 20m te ako u iste ne dospijeva procjedna ili oborinska voda koja otječe;
  • je isključeno istjecanje tekućeg stajskog gnoja u nadzemne vode.

Nitratnu direktivu s jedne strane gledamo kao svojevrsnu zaštitu od industrijalizacije poljoprivrede i proizvodnje hrane na taj način, a sa druge strane kao potrebu da se pronađe sklad između neophodne proizvodnje hrane i njene kvalitete onemogućavajući u tom procesu zagađivanje voda i tala koji su čisti i plodni, preduvjet kvaliteti i budućnosti života.

Sve o odlaganju stajskog gnojiva, udjelima i djelovanju hranjivih tvari iz stajskog gnojiva, ugrožavanju površinskih i podzemnih voda, korištenju stajskog gnojiva i primjerima poticanja za provedbu Nitratne direktive možete pronaći u Priručniku ispod teksta.

Foto: Waldo93/pixabay.com


Dokumenti


Tagovi

Nitratna direktiva Zbrinjavanje stajskog gnojiva Gnojišta


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]