Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkupna cijena
  • 28.03.2022. 12:15

Ministar ocijenio nerealnom inicijativu o višoj cijeni mlijeka, proizvođači odgovorili

Predsjednik Skupštine Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS, Dragan Janjić, kaže kako će se, neovisno od stavova ministra, otkupna cijena sirovog mlijeka povećati

Foto: Depositphotos/Mayerberg
  • 804
  • 177
  • 1

Inicijativu proizvođača mlijeka iz Bosne i Hercegovine da se otkupna cijena podigne na 0,95 KM po litru, sa sadašnjeg prosjeka koji se kreće oko 0,60 KM, ministar poljoprivrede RS Boris Pašalić ocijenio je nerealnom. S druge strane, proizvođači kažu kako resorni ministar nije proizvođač, ne muze krave i ne može znati kakva je situacija. 

Pašalić je svoj stav opravdao činjenicom da mlijeko nije značajno poskupilo na bh. tržištu pa stoga ni otkupne mljekare ne mogu obezbijediti taj iznos. 

"Svakako smatram da treba da se koriguje otkupna cijena mlijeka. Ja sam imao sastanak s predstavnicima otkupnih mljekara i proizvođača i prodajnih lanaca. Došlo je do nekog manjeg rasta otkupne cijene u zadnjih par mjeseci, ali to nije dovoljno da kompenzuje veliki rast stočne hrane. Jer, sada mljekar zaista proizvodi na način da ne ostvaruje profit", rekao je Pašalić za ATV

Dodatna sredstva

On je naveo kako je riječ o osjetljivom sektoru koji kad se jednom naruši treba tri do četiri godine da se on vrati. Naveo je kako će pokušati da obezbijede i dodatna sredstva za isplatu po litru. Međutim, ističe da se sredstva iz kompenzacionog fonda, ne mogu izdašno koristiti već da je za njihov angažman potrebna jaka argumentacija. Sva sredstva su uslovljena kapitalnim investicijama, dodaje, naglasivši kako za tu namjenu nema dovoljno u redovnom budžetu te da će ovisno od tih zahtjeva biti procijenjeno ima li dovoljno sredstava za mljekare. 

Prvi čovjek bh. mljekara: Ili će platiti mlijeko ili prekidamo proizvodnju

Istakao je i kako ne postoje mehanizmi da se "privatna firma natjera da poveća cijenu otkupa mlijeka", jer time mljekare rizikuju svoju propast. 

"Ako se zatvore mljekare,šta će onda proizvođač sa svojim mlijekom. Koliko mljekare trebaju proizvođačima, toliko proizvođači trebaju mljekari. Oni moraju da uspostave taj partnerski odnos. Mi pomažemo proizvođačima da imaju rentabilnu proizvodnju i ova dodatna sredstva upravo idu u tom pravcu", pojasnio je, dodavši da trenutno svi trpe. 

Odgovor proizvođača

Predsjednik Skupštine Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS, Dragan Janjić, kaže kako će se, neovisno od stavova ministra, otkupna cijena sirovog mlijeka povećati. 

"Mi ne tražimo ništa ni od države, ni od mljekara. Oni treba da zarade, kao i mi. Država daje koliko može. Ne znam zašto se oni bune, je li sve poskupilo i niko se u ovoj državi nije pobunio?", navodi Janjić. 

Dodao je i kako država ne mora izdvajati ni fening za mljekarstvo, ali će fakturisati po cijeni koju su odredili. 

"Neka daju ugroženim građanima ta sredstva, a mi ćemo fakturisati mljekari. Neka bude jedna cijena na policama. Cijene će biti uvećane, radno sposobni neka plate, a ovima ugroženima neka im da te poticaje koje su nama davali da mogu platiti tu razliku od 30 feninga koje mi tražimo", rekao je Janjić. 

Stanje u regionu

Ni u regionu stanje nije mnogo bolje. Proizvođači mlijeka u Šapcu su prije tri dana na protestima prosuli određenu količinu mlijeka u kanalizaciju, te najavili protestnu vožnju na dan izbora u Srbiji, 03. aprila, ako država ne ispuni njihove zahtjeve, piše Danas. Nezadovoljni su, također, otkupnom cijenom mlijeka, koja se kreće između 35 i 45 dinara (0,56 i 0,73 KM).

Proizvođači mlijeka u Crnoj Gori, članovi Udruženja stočara u utorak će, kako su najavili, obustaviti isporuku mlijeka crnogorskim mljekarama, potvrđeno je za Vijesti. Oni traže da im se ukupna otkupna cijena poveća na 70 centi, zbog novog rasta cijena stočne hrane i drugih inputa u proizvodnji.


Tagovi

Mlijeko Mljekarstvo Boris Pašalić Cijene mlijeka Farmeri Proizvođači mlijeka Dragan Janjić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.