Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena mlijeka
  • 04.02.2021. 08:30

Ministarstvo poljoprivrede o cijeni mlijeka: Svjesni smo nepovoljne situacije kooperanata

Podupiranjem proizvođačkih i uzgojnih organizacija nastoji se utjecati na poboljšanje pregovaračke pozicije primarnih poljoprivrednih proizvođača u odnosu na otkupljivače, navode iz resornog ministarstva.

Foto: Depositphotos/pressmaster (ilustracija)
  • 1.742
  • 467
  • 0

"U stalnom smo kontaktu s proizvođačima mlijeka i upoznati s nepovoljnom situacijom uzrokovanom promjenom načina obračuna otkupne cijene", stoji u odgovoru kojeg smo dobili iz Ministarstva poljoprivrede. Naime, kako smo ovih dana prenijeli informaciju, kooperantima sirane Zdenka - mliječni proizvodi d. o. o. praktično su ukinute tvorničke premije na isporučeno mlijeko, što najvećem broju njih smanjuje mjesečni prihod za oko dvije tisuće kuna. Ogorčeni i poniženi, za pomoć su se obratili i krovnoj instituciji čiji ih je odgovor da ne mogu utjecati na cijenu mlijeka razočarao.

"Ministarstvo poljoprivrede nema mogućnosti direktnog utjecaja na formiranje cijene mlijeka“, navode dodajući kako su svjesni problematike u kojoj su se našli kooperanti, no riječ je o privatnoj tvrtki koja samostalno donosi svoje poslovne odluke.

Upućuju na Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (Narodne novine broj 117/17) koji ima za cilj i svrhu uspostavu, osiguranje i zaštitu poštenih trgovačkih praksi kojima se štite sudionici u lancu opskrbe hranom i kojim se strogo kažnjava nepoštena trgovačka praksa i jamči pošten položaj primarnih proizvođača u lancu opskrbe hranom.

Zaustavljen pad proizvodnje

Podsjećaju i kako je 2017. godine usvojen tzv. "Mliječni paket“ kojeg čine tri pravilnika, od kojih Pravilnik o utvrđivanju sastava sirovog mlijeka (NN br. 136/2020) i Pravilnik o mlijeku i mliječnim proizvodima (NN br. 64/2017), reguliraju kvalitetu i postupke kontrole mlijeka, dok treći, o uređenju ugovornih odnosa u sektoru mlijeka i mliječnih proizvoda (NN br. 24/2017 i 28/2017) uređuje ugovorne odnose te slobodno pregovaranje o uvjetima međusobne poslovne suradnje.

U odgovoru, nadalje, navode brojne mjere, potpore i intervencije donesene u svrhu očuvanja nacionalne proizvodnje mlijeka, od proizvodno vezanih plaćanja za krave, preko potpore za kupovinu steonih junica, mjere dobrobiti životinja, restrukturiranja i modernizacije gospodarstva, do zbrinjavanja stajskog gnoja i dr., iz kojih je, kažu, razvidno da reagira u okviru svojih ovlasti.

"Poduzete mjere počele su davati rezultate te bilježimo povećanje broja krava kao i zaustavljanje pada proizvodnje mlijeka“, ističu navodeći podatke o porastu broja krava, koji je krajem 2019. godine iznosio 153.773, a početkom 2021. godine 155.371 krava.

Udruživanje će ojačati pregovaračku poziciju

Ono što naglašavaju, je da je višegodišnji negativni trend pada proizvodnje mlijeka u posljednjih šest mjeseci 2020. zaustavljen. "U tom periodu bilježimo za 3.859.509 kg veću isporuku mlijeka u odnosu na isto razdoblje prethodne godine“, ističu. 

Na kraju rezimiraju kako provođenjem svih mjera resorno ministarstvo pruža direktnu potporu poljoprivrednim proizvođačima. Podsjećaju kako su, s druge strane, proizvođači mlijeka u mogućnosti korištenja EU fondova odnosno Programa ruralnog razvoja s ciljem povećanja kapaciteta proizvodnje i podizanja konkurentnosti.

Ujedno, podupiranjem proizvođačkih i uzgojnih organizacija nastoji se utjecati na poboljšanje pregovaračke pozicije primarnih poljoprivrednih proizvođača u odnosu na otkupljivače. "Također putem promotivnih kampanji se promovira domaća proizvodnja te njen položaj na tržištu“, stoji u odgovoru Ministarstva.


Tagovi

Cijena mlijeka Mliječne krave Ministarstvo poljoprivrede Poljoprivredni proizvođači Tvornička premija


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo današnjih radova na njivi, lavanda i gost u lavandi.