Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatski posavac
  • 08.09.2021. 10:30
  • Bjelovarsko-bilogorska, Gudovac

Miroslav Caren: Nakon pobjede u Gudovcu nude preko 5.000 eura za Patrika, ali nema tih novaca

Iako je sa svojih 65 godina bio najstariji voditelj konja na zahtjevnom predstavljanju pastuha, Miroslav Caren nikako nije htio propustiti aktivno sudjelovanje na sajmu za kojega je i obiteljski vezan.

Foto: Marinko Petković
  • 4.837
  • 1.959
  • 0

Hrvatski posavac Patrik 329 Miroslava Carena iz sela Žirčica u općini Martinska Ves kod Siska, pobjednik je izložbe konja u Gudovcu na Bjelovarskom sajmu. Izložba je održana u sklopu Državne stočarske izložbe nakon dvije godine pandemijske krize s nikada više predstavljenih konja, bilo da se radi o autohtonim posavcima, hrvatskim hladnokrvnjacima ili gidranima.

"Nakon pobjede u Gudovcu nude mi više od 5.000 eura za moga Patrika, koji je oždrebljen 2018. godine, ali nema tih novaca za kojeg bi prodao svog dorata. On je dobroćudan konj, ima samo tri i pol godine te će tek za dvije godine dostići svoju punu zrelost", kazao nam je Caren, dan nakon Sajma, kada se nakon tri dana, umoran, ali zadovoljan vratio kući sa šampionskom titulom.

Obiteljska tradicija 

Inače, s Patrikom se natjecao u jakoj konkurenciji pet vatrenih pastuha od Otoka u Slavoniji do Zagorja, iza kojih se sve prašilo kada su ih poveli u kas, pa je i trojici sudaca bilo tijesno u velikom ograđenom otvorenom prostoru na sajmu, jer se zbog Covid protokola ocjenjivanje nije održalo u velikoj aukcijskoj dvorani.

Ocjenjivanje konja na Bjelovarskom sajmu 

Tako se s Miroslava, jer nije nimalo lako voditi pastuha od blizu 800 kilograma, cijedio znoj nakon ocjenjivanja koje traje 15-ak minuta, dok suci ne vide što i kako se konji ponašaju bilo u hodu ili kasu. No, iako je sa svojih 65 godina bio najstariji voditelj konja, nikako nije htio propustiti aktivno sudjelovanje na sajmu za koji je i obiteljski vezan.

Naime, kako smo čuli, još je njegov otac, sudjelovao s konjima na prvom Bjelovarskom sajmu. Vozio je kočiju što je kod Carena, kao i držanje konja kojih sada imaju 40 u Odranskom polju, obiteljska tradicija koju ne misle samo tako prekinuti.

Drugim riječima, konji traže i spajaju dobre ljude, jer se oko njih sve vrti, a našeg pobjednika, s Ivicom Stepancem iz Stare Drenčine kod Siska i Josipom Runjevcem iz Kloštar Ivanića, također uzgajivačima posavskih konja, veže i trajno prijateljstvo. Tako se Miroslav, bez njih dvojice, nikakao nije htio sam fotografirati u štali s boksovima na sajmu, gdje se družilo, jelo i spavalo. U teškim uvjetima, samo s vlastitim pokrivačima na slami, trebalo je izdržati tri noći, ali se uzgajivači nisu htjeli ni na trenutak odvojiti od svojih velikih četveronožnih ljubimaca.

Miroslav Caren, Josip Runjavac i Ivica Stepanec (s lijeva na desno)

Miroslav je zadovoljan jer su cijene konja na domaćem tržištu, kaže, zadnjih nekoliko godina, pa sada i u korona krizi 'jako dobre'. Imaju veliko izvozno tržište u Italiji, a to znači da se za ždrijebe može dobiti 20 do 22 kune po kilogramu, a za kvalitetnog pastuha i po pet do šest tisuća eura. Nekada su Careni imali i po 70 konja na farmi, ali, napominje, došle su godine i vremena kad je važnija kvaliteta od kvantitete u njihovom uzgoju.

Uzgoj se ne smije temeljiti samo na potporama

Na ocjenjivanju, posebno kod kobila sa i bez ždrebadi, čuli smo i da se pasmina hrvatski posavac, ali i gidrani, jako lijepo razvija. Vidi njezin napredak te trend nešto većih konja. "Međutim, njihov uzgoj, kao i kod autohtonih pasmina goveda, bile to buše ili boškarini, ne smije se temeljiti samo na izdašnim potporama", istaknuo je na sajmu prof. dr. sc. Ante Ivanković sa Zavoda za specijalno stočarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagreb.

Proglašeni šampioni 28. Državne stočarske izložbe u Gudovcu

Dodao je da neku pasminu, bila ona autohtona ili ne, ili koristimo ili izgubimo. Njezin nukleus služi samo za očuvanje pasmine te je nužno naći joj i tržišnu nišu, kako bi uzgajivači, kojih je sve više, imali dobar razlog za ulazak u zahtjevno stočarstvo. 


Povezana stočna vrsta

Konjogojstvo

Konjogojstvo

Može se reći da je konj životinja o kojoj je u prošlosti najviše ovisio napredak ljudske civilizacije te je imao najveću i najraznolikiju upotrebu. Domestikacijom konja,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Miroslav Caren Hrvatski posavac Šampion Patrik Državna stočarska izložba


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.