Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najteži bik
  • 19.09.2021. 13:00

Miško ima 1.980 kilograma i najteži je bik sajma u Novom Sadu

Inače, tijekom vaganja kod vlasnika, Miško je težio 2.060 kilograma, ali vjeruju da je pod utjecajem stresa i puta kalirao na 20 kilograma manje od dvije tone.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 4.916
  • 922
  • 1

Na 88. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu najtežim je bikom proglašen Miško, simentalske pasmine, vlasnika Dušana Pribakovića iz Aleksandrovca u susjednoj Srbiji.

U kraju koji je poznat po voćarstvu i vinogradarstvu Pribaković je jedan od rijetkih koji se bavi stočarstvom. Na svojoj farmi trenutno ima 100 grla, a kaže da nema konkurenciju kad je u pitanju tov bikova u krugu od 100 kilometara.

"Otac mi se bavio stočarstvom i ja sam samo ovo naslijedio", kaže za Agroklub i napominje da proizvode hranu za stoku na svojih 60 ha.

Na putu malo kalirao

Miško, koji je star tri godine, ima 1.980 kilograma, a do ove kilaže, priča vlasnik, nije toliko došao posebnom hranidbom, koliko se kao tele već "izdvojio" od ostalih grla u grupi.

"U boksu je bilo 20 komada, a Miško u startu bio teži 300-400 kilograma. Genetika je ta koja je broj jedan, a sve ostalo je hrana i zdravlje. Malo je to muka othraniti, ali eto, trudili smo se."

Ponosni vlasnik i bik Miško

Inače, tijekom vaganja kod vlasnika, težio je 2.060 kilograma, ali vjeruju da je malo pod utjecajem stresa i puta kalirao na 20 kilograma manje od dvije tone.

"Miško i ja smo putovali 5,5 sati. Odlično je podnio put, non-stop je stajao", kaže vlasnik ovog bika.

Na ispustu, a u štali na zemljanoj podlozi

Budući da treba "nositi" na nogama skoro 2.000 kilograma, zdravlje zglobova često može biti problem kod "teškaša". Međutim, Pribaković je razbio beton u štali u kojoj je ovaj najteži bik, tako da je sada na zemlji. Također, tijekom uzgoja, imao je ispust i slobodno se šetao u ograđenom prostoru.

"Tu se sretao s puno naroda. Postao je ljubimac mnogih ljudi, koji dolaze tjedno ili kad imaju slobodno vrijeme da ga gledaju, vide kako je i što radi Miško."

Imao je i dvije tone, ali je putem do sajma "kalirao"

Kako doznajemo, svog bika ovaj stočar neće dati na klanje, već bi ga ako ima netko zainteresiran tko bi ga kupio i nastavio dalju brigu o njemu - prodao. Cijenu nije htio precizirati.

"Nemamo neku cijenu, a on na kilogram puno vrijedi", rekao je kroz smijeh naš sugovornik.

Od 80-tih godina, kaže Pribaković, nikada nije bila prazna njihova farma, pa neće ni sada, usprkos mnogim izazovima u stočarstvu, a prije svega misli na cijenu žive vage. Probali su s uzgojem i drugih pasmina, ali su ipak ostali vjerni simentalcu.


Tagovi

Bik Miško Najteži bik Novosadski sajam Dušan Pribaković


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]