Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farma Dropulja
  • 26.07.2018. 09:30

Mladi doktori Ivona i Ivan Dropulja odlučili pokrenuti farmu i ostati u BiH

Obitelj Dropulja vrijedno radi na vlastitoj farmi svinja. Farma je jedna od modernijih u regiji i trenutno imaju 31 rasplodnu svinju. Naravno, imaju tendenciju širenja uzgoja i posla. 

Foto: Farma Dropulja
  • 5.534
  • 737
  • 0

Ivona i Ivan su dvoje mladih doktora koji su se odlučili ostati i pokrenuti biznis u BiH. Ovako bi se ukratko mogla sažeti priča o Ivanu i Ivoni Dropulja iz mjesta Matina kod Žepča koji se bave uzgojem svinja na svojoj farmi. 

Ivan (1988.) je rekao kako se ovim poslom bavi od kada zna za sebe, te kako je farma svinja došla kao rezultat širenja i traženja opstanka u ovoj državi.

"Obiteljski smo krenuli u ovaj posao koji zahtjeva dosta truda i odricanja. Farma je osnovana kao djelatnost 2012. godine. I prije toga smo radili,  ali u manjem kapacitetu i težim uslovima. Naravno, bilo je najteže mojim roditeljima koji su se morali boriti u teškim uslovima i slati dvoje djece na fakultet u tom periodu prije gradnje farme", rekao je Ivan.

Najmodernija farma u regiji 

Ivan je u Sarajevu završio  Veterinarski fakultet, te je tamo upoznao suprugu Ivonu koja je isto doktor veterinarske medicine.

"Dva mlada doktora i odlučila ostati i pokrenut biznis u BiH. Kada smo diplomirali odlučili smo se vjenčati i evo već imamo dvoje prekrasne djece. Najljepšu curu Saru i maloga Tadiju", priča Ivan koji kaže kako su za izgradnju jedne od najmodernije farme u regiji odlučili dignuti kredit.

"Za izgradnju farme smo sjeli i odlučili da idemo u kreditna sredstva jer nije bilo drugoga načina. Kredit smo zadužili kod Razvojne Banke FBIH u iznosu od 150,000 KM na period od 10 godina. Farma je jedna od modernijih u regionu i trenutno imamo 31 rasplodnu svinju i imamo tendenciju širenja", rekao je Ivan.

Ove godine "kriza svinja"

Kaže kako tržište mesa postaje sve bolje, te kako se uspijeva preživjeti i vraćati rate kredita uz red, rad i disciplinu. "Tržište postaje sve bolje u državi, jer mladi više neće da rade,  a stariji više ne mogu. Kažu poljoprivreda se ne isplati, a ove smo godine imali "krizu svinja" u državi gdje je cijena skočila i do 7 KM/kg žive vage", ističe Ivan.

Farma ''Dropulja'' trenutno najviše prodaje prasad i vrše usluge pečenja mesa. Naravno, o proširenju posla uvijek razmišljaju, no sve u svoje vrijeme. 

Kupci prepoznali kvalitetu

"Trenutno najviše prodajemo prasadi i vršimo uslugu pečenja. Ljudi su prepoznali našu kvalitetu i imamo dobre recenzije. Trenutno smo zadovoljni s ovim plasmanom,  pa što kažu, kad se mogne proširit ćemo se", rekao je Ivan dodajući da bi se više bavili prodajom suhomesnatih proizvoda, ali kako bi to zahtijevalo proširenje proizvodnje. Ističe, kako bi država trebala omogućiti izvoz svinjetine iz BiH ili barem ograničiti uvoz. 

"Svinjetina trenutno nema mogućnost izvoza izvan države, ali da sam država, ograničio bih uvoz i pružio  mogućnost ljudima da proizvode, da ne bude te vječite dileme u državi gdje poljoprivrednik kaže "radio bih ja, al' gdje ćeš prodat",  a uvozimo 80 % proizvoda", ističe Ivan i dodaje: "Država bi trebala puno više "gurati" poljoprivredu. Dati do znanja ljudima da je tu uz njih i da se isplati  raditi i proizvoditi. Mislim da su ovakvi obiteljski biznisi budućnost države i da ona treba forsirati na tome da mladi ostaju u ovoj državi". 

Foto: Farma Dropulja


Fotoprilog


Tagovi

Farma Farma Dropulja Svinje Uzgoj Žepče Izvoz Recenzije Kredit


Autorica

Sanja Čović

Više [+]

Sanja je titulu magistra novinarstva stekla 2013. godine na mostarskom Sveučilištu. Već nekoliko godina radi na online portalima u BiH.