Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti krava
  • 16.09.2018. 10:30

Mliječna groznica - bolest koju izaziva nedostatak kalcijuma

Mliječna groznica je bolest koja se javlja kod krava starosti od pet do 10 godina, prije, tokom ili odmah poslije telenja.

Foto: Vedran Stapić
  • 2.864
  • 120
  • 0

Krave starosti od pet do 10 godina mogu dobiti mliječnu groznicu. To je metabolička bolest, koja se obično javlja nešto prije, tokom ili odmah poslije telenja. Pojava ove bolesti u vezi je sa godinama, ali i sa ishranom tokom perioda zasušenja. Krave koje su ranije imale mliječnu groznicu, lakše ponovo obole.

Siptomi mleijčne groznice

Krave koje imaju mliječnu groznicu prepoznat ćete po slabom apetitu, i problemima sa probavom. U početku su slabe, snižava im se tjelesna temperatura i nesigurno hodaju, a kasnije nisu u stanju ustati, nemaju snage ni da se otele, snižava im se tjelesna temperatura, slabo reagiraju, oči su im izbuljene, hladnih su ušiju i suhe njuške, a često se u ovom stadijumu javlja i nadimanje.

"Ovo je klinička forma mliječne groznice, ali postoji i subklinička forma, kod koje simptomi nisu baš najuočljiviji tj. kod krave je malo snižena tjelesna temperatura, ne stoji baš čvrsto na nogama, telenje joj ide vrlo sporo i slabog je apetita", kaže dipl.inž. Dejan Stanković.

Uzroci mliječne groznice i prevencija

Mliječna groznica je kod steonih krava rezultat iznenadnog povećanja potrebe u kalcijumu, za proizvodnju kolostruma. One podmiruju te potrebe putem obroka ili iz tjelesnih rezervi. U vrijeme telenja dolazi do povećane apsorpcije kalcijuma iz crijeva i njegove povećane mobilizacije iz skeleta, pod uticajem hormona, pa zato lako može doći do ovog oboljenja.

"Zbog ovoga je neophodno zasušenim kravama davati obroke sa niskim sadržajem kalcijuma, kako bi se stimulirala kontinuirana mobilizacija iz tjelesnih rezervi. Treba povesti računa o nivou proteina i energije u hrani. Vrlo je korisno odmah nakon telenja kravama dati kalcijum, oralno ili intravenski, kako bi se spriječila pojava oboljenja", objašnjava Stanković.  


Tagovi

Krave Kolostrum Mliječna groznica Kalcijum Telenje Bolesti krava


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.