Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga mljekara
  • 16.04.2017. 18:30

Mljekari neće cijepiti goveda dok ne dobiju odštetu

Udruga proizvođača mlijeka Brodsko-posavske županije obraća se ministru poljoprivrede Tolušiću u nadi rješavanja ključnih problema.

  • 5.000
  • 338
  • 0

Udruga proizvođača mlijeka Brodsko-posavske županije na svojoj redovnoj godišnjoj skupštini donijela je odluku da se obrati ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću, kao i Hrvatskom saboru - odboru za poljoprivredu radi problema koji ih kako kažu, trenutno muče.

"I dalje dominiraju problemi oko cijene mlijeka, neredovita isplata otkupljivača mlijeka, nesubvencioniranje ženske teladi za remont stada, kao i za proširenje matičnog stada i mnogi drugi problemi s kojima se svakodnevno suočavamo u našem radu. Međutim naglasak bi dali na tri ključna problema koja su sada trenutno aktualna i kod vas u ministarstvu poljoprivrede, odboru za poljoprivredu, kao i kod nas na našim OPG-ima." Mljekare najviše muči:

  1. Izmjena zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu.
  2. Štete od cijepljenja goveda protiv bolesti kvrgavosti kože goveda, kao i najava ponovnog cijepljenja u svibnju.
  3. Ponovno obavezno članstvo HPK.

Zemlja u rukama lokalnih vlasti

"U posljednjih par mjeseci često se spominje da bi se raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem ponovno vratilo na lokalnu samoupravu kao što je bilo prije, što mi kao udruga jednim dijelom pozdravljamo, ali pod uvjetom da se napravi detaljna revizija dodjele iste, pošto smatramo da su mnogi poljoprivrednici oštećeni. Ako se okrenemo oko sebe, vrlo brzo uočit ćemo ljude koji su se obogatili jedino uz pomoć politike, dok su neki dobili mrvice ili ništa.

Traži se revizija dodjele zemljišta

Iz ničega su postali uspješni poljoprivrednici, poduzetnici. Dok je većina nas dobivala potvrde da bi ostvarili pravo na poticaj, oni su već u to vrijeme kupovali ili dobivali koncesiju na 50 godina zakupa i danas su to ljudi koji su sebi i svojoj obitelji osigurali egzistenciju. A što je s nama? Mnogi se nalazimo u bezizlaznoj situaciji, koliko je samo nevolja u životu svakog pojedinca, u našem narodu, u našim zajednicama.

Istina je da danas pomalo svi gubimo nadu, padamo u depresiju, frustrirani smo, nezadovoljni zbog mnogih stvari, a najviše zbog nepravde i pogaženog dostojanstva. Kada se samo prisjetimo kako smo došli do ove nam lijepe domovine Hrvatske, koliko je samo Hrvatskih branitelja poginulo, koliko su dijelova tijela ostavili na bojišnici, samo da bi imali svoju domovinu, da bi mogli dostojno živjeti od svoga rada i da se ne moramo potucati po tuđem svijetu.

Nedopustivo je da nekoliko njih ima po tisuću ha

Međutim situacija je alarmantna. Zbog loše politike svih dosadašnjih vlada prema selu, osobito prema Slavoniji, mnoga nam sela ostaju poluprazna, mnogi naši prijatelji, susjedi,na žalost i naša djeca odlaze za boljim životom u svijet, napuštaju sve svoje najmilije, i možda se nikada neće ni vratiti. Ukoliko se vrlo brzo svi skupa ne pokrenemo. Svima nam je jasno da seljak bez zemlje bio on ratar ili stočar nema opstanka na selu. Zato je nedopustivo da pojedinci imaju od 500, a neki i preko 1.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, dok veliki dio poljoprivrednika, a osobito mladih po današnjem zakonu ne može dobiti niti jedan hektar, iz jednostavnog razloga što slobodnih obradivih površina u Slavoniji nema.

Stoga pozivamo sve institucije da se uhvate u koštac s ovim problemom. Sadašnji ministar poljoprivrede Tolušić pokazao je da se može napraviti reda, ali pitanje je koliko on to može sam i hoće li ići do kraja. Ako ne dođe do detaljne revizije postojećih ugovora o zakupu ili prodaji državnog poljoprivrednog zemljišta, ako se ne izradi strategija razvoja poljoprivrede u kojoj bi zakonom bilo definirano koliko jedan OPG može dobiti maksimalno na natječaju iste i ako oni koji su jamili ne budu sankcijonirai uzalud vam svega.

Mi smo vam dali povjerenje

I dalje će se nastaviti egzodus iseljavanja, a ministar Tolušić kao i sadašnji saziv Hrvatskog Sabora bili bi samo jedni u nizu koji su mogli nešto učiniti ali nisu. Nemojte zaboraviti, običan čovjek je sam, prazan, napušten i zapostavljen. Nemojte dozvoliti da ostane u tome stanju, ne smije izgubiti nadu u bolje sutra, a bolje sutra neće doći samo od sebe, za njega se treba boriti. Uostalom mi smo vam dali povjerenje, a vi nama obećanje, ali i zakletvu u Hrvatskom Saboru da ćete se zalagati za boljitak svakog građanina RH.

Nadam se samo da mi nismo građani drugog reda. Ukoliko se odlučite za reviziju prodaje i zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta predlažemo vam da prvo krenete od sadašnjih a posebno prijašnjih predsjednika HPK, kao i županijskih predsjednika HPK koji su rak rana hrvatske poljoprivrede što možemo i dokumentirati", stav je brodsko-posavskih mljekara.

Nećemo dozvoliti cijepljenje ako ne dobijemo odštetu

"Što se tiče cijepljenja protiv bolesti kvrgave kože goveda Ukoliko ne budemo adekvatno obeštećeni, stav naše udruge je da ne dozvolimo ponovno cijepljenje u mjesecu svibnju. Smatramo da smo izigrani od ministarstva poljoprivrede, točnije od republičkog veterinarskog inspektorata.

Nitko nas nije upozorio na psoljedice

Naime nitko od mjerodavnih nije nam rekao s kakvim se posljedicama možemo suočiti i koje su moguće posljedice od samog cjepiva. Jedino nam je prezentirano ukoliko u roku od 15 dana dođe do uginuća imamo pravo na obeštećenje. Međutim nama se dešavaju nenormalne stvari kojih se ne sjećaju niti najstariji proizvođači mlijeka. Prvo nam je došlo do drastičnog smanjenja mlijeka, krave su nam nakon par mjeseci iz čista mira bez ikakvih znakova bolesti ugibale. Došlo je do masovnih pobačaja osobito kod junica koje su najčešće pobacile od trećeg pa sve do petog mjeseca gravidnosti, isto tako imamo jako puno povađanja gonjenja, da smo pojedine krave i junice morali izlučiti. Kada to sve zbrojimo mi se nalazimu u jako velikim problemima, i stoga smo ogorčeni na mjerodavne institucije", kažu mljekari.

Što se tiče HPK, pozivaju Ministarstvo poljoprivrede kao i Odbor za poljoprivredu da oformi jedno neutralno tijelo koje će pročešljati rad HPK, ali detaljno od samog izbora tijela HPK pa sve do sada. Mnogi poljoprivrednici nisu znal,i a mnogi još uvijek ni danas ne znaju da su ikada bili članovi HPK da im je s poticaja skidana članarina, a kamoli da znaju da je HPK u jedno vrijeme raspolagala s preko 50 milijuna kuna, a da nikome od članova nije dala uvid u financijski izvještaj iako, svaki član po zakonu i statutu HPK ima pravo na tu informaciju, kažu oni.

"A da se ne govori koje su sve odluke donosili bez kvoruma i tome slično Većinu dokumentacije o nezakonitim radnjama posjedujemo i voljni smo iste i dostaviti. Sramotno je to da ih je ministar Tolušić uvrstio u razne odbore i timove, jel mu nije sumnjivo kada vidi koliko je članstvo HPK koje je lažirano. Naša je pretpostavka da od ukupno 100 tisuća OPG nema niti 500 koji uredno plaćaju članarinu koja je uvjet da budete član HPK.

U nadi da i ovaj dopis kao i svi dosadašnji neće ostati samo mrtvo slovo na papiru. I neka vam bude jasno ovo sve radimo zbog naše djece i njihovog pokoljenja,mislimo da je za većinu nas ovo prekasno!"


Tagovi

Udruga mljekara HPK Zemljište Cijepljenje goveda


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]