Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Saopćenje
  • 16.09.2022. 16:00

Mljekari RS protiv zabrane izvoza mlijeka iz BiH

Naveli su kako su u ranijem periodu "kada je mlijeka bilo u ogromnim količinama", tražili zabranu uvoza, ali da niko nije reagirao, pa s tim u vezi, dodaju "nema potrebe ni sada da zabranjujemo izvoz"

Foto: Depositphotos/lnzyx
  • 102
  • 21
  • 0

Udruženje poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske protiv je zabrane izvoza mlijeka iz Bosne i Hercegovine. Svoj stav iznijeli su u saopćenju nakon informacije da su pojedini trgovački lanci u RS uputili dopis Ministarstvu trgovine kojim su zatražili zabranu.

"Prvenstveno želimo da zadržimo tradicionalno dobre partnerske odnose sa Srbijom, Crnom Gorom i Sjevernom Makedonijom gdje najviše izvozimo ovaj proizvod, kako u budućnosti ne bi poremetili naš izvoz.

Također, kao što smo mogli vidjeti od nadležnih institucija saopštenja su da će mlijeka biti dovoljno, tako da nema potrebe za bilo kakvim zabranama izvoza", stoji u njihovom saopćenju, no, ne trab zanemariti da je posljednji dio, kako se čini, u ironičnom tonu, budući da su sami farmeri proteklih dana upozoravali na nestašicu.

Tražili zabranu uvoza

Oni su, dalje naveli kako su u ranijem periodu "kada je mlijeka bilo u ogromnim količinama", tražili zabranu uvoza, ali da niko nije reagirao, pa s tim u vezi, dodaju "nema potrebe ni sada da zabranjujemo izvoz".

Domaći proizvođači (ne) mogu podmiriti potrebe za mlijekom?

"Dakle, zaključak je da trenutno mlijeka ima dovoljno, a šta će da bude u budućnosti to ne možemo predvidjeti", ističu oni.

Napomenuli su da su svoj stav o izvozu mlijeka proslijedili Ministarstvu trgovine i turizma RS kao i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Manjak sirovine

Podjetimo, brojni prerađivači mlijeka proteklih dana su upozorili da je sirovine sve manje na bh. tržištu. Kako je objavio Glas Srpske pojedini trgovci iz RS predložili nadležnima u BiH, da po uzoru na Srbiju, zabrane izvoz mlijeka dok se situacija na tržištu ne stabilizuje.


Tagovi

Mlijeko Zabrana izvoza Farmeri Stočari Poljoprivreda Mljekari RS


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]