Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tri zahtjeva
  • 08.11.2022. 16:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Tuzla

Mljekari TK: Hitno povećati budžete, isplatnije prodati stočnu hranu, nego mlijeko

Po trenutnim otkupnim cijenama mlijeko ima manju vrijednost od stočne hrane 

Foto: Udruženje proizvođača mlijeka TK
  • 164
  • 29
  • 0

Agrarni budžeti u kantonima i Federaciji BiH moraju biti povećani srazmjerno poskupljenjima inputa u proizvodnji, poručeno je s današnjeg sastanka Udruženja proizvođača mlijeka Tuzlanskog kantona. U suprotnom, kako navode domaćim proizvođačima - prijeti potpuni propast. 

Inače, na dnevnom redu sastanka farmera u Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla našle su se tri tačke – rebalans kantonalnog budžeta i podrška proizvođačima za jesenju sjetvu, otkupna cijena mlijeka i prijedlog novčanih podrški za 2023. od Vlade FBiH i Vlade TK. 

"Ako su cijene repromaterijala i mineralnih gnojiva otišle za 200 i 300 posto u tom odnosu moraju otići i budžeti gore. Ništa nećemo napraviti ako oni budu u iznosima koji su najavljeni, to je kraj proizvodnje", kazao je za Agroklub Suad Selimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju KPK Tuzla.  

Od kantona 500, a ne 200 KM

Podsjetimo, Udruženje proizvođača mlijeka TK je u avgustu tražilo od kantonalne vlade da izdvoji dodatna sredstva u iznosu od 500 KM po muznom grlu za jesenju sjetvu. Tadašnje kalkulacije pokazale su da je za sjetvu pola hektara krmnih kultura potrebno 1.500 KM.

S današnjeg sastanka u Tuzli

"Dakle, tražili smo trećinu. Prema nezvaničnim navodima iz Ministarstva poljoprivrede TK, proizvođači će dobiti po 200 KM po grlu za jesenju sjetvu. Mi ćemo sutra ponovo poslati dopis, da bi održali proizvodnju mlijeka u TK, sačuvali muzna grla, nama treba 500 KM", dodaje Selimović, istakavši da je riječ o kulturama koje bi proizvođači krajem marta i početkom aprila imali u otkosu, budući da količina i kvalitet hrane proizvedene u ljetnom periodu ne mogu održati stočni fond.

Gdje je nestala "dobra volja" za pomoć jesenjoj sjetvi u TK, farmeri praznih džepova?

On navodi i kako je cijena koncentrata bila 0,60 KM/kg, a sada je duplo veća, pa samim tim, napominje i budžeti bi to trebali pratiti. Ako se tome doda poskupljenje đubriva i goriva, onda oni moraju biti tri puta veći od ovogodišnjeg kako bi se održala ekonomski profitabilna proizvodnja. 

Viša otkupna cijena mlijeka

Ukoliko farmeri ne ostvare dobit u proizvodnju, oni će nestati, upozorava, istakavši da su troškovi nemilosrdni i svakodnevni. Po trenutnim otkupnim cijenama, kaže, mlijeko ima manju vrijednost od stočne hrane. 

"Kada bi farmeri sad prodali stočnu hranu koju su napravili za svoja grla, više bi zaradili nego što će dobiti za mlijeko", kaže Selimović. 

S tim u vezi, kao jedan od zaključaka današnjeg sastanka je i da se od mljekara zatraži viša otkupna cijena i to na obračunu već za novembar. 

"Tražit ćemo od mljekara da cijena litre mlijeka bude viša za 0,10 KM u novembru, te najmanje još pet feninga u decembru, kako bi zatvorili ovu godinu s povećanjem od 15 feninga u otkupu", zaključio je Selimović. 


Tagovi

Mlijeko Proizvodnja mlijeka Farmeri Poljoprivreda Udruženje proizvođača mlijeka TK Suad Selimović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.