Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upozorenja mljekara
  • 11.03.2015. 14:40

Mljekari traže hitno rješenje svojih problema

Na sjednici Grupacije prerađivača mlijeka i mliječnih proizvoda Vanjskotrgovinske komore BiH, raspravljalo se o aktualnoj situaciji u sektoru mljekarstva u BiH. Upozoreno je na nove viškove.

  • 532
  • 85
  • 0

Mljekari u BiH već duže vrijeme upozoravaju na probleme s kojima su suočeni. U 2015. godinu domaće su mljekare ušle sa povećanim stanjem zaliha, a on što zabrinjava je činjenica da za te zalihe u ovom trenutku nisu u mogućnosti iznaći odgovarajuće tržište.

Problemi mljekara bili su povod sjednici Grupacije prerađivača mlijeka i mliječnih proizvoda pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH, koja je održana 10. ožujka 2015. godine, a na kojoj se razgovaralo o aktualnoj situaciji u sektoru mljekarstva.

Viškovi mlijeka dovode do novih problema

Prema procjenama Grupacije prerađivača mlijeka i mliječnih proizvoda, domaće su mljekare tijekom 2014. godine, od domaćih proizvođača mlijeka, ukupno otkupile nešto manje od 255 milijuna litara mlijeka, što je 20 milijuna litara ili 9,2 % više nego u 2013. godini. U domaćim je mljekarama, za isti postotak, zabiljžen i rast količine prerade, u odnosu na prerađenu količinu mlijeka u 2013. godini. Ipak, za proizovode nastale iz povećanog obima proizvodnje, nije bilo mogućnosti pronalaska tržišta.

Procjenjuje se daljni rast proizvodnje mlijeka

Proizvodnja mijeka domaćih proizvođača trebala bi nastaviti trend rasta i u 2015. godini, što bi uzimajući u obzir trenute viškove, moglo stvoriti dodatan problem na ovom tržištu. Prema nekim procjenama, bosansko-hercegovački mljekari trenutno raspolažu sa 10 milijuna litara mlijeka viška. Problem je dodatno produbila i zabrana izvoza na tržište Hrvatske, koja je nastupila u srpnju 2013. godine. S obzirom na godišnje količine od oko 40 milijuna litara mlijeka, koliko se do tada plasiralo na hrvatsko tržište, mjekare u BiH su tijekom 2014. godine morale na tržištu BiH i regije CEFTA pronaći plasman za 50-60 milijuna litara mijeka.

Stoga, predstavnici Grupacije upozoravaju kao neće biti u mogućnosti otkupiti sve količine mlijeka koje će biti ponuđene na području BiH, a takav scenarij bi mogao u pitanje dovesti razvoj primarne poljoprivredne proizvodnje u BiH. Da do toga ne bi došlo, od predstavnika svih razina vlasti u BiH, traži se hitno uključenje u rješavanje problema viškova mlijeka.

Osim toga, u Grupaciji zahtijevaju i slijedeće:

  • pokrenuti zaustavljene aktivnosti na približavanju i implementaciji EU standarda i osiguranje dozvole za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda na tržišta zemalja EU u skladu sa zaključcima sa 112. sjednice Savjeta ministara Bosne i Hercegovine
  • iznalaženje sistemskih i trajnih rješenja problema pri pojavama tržišnih viškova mlijeka
  • izradu jasne i koncizne strategije razvoja primarne poljoprivredne proizvodnje sa akcentom razvoja proizvodnje mlijeka, kao i razvoj sistemskih mjera i aktivnosti na pomoći razvoju mljekarske industrije u Bosni i Hercegovini.

Izvor i foto: Vanjskotrgovinska komora BiH


Tagovi

Mljekari Povećane zalihe Sektor mljekarstva Vanjskotrgovinska komora BiH Otkup mlijeka Rast proizvodnje Zabrana izvoza CEFTA Viškovi mlijeka Strategija razvoja Mljekarska industrija Grupacija prerađivača mlijeka