Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sastanak
  • 18.05.2022. 10:35
  • Grad Zagreb, Zagreb

Mljekari traže veće otkupne cijene, niži PDV i solare - ministri Vučković i Marić obećali pomoć

Ministar financija Marić je mljekarima obećao kako će on osobno, zajedno s ministricom poljoprivrede Vučković podržati neke od prijedloga, koje je moguće provesti u kratkom roku.

Foto: Depositphotos/ClaraBastian
  • 1.367
  • 320
  • 0

Potrebni su dodatni napori svih sudionika u lancu opskrbe stanovništva mlijekom i mliječnim proizvodima, kako bi se održala količina proizvedenog mlijeka, ali i poljoprivredna gospodarstva u cjelini, čulo se na jučerašnjem sastanku predstavnika trgovačkih lanaca i industrije mlijeka s ministrima poljoprivrede Marijom Vučković te financija Zdravkom Marićem.

"U sektoru proizvodnje mlijeka situacija je dramatična, a ako se ne poduzmu konkretne mjere bojimo se da će se nastaviti urušavanje, napuštanje proizvodnje te smanjivanje broj mliječnih krava, kao i daljnji pad proizvedenih količina", upozorili su iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK). 

Kako su priopćili nakon sastanka, izrazili su potrebu intenziviranja potpora, ulaganja u investicije vezane uz održive izvore energije iz poljoprivrede i osiguranje kvota za iste, kao i važnost pojačanog nadzora prodaje poljoprivrednih proizvoda te kontroliranja oznaka na hrani kako bi se smanjilo obmanjivanje kupaca.

Nužan je rast otkupne cijene mlijeka

"Troškovi investicija, mehanizacije, električne energije, rasli su za 100 posto. Nekoliko puta smo upućivali na problematiku obnovljivih izvora energije i potrebe smanjenja ulaznih troškova na koje država može utjecati. Ministarstvo poljoprivrede je učinilo dosta u zadnje tri godine, ali to nije dovoljno, posebice jer su nas zahvatile dvije krize na globalnom tržištu hrane i energenata kao i rat u Ukrajini“, kazao je Igor Rešetar iz HPK.

Predstavnici industrije mlijeka na sastanku su iznijeli podatak kako je otkupna cijena u godinu dana od lipnja prošle godine do danas povećana 28 posto. Iako se, kako tvrde, trude kroz povećanje otkupne cijene sanirati pritisak na troškove proizvođača, primarni proizvođači ih svakodnevno informiraju o troškovima koji su im porasli i preko 300 posto.

U industriji mlijeka naglašavaju kako je teško i nemoguće preliti rast troškova u proizvodnji na potrošače, zbog čega je potrebno da država kroz mjere pomoći i različite alate pomogne tamo gdje će se najviše pomoći – a to je razvoj primarne proizvodnje. 

Traže niži PDV na mljekarske proizvode

Na sastanku je upozoreno kako je Hrvatska imala 26 mljekara, a danas ih je ostalo tek 10.

Mljekari su ponovili kako je zbog ove dramatične situacije i zaustavljanja pada broja proizvođača i proizvodnje potrebno da otkupna cijena mlijeka bude povećana. Posebno zato što će se svi ratarski troškovi, koji također rastu, na jesen još dodatno preliti na stočarstvo i proizvodnju mlijeka.

Isto tako smatraju da je potrebno sniziti PDV na mliječne proizvode koji je sada 25 posto i najveći je u EU. Među rješenjima su predložili i snižavanja troškova za investicije u proizvodnji obnovljivih izvora energije i povećanje kvota za poljoprivrednike, jer bi se i na taj način utjecalo na stabilniji dohodak. 

Marić obećao pomoći

Ministar Marić je mljekarima obećao kako će on osobno, zajedno s ministricom Vučković podržati neke od prijedloga, koje je moguće provesti u kratkom roku.

Naglasio je kako država mora dati svoj doprinos i otvoriti prostor za podizanje efikasnosti sektora i to kroz bolje uređenje pitanja poljoprivrednog zemljišta, punjenje praznih štala, investicija u solare, ali i da će vidjeti što se može napraviti u smislu smanjenja poreza, kako bi se utjecalo na zaustavljanje ovih negativnih trendova u proizvodnji mlijeka. 

Predstavnici mljekarskog istaknuli su zemljišnu politiku kao bitnu u iznalaženja rješenja za zaustavljanje pada proizvodnje mlijeka i broja mliječnih krava, uzimajući u obzir da je temeljem nedavno izglasanog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu i novouvedenog sustava bodovanja prioritet dan upravo sektoru mliječnog govedarstva.

Izglasan Zakon o poljoprivrednom zemljištu

Sudionici su istaknuli kako samo zajedničkim snagama, međuresornom i suradnjom svih čimbenika u lancu opskrbe hranom te dodatnim mjerama potpore i strukturnim promjenama se može postići dugoročno održivo rješenje te podići konkurentnost i produktivnost hrvatskih proizvođača mlijeka i sektora u cjelini.


Tagovi

Mljekarstvo Sastanak Marija Vučković Zdravko Marić Ministarstvo poljoprivrede HPK Igor Rešetar


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić