Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Muke po mlijeku
  • 13.08.2022. 13:30

Mljekarima, posebno mladima, obećavaju brda i doline, a znate što je prava istina?

Samo su im puna usta mladih, a prava nikakva. I potpore smo dobili manje odmah prve godine nakon što smo prebacili OPG na mene jer krećete s novim pravima na plaćanja. Apsurd, ali eto tako je u našoj državi, ogorčen je 32-godišnji stočar.

Foto: Maja Celing Celić (ilustracija)
  • 7.037
  • 762
  • 1

I dok cijene mlijeka u trgovini rapidno rastu, mljekarske farme su na rubu. 

"Povise 65 lipa otkupnu cijenu, a smanje parametre - mliječnu mast i proteine. Tako da opet većina proizvođača ima ispod 3 kune plaćenu litru", kaže nam mladi proizvođač (podaci poznati redakciji), kojega su, najblaže rečeno, naljutili potezi otkupljivača, ali i države.

Ljudima je, napominje, došla voda do grla i rasprodaju krave. On nema drugog izbora osim nastaviti raditi. Korisnik je mjere Programa ruralnog razvoja, tip operacije 6.1.1. za mlade te još četiri godine ne može napustiti ovu proizvodnju.

"Dakle, moram to raditi s gubitkom svaki mjesec. Svaki drugi mjesec prodajem junicu ili tele da se računi plate. Pogledajte cijenu plavog dizela, 2.000 kuna mi treba dnevno da natočim traktor da mogu za stoku prirediti hranu dok je sezona sjetve, sušenje sijena, ljuljeva. Ovo je postala tuga, jad i žalost. Dokad će se nas poljoprivrednike tiskat da radimo za nula kuna?", ogorčen je naš sugovornik koji moli za anonimnost, ali kaže: Objavite priču. Realnu onako kako je stvarno stanje. Ništa se naravno neće promijeniti, ali neka ljudi koji čitaju vaš portal znaju pravu istinu.

Ovaj 32-godišnjak i otac dvoje male djece s obitelji, trenutno ima 19 krava. Sveukupno 40 komada stoke, 7.500 litara je laktacija po kravi.

"Borimo se supruga i ja, želje su velike, ali mogućnosti male. Državno zemljište nismo mogli dobiti jer nisam bio u to vrijeme nositelj gospodarstva 3 godine. Apsurd. Samo su im puna usta mladih a prava nikakva. I potpore smo dobili manje odmah prve godine nakon što smo prebacili OPG na mene jer kao mladi poljoprivrednik krećete s novim pravima na plaćanja. Isto apsurd, ali eto tako je u našoj državi", priča nam navodeći da im je za prošlu proizvodnu godinu 15-30 % manje potpora isplaćeno. 

Ljuti ga i što se u javnosti plasiraju brojna obećanja o ulaganjima u mljekarstvo, planovima razvoja. "Sad nam obećavaju brda i doline, trebali su to prije 10 godina. Daju i novce za sabirališta, a sve su ih zatvorili!", nastavlja

Krenuli su, dodaje, s 11 komada stoke, s pet došli na 17 hektara zemlje, nabavili bolji "traktorčić", bili ponosni jer su nešto uspjeli sami napraviti... A sad? "Da me ne veže projekt sve bi s 1. siječnja išlo van", iskreno priznaje. 


Tagovi

Mljekarstvo Cijena mlijeka Mladi poljoprivrednik Mliječne krave Otkup krava


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić