Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mlijeka
  • 24.10.2020. 07:30

Mljekarski sektor: Ukrajina ima ambiciozan plan - velika pomoć stiže od države?

Ukrajina ima plan povećati stado muznih krava za 1,3 milijuna grla, a za ispunjenje tog cilja trebat će im 2,6 milijardi eura.

Foto: Bigstock/dolgachov
  • 295
  • 244
  • 0

Ukrajina ima ambiciozan plan za povećanje proizvodnje mlijeka u narednih 10 godina. Naime, predsjednik tamošnjeg udruženja mljekarskih tvrtki tvrdi da će se stado muznih krava do 2030. povećati s 1,7 na čak 3 milijuna, piše farmer.pl

Među 20 vodećih mljekara u svijetu čak 10 europskih

Plan je, tvrde u tom udruženju, u istom razdoblju proizvodnju sirovog mlijeka povećati za 3,5 na 10 milijuna tona, a preradu s 3,8 na 8 milijuna tona.

Država spašava sektor

U tom kontekstu, predsjednik se osvrnuo na izračune nizozemske poljoprivredne banke, Rabobank prema kojima je za svaku dodanu tonu mlijeka potrebno ulaganje od 750 milijuna eura. To znači da je tijekom sljedećih deset godina potrebno ukupno oko 2,6 milijardi eura za postizanje cilja proizvodnje do 2030. godine.

Prema spomenutom udruženju, polovicu ovog novca će dati država. Zbog činjenice da ova industrija ondje slabo posluje, potpisan je memorandum o uspostavi nacionalnog odbora za spašavanje tog sektora. Taj odbor čine Udruženje proizvođača mliječnih proizvoda, Ukrajinska zadruga i Udruženje mljekarskih poduzeća.

Podsjećamo, procijenjeno je da će u Europskoj uniji, drugom najvećem proizvođaču ove sirovine njegova proizvodnja rasti sporije nego u ostatku svijeta. Podaci Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) i Organizacije za poljoprivredu i hranu (FAO) ukazuju i na pad mliječnog stada za oko 0,6% godišnje, ali i porast mliječnosti za 1% tijekom sljedećeg desetljeća.

Proizvodnja mlijeka u stalnom porastu - više je i onog iz eko sustava

Prema predviđanjima, svjetska proizvodnja mlijeka i mliječnih proizvoda će porasti za 1,6%, na 997 milijuna tona do 2029. godine, a rastu će najviše pridonijeti Indija i Pakistan s više od polovice rasta te će činiti više od 30% svjetske proizvodnje.


Tagovi

Ukrajina Proizvodnja mlijeka Mliječne krave Porast proizvodnje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.