Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočna hrana
  • 07.01.2022. 18:00

Mogu li sjemenke bundeve zamijeniti sojinu sačmu?

Ovaj nusproizvod prerade bundevinih sjemenki bi u budućnosti mogao poslužiti kao vrijedan izvor proteina za proizvođače mlijeka.

Foto: Maja Celing Celić
  • 982
  • 178
  • 2

Jedan od najvažnijih izvora bjelančevina za preživače je sojina sačma koja se odlikuje visokim sadržajem proteina i povoljnog profila aminokiselina. Zbog njezine visoke cijene, kako navodi Agrarheute, sve više se traže alternative. Jedna od njih su i pogače od bundevinih sjemenki koje su zanimljive zbog svoje dostupnosti i hranidbene vrijednosti.

Ovaj nusproizvod prerade bundevinih sjemenki bi u budućnosti mogao poslužiti kao vrijedan izvor proteina za proizvođače mlijeka. Ima relativno visok sadržaj sirovih proteina (598 g/kg) u odnosu na sjemenke uljarica, a odlikuje se visokim sadržajem lizina (32 g/kg) i metionina (18 g/kg). Osim toga, poboljšava okus koncentrirane hrane za preživače.

Što kažu istraživanja?

U istraživanjima koja su proveli kineski znanstvenici sa sveučilišta u Harbinu, pogača može zamijeniti sojinu sačmu u hrani za preživače kod krava u laktaciji. Oni su ispitali efikasnost hraniva, fermentaciju buraga, antioksidativnu funkciju i distribuciju dušika u eksperimentu hranjenja. Šest krava s više teladi nasumično je podijeljeno u tri tretirane grupe tijekom eksperimenta od 27 dana, a udio grube krme u sve tri grupe bio je isti:

  • prva grupa je dobivala hranu sa sojinom sačmom,
  • drugoj grupi je soja zamijenjena s 50 posto pogače od sjemenki bundeve i 50 posto suhog ostatka iz proizvodnje bioetanola,
  • trećoj grupi su dali 100 posto pogaču.

Zdravije životinje

Rezultat istraživanja je pokazao da ova pogača može u potpunosti zamijeniti sojinu sačmu bez negativnog utjecaja na prinos mlijeka, fermentaciju u buragu ili probavljivost. Zanimljivo je da su se promjenom hranidbe poboljšale antioksidativne funkcije i krvni parametri mliječnih krava u drugoj i trećoj grupi.

Zaključeno je da ova vrsta hrane predstavlja koristan izvor proteina za preživače i da nije utjecala na degradaciju buraga, probavljivost. Raspodjela dušika između mlijeka, fecesa i urina nije se razlikovala kod životinja koje su hranjene s tri obroka.

U usporedbi s hranidbom koja ju ne sadrži, ukupni antioksidativni kapacitet (P <0,05) i aktivnosti antioksidativnih enzima (ukupna superoksid dismutaza, glutation peroksidaza i katalaza, P <0,05) povećani su kod životinja koje su hranjenje s 50 i 100 posto pogače.

Rezultati pokazuju da se sojina sačma u potpunosti može zamijeniti pogačom u hranidbi mliječnih krava bez ikakvog negativnog utjecaja.

Također, ona se može koristiti u proizvodnji mesa i jaja.


Tagovi

Sojina sačma Pogača Bundevine sjemenke Proizvodnja mlijeka Izvor proteina Istraživanje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić