Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mljekarstvo
  • 15.07.2013.

Moguća nestašica mlijeka

Hrvatska mliječna industrija do kraja bi godine mogla otkupiti najmanje mlijeka u posljednjih 10 godina

Foto: Stock.xchng
  • 870
  • 42
  • 0

Zbog nagomilanih problema u govedarskom sektoru u kojemu i broj krava i proizvodnja mlijeka nezaustavljivo padaju - a desetkovala ga je i afera s aflatoksinom - hrvatska mliječna industrija do kraja bi godine mogla otkupiti najmanje mlijeka u posljednjih 10 godina, manje od 500 milijuna kilograma, dok su hrvatske potrebe najmanje 900 milijuna. Prema podacima DZS-a, u svibnju 2013. prikupljeno je 45.164 tona, što je u odnosu na svibanj 2012. pad od 20,8%. Već deveti mjesec zaredom taj pad iznosi više od 10%.

Farmeri bez izlaza

S obzirom na matične kompanije u Francuskoj i Njemačkoj, Dukat i Meggle vjerojatno će lakše kompenzirati i nadomjestiti manjkove od, primjerice, Vindije. No, s još žešćom konkurencijom od 1. srpnja hrvatske su mljekare prisiljene tražiti i treća tržišta - i nove lance opskrbe, što se odnosi i na trgovce. Tim više što je ulaskom RH u EU spuštena brklja na granicama s BiH i Srbijom. Iz BiH uvozili smo čak 50 milijuna kilograma mlijeka godišnje, a kako njihovi objekti nemaju odobrenje EU, do daljnjega u EU mogu izvoziti samo ribu i riblje prerađevine. Slično je i sa Srbijom pa je i donedavno naš najveći uvoznik mlijeka iz BiH, vlasnik punskog Betovena Miodrag Grbić, nekoliko dana prije ulaska RH u EU preuzeo đurđevačku Naturu i okrenuo se domaćim proizvođačima. No, zbog visokih zaduženja i visokih cijena stočne hrane i repromaterijala, na koje slovenski seljaci plaćaju manje od 10%, a oni 25% PDV-a, i njih je sve manje. U godinu dana propalo je više od 2200 farmi i u travnju ih je bilo 11.243.

Sirevi i fermenti su “in”

Rašeljka Maras, direktorica nove udruge otkupljivača i prerađivača mlijeka CroMilk, koju su osnovali Dukat, Meggle i Udruga hrvatske male mljekare (UHMM), kaže da se sve količine mlijeka i mliječnih proizvoda koje su iz BiH uvezene do 30. lipnja mogu nesmetano prodavati do 1. srpnja 2014., ali samo na hrvatskom tržištu (ne u ostatku EU!) ili kroz izvoz u treće zemlje. Preostale zalihe morat će se neškodljivo ukloniti. No, Rankica Marelj, predsjednica Upravnog odbora Mlijekoprodukta, najvećeg bosanskohercegovačkog izvoznika u RH, nada se da će državne institucije tijekom sljedeća dva mjeseca odraditi svoje obveze i dogovorom s EK omogućiti Mlijekoproduktu i ostalim proizvođačima iz BiH da ne izgube teško stečene pozicije u RH. Izvoz na hrvatsko tržište, ističe Marelj, uvjet je i za kontinuiran otkup mlijeka od lokalnih proizvođača.

S problemima u sektoru industrija se pak bori većom proizvodnjom sireva i fermenta, umjesto svježeg i trajnog mlijeka koje praktično nema dodane vrijednosti. U svibnju 2013. proizvedeno ga je stoga čak 28,3% manje nego godinu ranije. Po 20-ak posto jačem prometu tegljača na hrvatskim cestama od ulaska u EU vidi se kako su se trgovci već snašli. Hrvatske mljekare pak lanjsku su godinu završile sa svega 602 milijuna otkupljenih kilograma mlijeka i teško ćemo u skoroj budućnosti dostići kvotu od 765 milijuna, koliko smo na temelju proizvodnje iz 2003. ispregovarali s EU.

Autor: Jolanda Rak Šajn, Foto: Stock.xchng


Izvori

Večernji list


Tagovi

Mlijeko Mljekarstvo Nestašica Sir Krave Proizvodnja

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer