Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Montažne štale
  • 31.03.2020. 10:20
  • Osječko-baranjska, Kućanci

Montažne štale Danijela Živkovića

Danijel Živković sa svojom ekipom štalu podigne za nekoliko dana, a služit će svrsi desetcima godina.

Foto: Damir Rukovanjski/arhiva Danijela Živkovića
  • 10.231
  • 836
  • 0

Prošla su vremena zidanih i skupih štala. Mnogo novaca, jako puno papira i otvaranja velikog broja vrata po brojnim državnim institucijama je veliki problem svakome tko se želi baviti malo većom stočarskom proizvodnjom. U svijetu već duže vrijeme prevladavaju montažne štale i skladišta. Nedavno, kada smo za Agroklub u mjestu Klokočevci kod Našica pravili reportažu kod ovčara Saše Horvata, upoznali smo se s takvom mogućnošću.

Pažnju nam je osim odličnih francuskih ovaca privukao svojevrsni tunel objekt u kojem su smještene ovce. Na pitanje koje je marke i koja ga je poznata svjetska firma isporučila, iznenadili smo se kada smo od Saše saznali da je taj vrhunski objekt izgradila jedna mala privatna tvrtka iz nedalekog slavonskog sela kod Donjeg Miholjca.

"Nisam stigao raditi zidani i čvrsti objekt. To je montažni objekt prekriven folijama, a takvi su se objekti na nekim farmama dobro pokazali i traju već dvadesetak godina. Podigla ih je jedna tvrtka iz Kućanaca i to za svega nekoliko dana. Lijep je i efikasan i prilično jeftin. To sam podigao ipak vlastitim sredstvima", priča jedan od stočara u Slavoniji.

Montažne štale traju i do 30 godina 

No, doista, Danijel Živković iz Kućanaca svoje znanje koristi za posao u svom selu i Slavoniji. Njegova tvrtka Eko-plast plus j.d.o.o., koju je osnovao prije tri godine, izgradila je taj ovčarnik koji je, kako nam je rekao Horvat izdržao vjetrove, i kiše i druge nedaće. Horvat nam je ispričao kako su dečki iz te tvrtke štalu podigli za gotovo jedan dan i garantirano će ju imati 20, 30 i više godina. Prvo se postavi betonska priprema za držače stupova, a kada se beton stegne, štala se podigne za jedan dan.

Odlikuje se brzom i jednostavnom montažom, pa je tako za objekt od 300 četvornih metara potrebno tri radna dana. Radi svoje kupolaste konstrukcije ima veliku prozračnost. Bočne strane se prema potrebi spuštaju u slučaju padalina i jakog vjetra, izolacija spriječava kondenzaciju zimi, a po ljeti je spas od teških vrućina. "Svaki objekt prilagođavamo potrebama pa je tako ovaj u Klokočevcima prilagođen potrebama visokokvalitetne pasmine Il de France," rekao je Živković.

Na takvoj je štali, primjerice, tunelska nadstrešnica širine 11,50 metara, a dužine 24 metra. Dužina, visina i širina se može mijenjati ovisno o potrebi stoke. Na farmi u Klokočevcima visina je 4,2 metra, a razmak lukova dva metra. Folija je od 200 mikrona zeleno bijele boje, a između folije je staklena vuna debljine pet centimetara. Nadstrešnica je izrađena od crnih okruglih cijevi promjera 28 i 22 milimetra. Armaturna šipka je debljine osam milimetara, a konstrukcija dolazi u dvije polovice koje se na sredini spajaju vijcima.

Sve češći posao ekipi iz Kućanaca je i izgradnja plastenika od čeličnih cijevi između kojih dolazi čelična šipka i tako se dobiva rešetkasta izdržljiva konstrukcija.


Fotoprilog


Tagovi

Montažne štale Danijel Živković Kućanci


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.