Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o poljoprivrednom zemljištu
  • 18.06.2015. 13:20

Može li se stočarima manje pomagati?

Nerazumijevanje državne administracije ili paravan za igre bez granica?

Foto: depositphotos.com/londondeposit
  • 698
  • 110
  • 0

Potaknuta alarmantnim stanjem u domaćoj stočarskoj proizvodnji, Udruga OPG-a Hrvatske Život i ovoga je puta odlučila istupiti u javnost. Smatraju da je ionako teška situacija dodatno otežana donošenjem novog, manjkavog Zakona o poljoprivrednom zemljištu, a posebno njegovom izrazito nepromišljenom provedbom.

"Veliki neto uvoz hrane i nepovoljni potezi vladajućih strana doveli su stočarstvo u poziciju gole borbe za opstanak, za čiji je oporavak poljoprivredno zemljište ključni resurs. Ovako provedena direktna podjela zemljišta stočarima nikako ne zadovoljava potrebe za zemljištem a posebno ne onih OPG-a koji se bave proizvodnjom mlijeka/mesa (specijalizirana i kombinirana proizvodnja) i uzgojem općenito," navode iz Udruge.

Stvarno značenje i provedba "programa stočara"

U pismu Udruge Život stoji:

"Što se događa u stvarnosti? Tijekom posljednje tri i pol godine na hrvatskim su se stočarima tako izredala tri modela dodjele zakupa državnog zemljišta, a oni se međusobno ne razlikuju samo po načinu odlučivanja već i po sve manjoj transparentnosti postupaka koji se pri tome primjenjuju.

Unatoč svom radnom imenu i karakterizaciji kao interventna mjera, Program dakle ne predstavlja ambiciozan pokušaj pomaka u rješenju krize u stočarstvu, već ima prozaičnu zadaću da upisom u bazu podataka ARKOD poveća pritok općih EU potpora."

Nelogičnosti u provedbi na koje ukazuje Udruga Život

Analizom aktualne provedbe direktne dodjele državnog poljoprivrednog zemljišta stočarima uzgajivačima (vlasnicima domaćih uzgojnih i proizvodnih stada), a temeljem ankete članova Udruge OPGH Život uočeno je sljedeće:

  • Poljoprivredno zemljište dodijeljeno pojedinom stočaru se nalazi u velikom broju parcela (primjerice 50 ha u 103 parcele, ili 23 ha u 67 parcela, 28 ha u 41 parceli...)
  • Parcele poljoprivrednog zemljišta dodijeljene stočarima su raštrkane (ponegdje i u radijusu od 30-40 km), nalaze se u većem broju katastarskih općina (3-5-7....k.o.), u znatnom broju slučajeva su zarasle u grmlje, draču, šumu, vinograd, neke su dio ribnjaka ili nogometna igrališta o nepristupačan prilaz i neprikladne za obradu o često su veličine tek nekoliko stotina kvadratnih metara ima ih i u miniranom području
  • Jedna površina čestice se računa duplo (kao oranica i livada u isto vrijeme)
  • Pojedine površine poljoprivrednog zemljišta već netko obrađuje pa će se pojaviti ili su se već pojavili, problemi s dosadašnjim korisnicima zemljišta
  • Pojedine dodijeljene čestice stočarima se preklapaju sa zemljištem koje se već koristi (prelaze preko zemljišta koje netko drugi koristi)
  • Čestice predložene za dodjelu u najvećem broju slučajeva ne čine tehnološku cjelinu, a intencija Zakona o poljoprivrednom zemljištu bila je upravo da pomogne u ostvarenju takve cjeline...

Do sada poznate informacije navode na zaključak da će interventni program pridonijeti dodatnoj koncentraciji kapitala i neravnomjernoj isplati potpora u Hrvatskoj, odnosno smanjenju ukupnih potpora obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

Nastavak politike favoriziranja velikih

Iz Udruge također poručuju da je Ministarstvo odbilo sve njihove prijedloge dorade zakonskih prijedloga, koje im je Udruga uputila u okviru javne rasprave. Nastavak zanemarivanja praktičnih prijedloga s terena i politike favoriziranja velikih interesenata odvest će poljoprivredu u slijepu ulicu.

Iskaz nezadovoljstva i važnost rješavanje ove problematike, krucijalne za razvoj hrvatske poljoprivrede uputili su predsjednici RH Kolindi Grabar-Kitarović, Josipu Leki, predsjedniku Hrvatskog sabora, ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini i ostalim značajnim dužnosnicima, odgovornima za kreiranje poljoprivredne politike RH.

Cjelovito pismo Udruge Život dostupno je ovdje.

Foto: depositphotos.com/londondeposit


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]

Tagovi

Stočarstvo Svinjogojstvo OPG Tihomir Jakovina Josip Leko Udruga Život Zakon o poljoprivrednom zemljištu


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]