Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Pintar
  • 07.11.2015. 07:25

Može se živjeti od poljoprivrede!

Iz obitelji sam koja je držala puno krava, a udala sam se u obitelj koja se bavi voćarstvom i to je odredilo naš život - puno radimo i dobro živimo od poljoprivrede, kaže Anita Pintar, agilna nositeljica Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Pintar iz Čabra, jednog od najuzornijih OPG-a u Gorskom Kotaru.

  • 4.625
  • 1.534
  • 0

Glavna im je proizvodnja sira, jedini su sirari na području Grada Čabra i među rijetkima na području Gorskog Kotara. Bave se i proizvodnjom voćnih prerađevina.

"Uz veliku želju i upornim radom, dokazali smo da se i u ovom lijepom kutku Hrvatske može živjeti od poljoprivrede", kaže Anita Pintar, otkrivajući tajnu uspjeha.

Na 18 hektara livada i pašnjaka, od toga nešto u zakupu, proizvode kvalitetnu stočnu hranu za svojih 11 mliječnih krava i četiri junice pasmine sivo alpsko govedo. Imaju i dva hektara voćnjaka te šest hektara šuma.

Čabarski škripavac, činkl i svježi sir

OPG Pintar organizira Dan krušaka

"Iako se cijeli život bavimo poljoprivredom, otac Nikola je prije petnaestak godina osnovao OPG, a ja sam 2005. godine sve preuzela i spojila imanja u Čabru i u Tršću. Zbog slabog otkupa mlijeka, slabe otkupne cijene i nemogućnosti da nađem posao, odlučili smo se za manju investiciju, obnovili smo podrumske prostore, kupili potrebnu opremu i registrirali siranu.

Za tu svrhu iskoristili smo sredstva Mjere 6 Ministarstva za poljoprivredu. U početku je bilo jako teško prodati sir, ali s vremenom potrošači su prepoznali kvalitetu, pa je i prodaja krenula", kaže Anita.

Postali su poznati po tri vrste sireva. Čabarski škripavac je autohtoni sir koji pripada skupini punomasnih mekih sireva mliječne boje, karakteristične čvrstoće zbog koje škripi tijekom konzumacije. Činkel je ekstratvrdi sir koji sadrži minimalno 45% mliječne masti u suhoj tvari, a period zrenja je dva do tri mjeseca. Sir kao izvor visokokvalitetnih proteina, kalcija i mnogih ostalih važnih nutrijenata, daje vrijedan doprinos sadržaju u prehrani. Proizvode i svježi kravlji sir tradicionalnim postupkom.

Prerađivački pogon za voće

Obitelj Pintar načinila je velik zaokret i u voćarskoj proizvodnji. Velika stara stabla starih sorata jabuka i krušaka pojedinih godina obilno su rađala, od toga se nekada uglavnom pekla rakija. Puno zdravog i kvalitetnog voća je podijeljeno, ili je jednostavno neiskorišteno istrunulo. Anita i njezina obitelj vidjeli su i tu svoju šansu za povećanje prihoda.

Pintarove posjetio i slovenski ministar

"U početku smo pravili sok od jabuka i čips samo za sebe i djecu.Kad smo se uvjerili da je proizvod odličan, odlučili smo napraviti prostor za preradu voća u sokove, suho voće, pekmeze.

Kad smo završili taj mali prerađivački pogon,došao je led i uništio nam više od polovice voćnjaka. No, unatoč toj katastrofi, nismo posustali. Obnovili smo voćnjak sadnjom oko 100 mladih voćaka (jabuke, kruške, šljive), uglavnom starih sorata. Planiramo kupiti još zemlje i proširiti voćnjak. Inače, volim velike, ponosite voćke. U proljeće kad procvjetaju to je nešto prekrasno. Sve su u bijeloj, cvjetnoj haljini. A tek u jesen! Pune su crvenih, žutih, šarenih, sočnih plodova. A kako tek mirišu. Milina".

Tajna uspjeha - svi rade i pomažu!

Aniti i njezinom vrijednom suprugu Branku pomažu i ostali članovi obitelji. Kći Diana (24) i sin Hrvoje (23) otišli su trbuhom za kruhom u veće gradove, a vikende provode kod kuće radeći na gospodarstvu. Kći Marija učenica je 5. razreda osnovne škole.

Anita na natjecanju za Najuzorniju seosku ženu

"U radu nam pomažu moji roditelji mama Nada i tata Nikola te sestra Adrijana koja je sada preuzela brigu oko krava, oko štale tako da je meni ostala prerada mlijeka i prodaja sira. Povremeno pomažu i njezina djeca Monika (18) god i Željko (14) god. Tata Nikola i stric Antun su vrsni stolari i u zimskim danima rade prekrasne stvari: ormare, krevete, prozore, vrata, razne posude za cvijeće i drugo".

Sve što zarade ulažu u razvoj i modernizaciju OPG-a. Anita kaže da bi voljela kupiti zemlje i proširiti voćnjak, ali to ponajviše ovisi o djeci, hoće li se vratiti i moći živjeti od toga.

OPG organizira Dan krušaka

OPG Pintar tri je godine u sustavu ekoloških proizvođača. Dosta svojih proizvoda prodaju na kućnom pragu, svaki četvrtak idu u Delnice na sajam, a tijekom ljeta sudjeluju i prodaju na dosta sajmova u Gorskom kotaru, te u Rijeci i Zagrebu. Već peti put na svom gospodarstvu uz pomoć grada Čabra organiziraju Dan krušaka.

"Cilj mi je okupiti naše OPG-ove da na jednom mjestu pokažu šta sve nudi naš kraj - voće, povrće, med i prerađevine od njih. Voljela bih da djeca shvate šta sve nudi zemlja, da zavole rad na zemlji, da započnu na svojoj njivi, da ostanu kod kuće,a ne da bježe u bijeli svijet. Doma je ipak najljepše. Tu mi pomažu i škole. Osnovnoškolci prikažu svoje radove na temu Kruška, a srednja škola pripremi igrokaze na domaćem govoru. Zahvalna sam im na tome. To je lijepa suradnja", zadovoljna je Anita što i na taj način promoviraju poljoprivredu i život na selu.

Anita prezentira rad svog OPG-a u Ptuju, SLO

Među najuzornijim seoskim ženama

Zbog svega onoga čime se bavi i kako to predano radi sa svojom obitelji, LAG Gorski kotar prijavio je ove godine Anitu Pintar na natjecanje za Izbor za najuzorniju seosku ženu Hrvatske koje je održano u Velikoj.

"Bilo je to nešto prekrasno. Puno veselih, nasmijanih lica žena, A tek koje nošnje imamo. Pravo bogatstvo. Drago mi je što sam to doživjela. Nešto nezaboravno. Proširila sam krug dobrih, vrijednih prijatelja. Na prijedlog PGŽ-a sudjelovala sam i na izboru Birajmo Naj OPG koji je održan u Skalini. Jako lijepo. Vrijedni su naši ljudi samo velika je šteta što se takve ljude malo cijeni", kaže Anita dodajući da su za svoje proizvode dobili brojna priznanja.

Maćehinski odnos prema malim gospodarstvima

Unatoč solidnim rezultatima koje kao složna obitelj postižu uz puno rada, odricanja i ulaganja, Anita je pomalo razočarana maćehinskim odnosom mjerodavnih u državi prema selu i poljoprivredi, zbog čega je Gorski Kotar u vrlo nezavidnom položaju.

"Naš kraj su jako opljačkali, uništili. Nema baš neke budućnosti, ako se tako nastavi. Nažalost, za mlade nema posla, u ovim uvjetima nema za njih opstanka i perspektive, dok se netko ne probudi i dok se ne počne ponajprije gospodarski oživljavati ovaj kraj. Primjerice, natjecali smo se za nepovratna sredstva mjere 4.1. Programa za ruralni razvoj, za obnovu mehanizacije. Nismo prošli. Nažalost, država ni tu ne pomaže malom seljaku. Većinu novca te mjere uzele su velike tvrtke. Svugdje se prvo najedu veliki, a mrvice, ako ih ostane, daju nama. Nažalost, mjerodavni u državi izgleda ne shvaćaju da takvim načinom rada naši ruralni sve više propadaju", upozorava ova vrijedna i poduzetna žena koja sa svojom obitelji dokazuje da se od poljoprivrede može živjeti i u Gorskom Kotaru.


Fotoprilog


Tagovi

Anita Pintar Sivo alpsko govedo Čabarski škripavac Činkel Svježi kravlji sir Sokovi Suho voće Pekmezi Čips Dan krušaka LAG Gorski Kotar Program za ruralni razvoj.


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]