Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj koza
  • 06.05.2019. 13:30
  • Karlovačka, Josipidol

Muke u štali: Moj Bože, kakva nedjelja, kakav tjedan

Jedna je koza koju muzemo "svojeglava". Pišem u navodnicima jer je to pristojniji izraz. Izađe ona na mužnju iz štale, ali nakon mužnje vratiti ju nazad je umjetnost - lakše je pomiriti Sjevernu Koreju i SAD... Naganjao sam se s njom do iznemoglosti, da bi na kraju ludača ušla u štalu nakon što su sve ostale koze otišle na ispašu na obližnji pašnjak.

Foto: Pixabay/merlijn72
  • 1.088
  • 135
  • 0

U Facebook grupi Od grunta do stola, jučer je osvanula vrlo simpatična objava Hrvoja Hercega, mladog OPG-ovca iz okolice Josipdola. uzgajivača koza i proizvođača kozjeg mlijeka, a koju prenosimo u cijelosti. Razvedrit će vas u ovaj hladni i kišoviti ponedjeljak.

Moj Bože, kakva nedjelja... Ustasmo se u kišom namučeno jutro Marina i ja mnogo ranije nego inače, jer morao sam na "službeno na Plitvice"... Uobičajenim ritmom supruga krenula musti koze, a ja hraniti kuniće, bilo je možda pola sedam ujutro. Kiša lije - i začepi se odvodna cijev koja vodu ispod štale vodi prema voćnjaku... Veli mi žena: "ne živciraj se, odštopat ćeš to kad se vratiš s Plitvica..." Odvratih kako će se tamo stvoriti jezerce za par sati... Pogriješih, jer jezero ne manje od Kaspijskog nastade niti 10 minuta kasnije. Pa onda odštopavaj odvodnu cijev po onom blatu i kiši uguravajući okitenku u nju... Još samo Škotsku žudim okusiti, jutros je ona došla okusiti mene: nisam jednom gledao na fimovima kako kisnu glavni junaci i ako se po pokislosti mjeri junaštvo - jutros smo Marina i ja bili bat-spider-iron-hulk-man.

I sjetih se tada proteklog tjedna - bilo je svačega, i smiješnog i tužnog: jedna je mlada koza, prvojarka, jarila mlado - i zakompliciralo se. U pravilu, jare izlazi iz mame naprijed s njuškicom i obje prednje noge - ovdje se dogodilo da je jedna prednja noga zapela u unutrašnosti majke... Nažalost, unatoč stručnoj i brzoj intevenciji veterinara, jariću nije bilo spasa - spasio je samo mamu i neizmjerna mu hvala na tome.

Svojeglava i luda Krivosisa 

Jedna je koza koju muzemo "svojeglava". Pišem u navodnicima jer je to pristojniji izraz. Izađe ona na mužnju iz štale, ali nakon mužnje vratiti ju nazad je umjetnost - lakše je pomiriti Sjevernu Koreju i SAD... Naganjao sam se s njom do iznemoglosti, da bi na kraju ludača ušla u štalu nakon što su sve ostale koze otišle na ispašu na obližnji pašnjak. Pa ti onda nju samu odagnaj... Pretjerao sam u jednom trenutku i bilo mi je žao odmah idući, žao kao psu. Bogu hvala, bez posljedica. Zovemo tu kozu "Krivosisa" - jedno joj je vime veće od drugog, zamjetno veće. I k'o za vraga, njena mlada jarica sisa samo ono manje vime!

Pa tu je onda jedna "mudrijašica"... Iznad sustava za hranjenje žitaricama (čitaj: žlijeb pričvršćen za zid štale) nalazi se prozor 150x50 cm. Nerijetko koze skoče na tu hranilicu i gledaju kroz prozor van. Sve do neki dan, kad je imenovana "mudrijašica" skočila kroz prozor. Marina ju je vratila nazad u štalu, no prije nego li je vratila zasun na vratima štale - Mudrijašica je ponovila radnju iskakanja. Pa ti, Hrvoje, šarafi letve na prozor da koze ne iskaču...

Simbioza koza i haskice

Neki smo dan ograđivali susjedovu njivu s namjerom da na njoj napasamo koze. Da ne objašnjavam nadugačko, veli mi Marina kako su koze - Bog zna kako - ušle u naš povrtnjak. Rekoh: "Nemoguće! Tamo je žičana ograda visoka 1,2 metra!" Prišli smo bliže i uočili simbozu naše kuje haskice koja probije rupu u žičanoj ogradi i koze koja potom pobrsti zasađenu kupinu. Fascinantno je kako koza gonjena štapom pronađe rupu u ogradi veličine 30x30 cm, ali ne može pronaći ulaz u štalu...

Svaki dan je priča - ma bajka zapravo - za sebe. Bude tu gnjeva i suza, kako radosnih, tako i onih drugih, bude red psovki pa zaziva blaženog Stepinca, bude smijeha i očaja. Ne znam, valjda je to život kakav je on u stvarnosti, ne onakav kakvim ga prodaju u reklamama.

I zato, kad sljedeći put primjetite da je mrkva u u supermarketu jeftinija od mrkve na placu - pretpostavite što je sve bakica morala proći da tu mrkvu izvadi iz zemlje. Jest, opravdano je pitati kako to da netko može proizvesti mrkvu toliko jeftinije od one koju uzgaja baka...


Tagovi

Uzgoj koza Život na farmi Šašave koze Simbioza


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]