Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Kmetić
  • 09.09.2022. 12:00
  • Požeško-slavonska, Alilovci

Na OPG-u Kmetić zadovoljni silažom: Klipovi manji, ali ima mase

Suša je mnogima već prepolovila ili potpuno uništila urod kukuruza. No, to nije tako kod Ivana Kmetića iz Alilovaca.

Foto: Poljoprivredna TV
  • 439
  • 48
  • 0

Ovogodišnja suša pred poljoprivrednike stavlja ozbiljne izazove. Ne samo u vezi uroda nego i pripreme hrane za životinje koju će koristiti tijekom nadolazeće zime.

Mnogima je već prepolovila ili potpuno uništila urod kukuruza. No, to nije tako kod Ivana Kmetića iz Alilovaca kojeg je ekipa Poljoprivredne televizije proteklog mjeseca posjetila za vrijeme pripreme silaže.

"To nam je hrana za goveda tijekom cijele godine. Posao traje dva dana, a pomažu nam prijatelji", kazao je Ivan dodavši da silažu moraju pokriti da ne bi došla u kontakt sa zrakom i kvarila se.

Tijekom dva dana pripreme obrat će osam hektara kukuruza. Iako tijekom posjete novinarske ekipe još nije dozrio do kraja on je na njegovim njivama bio u dobrom stanju za pripremu silaže. "Bit je da mora biti vlažan da može provriti, od 70 do 80 posto u zriobi. Silaža bi trebala biti pokrivena 40 dana i vrit", pojasnio je.

Siliralo se ranije nego inače

Ovogodišnji posao silaže uranio je 15-ak dana nego inače kada se obavlja početkom rujna u godinama s više oborina.

Pored silaže Ivanova obitelj će za zimsku hranidbu životinja prirediti i rolo bale od lucerne i ljulja. Na imanju imaju 33 muzne krave, 15 bikova te 30 junica i telića. Silaža koju pripremaju trebala bi biti dovoljna.

"Kukuruzi su dosta dobri unatoč suši. Malo jesu manji klipovi i nije rod kao dosadašnjih godina, ali ima mase što je najbitnije", istaknuo je Ivan.

Međutim, nada se višoj cijeni mlijeka. Posljednji obračun bio im je u lipnju kada su za litru mlijeka dobili 3,20 kn. Plavi dizel od tada je poskupio nekoliko puta kao i gnojivo, no Ivan kaže da nekako uspijevaju zaokružiti proizvodnju.

Više cijene mlijeka

"Krpamo ratarstvom stočarstvom. Obrađujemo 80 ha pa prodamo i nešto žitarica. Živimo, ali cijena mlijeka bi trebala biti viša", napominje dodavši da nema smisla da litra u trgovini košta 10 kuna, a oni dobiju nešto više od tri kune.

Unatoč svemu ne misli odustati od proizvodnje koja se u njihovoj obitelji prenosi s generacije na generaciju. Cijene repromaterijala nepredvidive su, ali radit će, kaže, dokle god bude zarade.

Više o Ivanom gospodarstvu pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

OPG Kmetić Ivan Kmetić Kukuruzna silaža Cijene mlijeka


Autorica

Marija Jurišić

Više [+]

Urednica emisije Zlatno klasje Poljoprivredne televizije.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]