Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj stoke
  • 26.09.2022. 15:00

Na referendumu odbacili inicijativu o boljim uvjetima za životinje na farmama

Sa 62,9 posto glasova u Švicarskoj je odbačen prijedlog za poboljšanje uvjeta životinja na farmama, redovan pristup vanjskom prostoru i smanjenje maksimalnog broja jedinki u jednom objektu

Foto: Depositphoto/ahavelaar
  • 345
  • 57
  • 0

Švicarci su na jučerašnjem referendumu odbacili inicijativu za zabranu intenzivnog, tvorničkog uzgoja stoke i jačanje pravila za dobrobit životinja, piše Swissinfo. Poljoprivrednici ovakav ishod nazivaju pobjedom, a konačni rezultat tumače kao povjerenje u domaću poljoprivredu.

Čak je 62,9 posto stanovnika svojim glasom podržalo trenutni način proizvodnje hrane što je znatno više nego što su predviđale ankete. Od 26 regija jedino je kanton Basel odobrio ovu ideju.

Poštuju dostojanstvo i dobrobit životinja? 

Inicijativa, koju je ranije potpisalo 100.000 ljudi, zahtijevala je poboljšanje uvjeta za životinje na farmama, redovan pristup vanjskom prostoru i smanjenje maksimalnog broja jedinki koje su dozvoljene u jednom objektu.

Odgovoran za stav Vlade o ovom pitanju, ministar unutrašnjih poslova Alain Berset je izjavio da su građani procijenili da se u Švicarskoj poštuje dostojanstvo životinja i da je njihova dobrobit dovoljno zaštićena važećim zakonodavstvom.

Protivnici zabrane, uključujući vladu i većinu u parlamentu, upozoravali su da bi promjena dovela do viših cijena, smanjenog izbora potrošača i poplave stranih proizvoda koji bi popunili nedostatak uzrokovan novim pravilima - unatoč tome što se namjeravalo uskladiti uvoz sa novim standardima.

Smatraju da je dobrobit životinja dovoljno zaštićena važećim zakonodavstvom (Foto: Bigstock/ PramoteBigstock)

Vratimo se nedjeljnom pečenju!

Aktivisti su pak reformu vidjeli kao način prilagodbe švicarske poljoprivrede globalnoj borbi protiv klimatskih promjena – koja zahtijeva smanjenu potrošnju mesa i prenamjenu zemlje za proizvodnju više povrća i manje stočne hrane, posebno nakon ovogodišnjeg sušnog ljeta. 

Nisu poricali da će cijene proizvoda životinjskog podrijetla porasti kao rezultat novih pravila. Ipak su smatrali da su nova pravila nužna u borbi protiv utjecaja intenzivne poljoprivrede na zdravlje i okoliš. Smatraju da meso treba biti kvalitetan proizvod za koji će potrošači platiti više, ali pojesti manje. "Vratimo se nedjeljnom pečenju!", rekla je političarka Zelene stranke Meret Schneider tijekom kampanje.

Da je ova inicijativa o uzgoju prihvaćena, poljoprivrednici bi imali do 25 godina da se prilagode pravilima. 

Posljednjih godina se u Švicarskoj vodila žestoka bitka vezana za poljoprivrednu proizvodnju, uključujući prošlogodišnje glasanje za zabranu upotrebe pesticida.


Tagovi

Švicarska Dobrobit životinja Referendum Meso nedjeljom Intenzivan uzgoj stoke


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]