Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj patki
  • 27.03.2022. 18:00

Na što paziti kod uzgoja pačića?

Otporniji su od pilića i purića, a već nakon pet dana se puštaju u šetnju. Ipak, treba voditi računa o temperaturi, kvaliteti zraka i svjetlosti

Foto: Depositphoto/SergeyKolesnikov
  • 2.733
  • 98
  • 0

Patke su sve popularnije za uzgoj zahvaljujući svojim osobinama. Za hranidbu koriste biljnu i životinjsku hranu. Smrtnost pačića je manja u odnosu na drugu perad. Brzo napreduju i imaju dobar prirast. Već nakon 30 dana mlade jedinke mogu imati težinu do 2,5kg, a poslije 50 dostižu do 3kg. Patke nose do 120 jaja tijekom godine, ovisno o pasmini i hrandbi, nosivost se može udvostručiti. Počinju mitariti od 65 do 70-og dana, a klanje se mora obaviti prije toga.

Uzgoj mladih pačića

Jedna patka može ležati na do 12 jaja u proljeće, odnosno do 15 ljeti. Njihov broj je uvjetovan temperaturom okoline. Za dobru oplodnju jaja na jednog mužjaka dolazi pet do sedam ženki. Izlijeganje se događa nakon 27 do 28 dana. One znaju biti problematične kada je u pitanju ležanje na jajima i napustiti gnijezdo. Zbog toga se često stavljaju pod kvočke ili pure. Broj se prilagođava vrsti pod koju ih stavljamo.

Pačići se nakon 24 do 48h odvajaju i stavljaju u zaseban prostor, jer se događa da ih patke usmrte.

Mladi, do 14 dana starosti se uzgajaju u zagrijanim prostorijama, a stariji, od 15 do 28 dana mogu biti u nezagrijanom prostoru. Nisu osjetljivi kao purići i pilići, jer im se brže razvija termoregulacijski sustav. Ne podnose prevelik broj jedinki u prostoru. Na jedan metar površine dovoljno je 16 pačića starosti do 14 dana, odnosno 10 starosti do 28 dana.

Nisu osjetljivi kao druga perad (Foto: Depositphotos/977_ReX_977)

Temperaturu u prostoru gdje se drže treba regulirati. Zagrijavanje prostora treba započeti dan prije njihova unošenja. Optimalna je 26 do 27ºC. Već nakon drugog dana ona se počinje smanjivati, a 14 dana treba biti 20ºC. Za starije, do 28 dana, temperatura prostora se kreće oko 17ºC.

Važno je provjetravanje

Ova je perad osjetljiva na kvalitetu zraka u prostoru gdje borave. Potrebno im je osigurati dobru ventilaciju. One ispuštaju više ugljičnog dioksida, vode i topline od ostale peradi. Brzo zagade zrak u prostoriji. Kada se ispoštuje taj zahtjev, dobro napreduju, imaju dobar prirast i apetit, živahne su.

Ne podnose ni vlažnu stelju, pod. Neophodno je da pojilice imaju žičanu mrežu koja ih sprječava da uđu u njih. Od previše vlage u prostoru se razbole.

Obratite pažnju i na osvjetljenje. U prvih šest dana potrebno je osigurati im 20 sati osvjetljenja. Poslije se taj period smanjuje na 10 sati kod starosti od 30 dana. Tijekom noći ostavlja se slabo svjetlo kako bi mogle piti vodu i uzimati hranu.

Puštanje u šetnju

Mladi pačići se nakon pet dana puštaju van u kratkotrajnom terminu, a zatvaraju se u zagrijan prostor. Vrijeme koje provode vani se postepeno povećava. Kad napune 15 dana mogu se ostaviti cijeli dan na otvorenom, ali sve ovisi o vremenskim prilikama. Ovakav će boravak dodatno doprinijeti njihovom boljem zdravstvenom stanju. 


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom se prvenstveno podrazumijeva uzgoj kokoši, pura, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namjernice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Pačići Patke Uzgajanje patki Peradarstvo Temperatura Osvjetljenje Jaja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!