Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ivan Gašić
  • 16.06.2018. 15:00

Najbolji mladi poljoprivrednik: Nadam se da ću napokon dobiti pravo na veću poljoprivrednu površinu

Ivan Gašić, iz Beketinaca u Osječko-baranjskoj županiji, pobijedio je na ovogodišnjem izboru za najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika, koji je treći put za redom organizirala hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i ambasadorica projekta za Hrvatsku, Marijana Petir.  

Foto: Youtube/screenshot
  • 2.370
  • 273
  • 0

Ivan Gašić, iz Beketinaca u Osječko-baranjskoj županiji, pobijedio je na ovogodišnjem izboru za najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika, koji je treći put za redom organizirala hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i ambasadorica projekta za Hrvatsku, Marijana Petir.     

Prema njegovim riječima, od malih nogu znao je da će se baviti agrobiznisom. "Moji roditelji se bave poljoprivredom otkad sam se rodio. Odmalena sam u poljoprivredi i nije bilo dileme čime ću se baviti. OPG se sastoji od farme muznih krava, na kojoj se trenutačno nalazi 47 grla, a imamo i mini siranu koja je, po mom mišljenju, bila presudna za pobjedu", rekao je Ivan Gašić. 

Cilj mi je bio ulazak u top 10

Ivan priznaje da nije očekivao titulu najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika, ali nagrada mu puno znači i daje motivaciju za daljnji rad. "Bilo je 26 prijavljenih kandidata. Moj cilj je bio ulazak u top 10. To sam ostvario i stvarno bio presretan. Nisam očekivao pobjedu, ali to mi puno znači i daje motivaciju za daljnji rad. Pokazao sam sebi i drugima da idem u dobrom pravcu i jako sam ponosan", otkriva Ivan. 

Još veću motivaciju za rad u poljoprivredi, s ovom nagradom, dobili su i ostali članovi obitelji. "Naravno da  sam ponosna na brata što je osvojio titulu mladog poljoprivrednika i što će predstavljati hrvatske mlade poljoprivrednike u Bruxellesu. Cijela obitelj je sretna i ponosni smo svi na njega", rekla je Katarina Drlić, Ivanova sestra. 

Ivan će u listopadu predstavljati Hrvatsku na europskom natjecanju. "Izbor najboljeg mladog europskog poljoprivrednika se održava u Bruxellesu. Što će tamo biti, to ćemo tek vidjeti. Nisam se nadao ni pobjedi u Hrvatskoj. Naravno da će biti puno veća konkurencija u Europi, ali nikad se ne zna, vidjet ćemo", priča Ivan. 

Manjak zemljišta najveći problem

Najveći problem mu je, trenutačno, manjak poljoprivrednog zemljišta. "Nadam se da će sada ovom nagradom biti mjesta i za nas mlade, pogotovo mene, da dobijem napokon zemlju. U vezi zemlje nisam nikad optimističan jer u prošlosti se gospodarenje nije pokazalo dobrim. Uvijek su prednost imali veliki nad malima. Za ovaj broj grla je potrebno minimalno 20 hektara zemlje, a kada bih, kao i svako normalno gospodarstvo, želio ostavljati mušku telad za minimalni tov, to je barem još 20 hektara zemlje", pojašnjava Ivan. 

Ivan je od 2013. godine nositelj OPG-a u Beketincima. Prema njegovim riječima, za uspjeh u poljoprivredi potrebna je zaokružena proizvodnja. "To je jedina dobitna kombinacija. Od ratarenja gdje proizvodimo hranu za naše krave, dok ovdje na farmi proizvodimo mlijeko i naravno finalni proizvod u mini sirani", rekao je Ivan. 

Šampionski sir na trećem SirCro Festu

Mini sirana radi godinu i pol dana. Iza nas su brojna priznanja s ocjenjivanja sireva. Imamo šampionski sir na trećem SirCro Festu, a u Grubišnom polju na sajmu sira smo dobili tri zlata - otkriva Katarina. 

Kvalitetnom poslovanju doprinosi i dobra organizacija te složnost svih članova obitelji koji sudjeluju u proizvodnji. "Nekako smo se podijelili u poslovima. Brat i tata su zaduženi za ratarenje i proizvodnju mlijeka dok smo mama i ja u proizvodnji sira. Ja sam zadužena i za marketing te papirologiju. Prednost života na selu i u poljoprivredi je to što imamo slobodu i lakši pristup proizvodima. Meni je najveće zadovoljstvo što proizvedemo hranu s kojom su naši kupci zadovoljni", rekla je Katarina. 

Godišnje proizvedu 200 tisuća litara mlijeka

Na OPG-u u Beketincima godišnje se proizvede 200 tisuća litara mlijeka, a 36 tisuća litara ova vrijedna obitelj preradi u sir. Na kraju, najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik, svim zainteresiranima za ovakvu vrstu proizvodnje poručuje da je za to potrebno puno odricanja. 

"Ako to volite, držite se toga. U tome se može uspjeti i lijepo živjeti, ali nemojte očekivati da će vam biti lagano", zaključuje Ivan. 

Peti izbor za najboljeg mladog poljoprivrednika u Europskoj uniji, koji će se održati u listopadu u Bruxellesu, organizira Klub zastupnika Europske pučke stranke. Držimo palčeve našem predstavniku, kako bi Hrvatska imala najboljeg mladog europskog poljoprivrednika.


Tagovi

Ivan Gašić Marijana Petir Najbolji mladi poljoprivrednik Farma Stoka Muzne krave Sirana


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)