Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja svinja
  • 19.09.2022. 18:00

Najveći europski proizvođač svinjetine otpušta radnike - pada broj tovljenika u Njemačkoj?

Visoki troškovi hrane, plina i energije smanjuju broj svinja i proizvodnju svinjetine, a najveći proizvođač u Danskoj otpušta radnike

Foto: Depositphoto/budabar
  • 855
  • 91
  • 0

Europski sektor svinjogojstva je u krizi, a posljednje vijesti dolaze iz Danske gdje uzgajivači zbog sve većih troškova energije i hrane isporučuju manje svinja, izvještava Reuters. Stanje na tržištu je utjecalo i na najvećeg europskog proizvođača svinjetine, Danish Crown (Danska kruna, op.a.) gdje moraju otpustiti 350 radnika u dvije tvornice.

Rat u Ukrajini je izazvao rekordno visoke cijene inputa za uzgajivače. U priopćenje tvrtke navode da se prihod farmera od prodaje svinja nije povećavao u istoj mjeri i tempu kao cijene proizvodnje. Zbog toga je prethodnih mjeseci značajno smanjeno snabdijevanje tovljenicima.

Prethodne dvije godine Danska kruna je konstantno imala više svinja spremnih za klanje nego što su njene tvornice mogle podnijeti. No, u zadnje su vrijeme uzgajivači isporučili znatno manji broj tovljenika, a ovakav trend se može primijetiti širom Europe.

Inputi su za uzgajivače previsoki (Foto. Depositphoto/foottoo)

Pada i proizvodnja u Njemačkoj

Situacija nije dobra ni u Njemačkoj. Očekuje se da će ondje u 2022. biti zaklano manje od 48 milijun svinja, što je značajan pad u odnosu na prošlogodišnjih 52 milijuna, izvještava Pig Progress.

Dr Albert Hortmann-Scholten, glasnogovornik poljoprivredne komore Donje Saske, je izjavio da se uzgajivači bore s rastućim troškova hrane, plina i energije općenito, a da rast veleprodajnih cijena samo djelomično kompenzira troškove proizvodnje. Komentirao je da će poskupljenje prirodnog plina na europskom tržištu utjecati na proizvodnju i procijenio da će ove godine troškovi porasti za 8 do 10 eura po prasetu. Slična se situacija očekuje i u peradarskom sektoru.

Proizvodnja ove vrste mesa će u toj zemlji pasti za skoro 7 posto i to ne samo zbog povećanja troškova proizvodnje nego i niske potrošnje.

Mala potražnja za mesom

Naime, pad potrošnje mesa je vidljiv u Europskoj uniji posljednjih godina. Dok je 2019. iznosila 69 kg godišnje po stanovniku već u 2021. količina je smanjena na 67 kg. U Njemačkoj je potrošnja samo 55 kg per capita, što je 12 kg manje od prosječne EU potrošnje.

Svinjetina se sve manje jede? (Foto: Depositphotos/mikdam)

"Njemačka je na dnu liste članica EU po potrošnji mesa po glavi stanovnika. Samo u Rumunjskoj i Bugarskoj je manja i iznosi 54, odnosno 43 kg."

Najviše ga troše stanovnici Španjolske 85 kg, a zatim Danske 83 kg i Portugala 81 kg.

Populacija svinja u Njemačkoj je dostigla najmanji broj u posljednjih 25 godina, dok je za 5 posto povećana u Španjolskoj. Trend rasta ovog sektora u toj je zemlji zaustavljen zbog rasta cijena hrane.

Nedostatak svinjetine na njemačkom tržištu je nadoknađen uvozom oko 11 kg po stanovniku, što dovodi do pada standarda kvalitete. Stoga uzgajivači traže uvođenje oznake podrijetla.


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]

Tagovi

Svinjogojstvo Svinjetina Svinjsko meso Uzgoj svinja Danish Crown Potražnja za mesom


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]