Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farma svinja
  • 07.12.2020. 18:00

Najveći kompleks svinjogojskih farmi na svijetu proizvodit će 2,1 milijun grla godišnje

Korporacija Muyuan Foods želi uzgajati više svinja na jednom mjestu od bilo koje druge tvrtke. Kompleks su počeli graditi u ožujku, a u rujnu je otvorena prva njihova farma na više katova.

Foto: Depositphotos/deyanarobova
  • 2.233
  • 158
  • 0

Kineski Muyuan Foods je korporacija koja ima za cilj uzgajati više svinja na jednom mjestu nego bilo koja druga tvrtka na svijetu. Iako se zbog afričke svinjske kuge (ASK) ovo čini rizičnom investicijom, ne odustaje zbog dobiti od 21 milijarde juana (oko 2,66 milijardi eura).

Proizvest će 2,1 milijuna svinja godišnje?

Farmu su počeli graditi u ožujku, a u rujnu otvorili prvu od 21 zgrade. Tada su predstavili i dinamiku kojom će ovi ogromni, industrijalizirani objekti zamijeniti male tradicionalne farme.

"Pogodili smo vrlo povoljno razdoblje za gradnju. Cijene svinja su vrlo visoke, naša je dobit zaista dobra, a novčani tijek velik“, rekao je reutersu zamjenik direktora tvrtke Muyuan, Qin Jun.

Na ovoj višekatnoj farmi bit će smješteno 84.000 krmača i njihove prasadi. Dakle, ona može smjestiti pet puta više jedinki od uobičajenih farmi na istom području i čak deset puta više od tipičnog uzgajališta u Sjedinjenim Državama. Cilj je proizvesti oko 2,1 milijuna svinja godišnje. Međutim, velik broj životinja na istoj površini nosi i određeni rizik. Primjerice, virus ASK koji je još uvijek prisutan u Kini, mogao bi se lako i brzo proširiti među životinjama.

ASK ne jenjava: pojavila se u Južnoj Koreji i Kini, a i dalje se širi Njemačkom

No, iz ove tvrtke smatraju da će to spriječiti visokim higijenskim standardima. Naime, spremnici za hranu se steriliziraju, filtrira se zrak, a termokamere prate temperaturu životinja.

Osim ovoga, spominje se i problem radnika kojih je zaposleno oko 50.000, a mnogi od njih nisu iskusni. S obzirom da cijene svinjetine osciliraju, postavlja se pitanje hoće li troškovi proizvodnje koji su mnogo veći nego prije izbijanja ASK biti opravdani. Tvrtka rješenje vidi u manjem broju zaposlenika i većoj upotrebi tehnologije. 

Treba li globalno tržište biti u strahu?

"Ako cijene padnu ispod 20 juana po kilogramu, neke velike tvrtke suočit će se s gubicima", rekao je Xiao Lin, analitičar iz tvrtke Win & Fun Investment sa sjedištem u Shenzhenu.

No, ako nova farma bude radila prema planu i ostali proizvođači budu slijedili njihov primjer, Kina bi uvelike mogla smanjiti kupnju mesa s globalnog tržišta.

Podsjećamo, visoke zgrade su u ovoj zemlji sve popularnije zbog nedostatka zemljišta. I tvrtka Yangxiang gradi farmu s čak 12 katova, a plan je proizvoditi 840.000 svinja godišnje.

Proizvodit će 840.000 svinja godišnje na farmama s 12 katova

Iako ovako velike korporacije imaju prednost u postizanju zemljišnih ugovora s lokalnim vlastima zahvaljujući njihovom utjecaju i obećanjima da će stvoriti radna mjesta, Muyuanova investicija je kontroverzna jer se spominje 55 farmi na 1.000 ha ratarskih površina. Istovremeno mali uzgajivači pokušavaju stati na noge no, osim s ASK-om, morat će se boriti i ogromnom konkurencijom mega farmi. 

Kina: Populacija svinja sve veća - analitičari skeptični

Nastojanja Kine da proširi svoju proizvodnju nakon ASK su brža nego što se očekivalo, no kako piše agrarheute analitičari su skeptični i preispituju podatke.

Prema podacima tamošnjeg ministarstva poljoprivrede opskrba ovom vrstom mesa se ondje poboljšala za oko 30% u odnosu na prethodnu godinu. Osim uvoza tu je i 12.500 novootvorenih farmi i ponovno pokretanje više od 13.000 postojećih u prva tri kvartala godine.

Cijene svinjetine su nedavno pale sedmi tjedan za redom, a kineska vlada poduzela je brojne mjere za poboljšanje opskrbe i njihovo stabiliziranje. U tu su svrhu velike količine povučene su iz rezervi i stavljene na tržište, a one uvezene su rekordne. Uzgajivači i korporacije također su se relativno brzo vratili na tržište i sada ostvaruju vrlo visoku dobit u skladu s vladinom politikom potpore.

Testiranje mesa na Covid guši trgovinu govedinom, ali Kina ne odustaje

Uvoz te vrste mesa u tu je zemlju u prvih 11 mjeseci dosegao 8,95 milijuna tona, što je rast od 63% u odnosu na isto razdoblje prije godinu dana, javlja reuters. Međutim, pošiljke su usporile posljednjih mjeseci zbog inspekcije na koronavirus koju ondje provode na smrznutoj i ohlađenoj hrani.


Tagovi

Kina Farma svinja Kompleks farmi Muyuan Foods Tržište svinjetine


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]