Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 24.05.2023. 18:00

Najveći svjetski izvoznik piletine pogođen ptičjom gripom

Izvoz vrijedan skoro 10 miliona dolara je pod znakom pitanja. Zašto se u Brazilu protive vakcinaciji peradi?

Foto: Depositphotos/davit85
  • 87
  • 7
  • 0

Brazil, najveći globalni izvoznik piletine, je proglasio vanredno stanje za zdravlje životinja na 180 dana, izvještava Reuters. Odluka je odgovor na prvo otkrivanje visoko patogenog virusa ptičje gripe kod divljih ptica u toj zemlji.

Na osnovu smjernica Svjetske organizacije za zdravlje životinja, infekcija podtipom H5N1 ne dovodi do zabrane trgovine. No, u Brazilu znaju da pojava oboljenja na farmi obično rezultira ubijanjem cijelog jata i može izazvati trgovinska ograničenja iz zemalja uvoznica.

Vlada u pripravnosti

Prošle godine imali su promet od 9,7 milijardi dolara u ovom sektoru. Do sada je potvrđeno osam slučajeva virusa H5N1 kod divljih ptica. Glavnina proizvodnje je u južnim regijama koje nisu pogođene, ali je vlada u pripravnosti.

Vijest je uticala i na dionice brazilskog BRF SA, najvećeg svjetskog izvoznika piletine. One su prije vladine objave porasle za 3,6 posto, a nakon nje dan završile s padom od 0,5 posto. 

Ne podržavaju vakcinaciju

Vakcinacija peradi bi neizbježno dovela do trgovinskih ograničenja i zbog toga ova zemlja ne podržava ovu mjeru prevencije, izvještava Economic Times. Ugrožen bi bio izvoz, ako bi virus zarazio komercijalna jata.

Perad i proizvode od njih izvoze u više od 130 država, što komplikuje moguće pregovore oko izvoza vakcinisane peradi i proizvoda od njih.


Tagovi

Brazil Izvoz piletine Ptičja gripa Virus H5N1 Vakcinacija peradi Najveći


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.