Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz mesa
  • 22.05.2022. 16:30

Naredne sedmice BiH će u Tursku izvesti 600 junadi

Tim Evropske komisije krajem maja u BiH izvršit će nadzor u drugom stepenu u okviru procedure odobravanja izvoza crvenog mesa u zemlje EU

Foto: Depositphotos/mc.atolye
  • 238
  • 92
  • 0

Izvoz mesa u Tursku kreće naredne sedmice i bit će izvezeno oko 600 junadi, potvrdio je Ljubiša Rosić, direktor Mesne industrije "ZP komerc" iz Bijeljine. I tim Evropske komisije krajem maja u BiH izvršit će nadzor u drugom stepenu u okviru procedure odobravanja izvoza crvenog mesa u zemlje EU, pišu Nezavisne.

Rosić upozorava da se domaći proizvođači i izvoznici suočavaju s drugim problemima, i to najviše zato što nije zaštićena domaća proizvodnja.

"Mi jednostavno nemamo ni potrošača koji može da kupi skuplje dijelove mesa koji su prva kategorija. Ono što je veliki problem jeste i taj da kad izađemo na evropsko tržište, EU će našim izvoznicima naplaćivati prelevmane, a kad se uvozi kod nas to se ne naplaćuje. Trebalo bi da se bolje zaštiti domaća proizvodnja. Mi smo to pokušavali nekoliko puta kod institucija, ali nažalost do toga nije došlo", objasnio je Rosić.

S druge strane, Damir Pavković, direktor Šišović - Mesne industrije "Rakitno" iz Posušja, naveo je da trenutno nigdje ne izvoze crveno meso, ali da su jedno vrijeme plasirali svoje proizvode u Tursku.

"Zbog visoke cijene i nedostatka robe prestali smo s izvozom u Tursku. Trenutno je takva situacija da je nedostatak crvenog mesa i u BiH. Ipak, mislim da je dobar potez planiranje izvoza u zemlje EU, jer je to budućnost. Ovo je ipak procedura koja će trajati do godinu dana i nadam se da će se do tada naši proizvođači i stočari oporaviti, kako bi svi imali benefite od toga", pojasnio je Pavković.

Strategija ove kompanije je, prema Pavkovićevim riječima, tržište Hrvatske, i to Dalmacije, od Splita do Makarske i na jug do Dubrovnika: "Mi smo u blizini granice s Hrvatskom, koja je u Evropskoj uniji, i nama je bliže plasirati svoje proizvode tamo nego u Sarajevo, Banjaluku i Tuzlu."

Predsjednik Udruženja farmera RS, Draško Banjac, istakao je da je rat u Ukrajini poremetio tržište te smatra da sada Evropi odgovara i naše meso.

"Nekada su imali zalihe, a sada nemaju. Mi nemamo ni za sebe dovoljno kapaciteta, a kamoli da izvozimo, stočni fond je stalno u opadanju. Trenutno je cijena šest KM po kilogramu žive vage. Mislim da ne bi trebalo ni dozvoliti izvoz jer bolje da zadržimo to što imamo za nas. Ako imaju imalo pameti, političari u Sarajevu ovo neće dozvoliti", smatra Banjac.


Tagovi

Meso Crveno meso Izvoz Turska Ljubiša Rosić Damir Pavković Draško Banjac


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.