Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Juneće meso
  • 04.09.2020. 13:40

Naša junetina od iduće sedmice ipak ide za Tursku?

Izvoz junetine na tržište ove mediteranske zemlje još više dobija na značaju u uslovima postojeće pandemije koronavirusa i njenih posljedica koje su posebno pogodile sektor poljoprivrede.

Foto: Depositphotos/vipavlenkoff
  • 170
  • 131
  • 0

Do plasmana junećeg mesa na tržište Turske moglo bi doći već u roku od par dana, potpisani su i ugovori da firme iz Bosne i Hercegovine mogu izvoziti ovu vrstu mesa tako da će se u turskim tradicionalnim jelima još jednom naći sirovine porijeklom iz naše zemlje.  

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Staša Košarac kaže da je kompanija "Tareks" realizovala ugovore o uvozu domaće junetine sa firmama "ZP-komerc" iz Bijeljine i sa "Šišović", iz Rakitinog, po kojima će se nastaviti trgovinski promet sa Turskom. Inspektori iz ove države već su angažovani tako da se u roku od nekoliko dana očekuje da krenu prve isporuke. 

Kako podsjeća, od turske strane zahtjevalo se da se poveća broj kooperanata zato što je u planu povećanje i unaprjeđenje izvoza, a koje je u skladu sa principima međunarodnih ugovora i obaveza BiH, kao i u skladu sa otvaranjem novih tržišta. 

Udruženje poljoprivrednika BiH traži hitnu zaštitu domaće proizvodnje

Dodaje kako se nada da će se u ovo uključiti veći broj domaćih klaonica, širom cijele BiH, sertifikovanih od strane Turske. Istovremeno, naglašava da će se insistirati na otkupu naše primarne proizvodnje. 

"Prethodna praksa po kojoj pojedinci imaju povlastice i ostvaruju monopol na tržištu, apsolutno je neprihvatljiva", ističe Košarac. 

Izvoz junetine na tržište ove mediteranske zemlje još više dobija na značaju u uslovima postojeće pandemije koronavirusa i njenih posljedica koje su posebno pogodile sektor poljoprivrede.

U planu isporuka od 1.000 tona

Kvota za izvoz junećeg mesa u Tursku, za ovu godinu, iznosi 3.000 tona dok je planirano da se na tamošnje tržište plasira ukupno 1.000 tona.  

Izvoz junetine u Tursku ponovo upitan?

Kako smo pisali početkom marta, u tom periodu izvoz junetine bio je privremeno obustavljen usljed izvjesnih nepravilnosti u poslovanju u dvije klaonice na teritoriju FBiH, prema navodima Kancelarije za veterinarstvo BiH. 

"Najviše se radi o tome da nisu poštovana pravila koja se tiču izvoza mesa u ovu zemlju, takođe nisu propisno najavljivana klanja i imali smo informaciju da je dolazilo i do uvoza mesa iz Srbije i drugih zemalja pa da se to onda miješalo. Mi upravo to ispitujemo sada", rekao je tom prilikom direktor Kancelarije za veterinu, Ljubomir Kalaba. 

Junetinu ipak ograničiti na domaće tržište ?

Predstavnik poljoprivrednika iz Republike Srpske, Stojan Marinković, smatra da je izvoz junetine važan jer BiH ima velike tržišne viškove, a do kojih je došlo upravo zbog prekomjernog uvoza. Ipak, dodaje nije ni sasvim opravdano izvoziti meso kojeg imamo samo 30% u odnosu na sopstvene potrebe.

"Mišljenja sam da svinje i junad koje uzgajamo, treba da budu plasirani isključivo na domaćem tržištu i pri tom da se ograniči uvoz", navodi Marinković za Nezavisne

Iz resornog ministarstva poručuju da se sve vrijeme radi na pronalaženju novih tržišta za poljoprivredne proizvode iz naše zemlje, kako bi se dao doprinos i zaštitila domaća proizvodnja.


Tagovi

Juneće meso Izvoz junetine Izvoz u Tursku Staša Košarac Unaprjeđenje izvoza Domaće klaonice Kvota za junetinu Stojan Marinković Nova tržišta


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.