Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savjetovanje uzgajivača goveda
  • 24.11.2014. 08:00

Ne gubimo samo krave - nego i čitava sela!

Govedarstvo je zbog niza krivih poteza u teškom stanju. Kroz program kapitalnih ulaganja, porezni obveznici uložili su u poljoprivrednu proizvodnju 5 milijardi kuna, ali unatoč tome, stanje je loše jer se velika većina OPG-a zaduživala.

  • 1.209
  • 244
  • 0

Dvjestotinjak uzgajivača goveda iz cijele zemlje okupilo se 20. i 21. studenoga u Bjelovaru na 10. savjetovanju uzgajivača goveda u Republici Hrvatskoj koje su pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Bjelovarsko-bilogorske županije organizirali Hrvatska poljoprivredna agencija i središnji savezi hrvatskih uzgajivača simentalskog i Holstein goveda.

Nestala su i čitava sela

Skup je otvorila zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol, istaknuvši da je Hrvatska 2002. godine brojala 250 tisuća krava, a danas ih je tek 180 tisuća. "Imali smo 100 tisuća poljoprivrednih gospodarstava s dvije do tri krave, koji su proizvodili mlijeko i mliječne proizvode. Danas su se gotovo sva poljoprivredna gospodarstva i imanja ugasila, a u pojedinim dijelovima Hrvatske nestala su i čitava sela", rekla je Španjol.

Ustvrdila je da je govedarstvo u vrlo teškom stanju jer je unazad desetak godina napravljeno puno krivih poteza. "Kroz program kapitalnih ulaganja, porezni obveznici uložili su u poljoprivrednu proizvodnju 5 milijardi kuna, ali unatoč tome, stanje je loše jer se velika većina poljoprivrednih gospodarstava ili zaduživala kod poslovnih banaka s velikim kamatama, ili su bili prezaduženi jer su za kupovinu stoke i mehanizacije uzimali više kredita koje zbog poremećaja na tržištu više nisu mogli vraćati", rekla je zamjenica ministra.

Napomenula je da se država trudi pronaći načine kako bi stočarima koji ostvaruju dodanu vrijednost osigurala normalnije poslovanje. "Za ovu godinu smo osigurali punu financijsku omotnicu iz ugovora o pristupanju i dodatno proizvodno vezane potpore za krave dojilje i tov junadi te proizvodnju proteinskih usjeva za stoku. Kroz Program ruralnog razvoja osigurali smo dodatne potpore za mlade i potpore za mala poljoprivredna gospodarstva jer je to od izuzetne važnosti za opstojnost sela i za stvaranje prepoznatljivih proizvoda", rekla je Snježana Španjol.

Uređenje tržišta mlijeka i mesa

Predavanjima su obuhvaćene teme iz svih područja uzgoja, uvjeta držanja, hranidbe, zdravstvene zaštite, provedbe uzgojnih programa, proizvodne tehnologije, te aktualnosti i zakonske regulative vezane za govedarsku proizvodnju. Osim praktičnih savjeta o uzgoju i držanju goveda, uzgajivači se informiraju i o obvezama s obzirom na aktualne zakone i propise.

Bilo je riječi i o uređenju tržišta goveđeg mlijeka i mesa, priključenju Hrvatske Međunarodnom centru za genetsko vrednovanje bikova (INTERBULL) i novim načinima borbe protiv bolesti na mliječnim farmama. Uz hrvatske stručnjake, bilo je i dva inozemna predavača - jedan iz Mađarske s predavanjem o državnim i EU potporama za poljoprivredna gospodarstva iz Slovenije sa primjerima razvoja farmi i obiteljskih gospodarstava kroz dvadesetogodišnje razdoblje.

Cilj je educirati uzgajivače!

Hrvatska poljoprivredna agencija već desetu godinu u suradnji sa Središnjim uzgajivačkim savezima organizira ovu edukaciju s ciljem pronalaženja rješenja problema u govedarskom sektoru. Ravnateljica HPA dr.sc. Marija Vukobratović ističe kako je ovo i mjesto neformalnog druženja na kojemu uzgajivači imaju priliku podijeliti iskustva s ostalim uzgajivačima i stručnjacima. "Svjesni potrebe stjecanja novih saznanja i važnosti cjeloživotnog obrazovanja, kontinuirano se okupljamo s ciljem edukacije uzgajivača po pitanju provedbe uzgojno selekcijskih programa s naglaskom na trenutnu situaciju kao i prilagodbu svih segmenata hrvatskog govedarstva postojećim standardima Europe", rekla je ravnateljica Vukobratović.

Načelnik odjela za razvoj gospodarstva HPA Zdenko Ivkić smatra da ovakva savjetovanja mogu pripomoći rješavanju problema u govedarstvu, padu broja krava i proizvodnji mlijeka. "Mjere koje se pripremaju kroz agrarnu politiku i Program ruralnog razvoja mogu pomoći da se negativni trendovi zaustave. Bitno nam je sačuvati uzgajivače, prije svega osposobiti i animirati mlade da nastave tu proizvodnju", navodi Ivkić.


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarska proizvodnja uključuje uzgoj goveda i proizvodnju mesa, odnosno tov te predstavlja značajnu granu stočarstva Republike Hrvatske. Prema podatcima Hrvatske poljoprivredne... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Govedarstvo Savjetovanje Bjelovar Snježana Španjol Mlijeko Krave Marija Vukobratović Zdenko Ivkić


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!