Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ASK
  • 30.09.2020. 18:00

Ne želite da se afrička svinjska kuga pojavi u vašem svinjcu - kako ju spriječiti i prepoznati

Pojava zaraze na vašem gospodarstvu može rezultirati ogromnim financijskim gubitcima zbog smrti životinja.

Foto: Depositphotos/robert_g
  • 834
  • 378
  • 0

Afrička svinjska kuga (ASK) sve je više u fokusu ne samo svinjogojaca i ratara koji zbog izbijanja ovoga virusa u, primjerice, njemačkoj istočnoj saveznoj državi Brandenburg ne mogu do svojih njiva, nego i opće javnosti. Ova bolest svinja ozbiljno može utjecati na gospodarstva europskih zemalja, a što je potvrdio, opet njemački, slučaj u trenutku kada su Kina i Japan obustavili uvoz svinjskog mesa iz te zemlje.

Kukuruz im propada na poljima - zbog afričke svinjske kuge ne mogu u berbu

Naime, Europska unija najveći je izvoznik svinjetine i proizvoda od nje u svijetu. Godišnje izveze gotovo 4 milijuna tona spomenutih proizvoda, što svinjogojstvo čini jednom od najvažnijih gospodarskih aktivnosti unutar poljoprivrednog sektora. Ono ostvaruje 8,5 posto ukupnog prinosa poljoprivrednog sektora u EU27. Svjetska je potražnja za svinjetinom u porastu, što bi moglo dovesti do veće proizvodnje u Europi. 

Treba napomenuti kako je u razdoblju između 2016. godine i lipnja 2020. u Europi uslijed ASK-a uginulo ili usmrćeno čak 1,3 milijuna svinja.

EU je najveći izvoznik svinjetine i proizvoda od svinjetine u svijetu

Za sada je Hrvatska, zahvaljujući veterinarskim stručnjacima i izvrsnoj suradnji lovoovlaštenika i posjednika svinja, uspjela ostati zemlja u kojoj nije zabilježen niti jedan slučaj pojave te bolesti. 

Što je afrička svinjska kuga? 

Kako se stvari razvijaju i budući da su već tri slučaja ASK-a zabilježena u susjednoj Srbiji, nije na odmet podsjetiti se važnih činjenica vezanih uz njezino prepoznavanje i postupanje ako se pojavi na vašem gospodarstvu. 

Ovo je iznimno otporna bolest koja pogađa domaće i divlje svinje. Virus je bezopasan za ljude, ali uzrokuje značajne gospodarske poremećaje u brojnim zemljama. Osim toga, potrebno je nekoliko godina da bi se iskorijenila. 

Od 2016. godine i lipnja 2020. u Europi je od ASK-a uginulo ili usmrćeno 1,3 milijuna svinja

Znakovi koje pokazuju oboljele svinje mogu biti vrućica, gubitak apetita, nedostatak energije, krvarenje, povraćanje i crvenilo kože te je u ovim slučajevima nužno kontaktirati veterinara. 

Trenutno ne postoji cjepivo protiv ASK-a, što znači da izbijanje bolesti može rezultirati klanjem velikog broja životinja iz uzgoja na zahvaćenim područjima. 

Bolest je prisutna u 14 europskih država: Njemačkoj, Belgiji, Bugarskoj, Estoniji, Grčkoj, Mađarskoj, Latviji, Litvi, Moldaviji, Poljskoj, Rumunjskoj, Srbiji, Slovačkoj i Ukrajini.

Kako ju spriječiti i prepoznati? 

Prepoznavanje, sprječavanje i prijavljivanje ove za svinje smrtonosne bolesti ključno je za njezino obuzdavanje. Tu su najvažnija karika uzgajivači svinja te lovci. Što trebaju činiti? 

Uzgajivači u prostor gdje borave svinje trebaju ući čiste odjeće i obuće te dezinficirati opremu i vozila. Važno je držati domaće dalje od divljih svinja, a hranu nabavljati iz pouzdanih izvora.  

Kada je riječ o lovcima, važno da dezinficiraju opremu prije napuštanja lovišta, ne posjećuju farmu svinja po povratku iz lova, ne ostavljaju otpad i iznutrice divlje svinje u šumama ili poljima te se drže podalje ako naiđu na uginulu. U slučaju da vide bolesnu ili uginulu divlju svinju trebaju to prijaviti lokalnim vlastima.

Sve sumnjive slučajeve prijavite lokalnom veterinaru/vlastima

Bolest se vrlo lako može proširiti izravnim kontaktom sa zaraženim domaćim ili divljim svinjama; neizravnim kontaktom pri gutanju kontaminirane hrane kao što su ostaci hrane, napoj ili otpadci; ugrizom zaraženih krpelja te kontaktom s kontaminiranom opremom, poput odjeće, poljoprivredne opreme i vozila.

Kako ASK utječe na poljoprivrednika i lovca? 

Ove savjete koje je objavila Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) u sklopu kampanje "Zaustavite afričku svinjsku kugu", shvatite vrlo ozbiljno. 

Jer, ako ste poljoprivrednik, pojava ASK-a na vašem gospodarstvu može rezultirati ogromnim financijskim gubitcima zbog smrti životinja. Poljoprivredni sektor naše države također može zabilježiti određenu štetu jer će nezahvaćene zemlje uvesti restrikcije na trgovinu prehrambenim proizvodima i stokom. 

U Hrvatskoj se uzgaja preko 800.000 svinja koje su druga najčešća uzgajana stočna vrsta

Ako ste lovac, pojava ASK-a znatno će smanjiti populaciju divljih svinja. Drastične mjere, poput potpune zabrane lova u određenim područjima, mogu biti uvedene s ciljem obuzdavanja epidemije.

Ovom kampanjom EFSA dopunjuje napore Europske komisije i drugih međunarodnih organizacija koje rade na iskorjenjivanju afričke svinjske kuge u Europi, a korisni materijali kojima želi osvijestiti građane, kao i više informacija o samoj bolesti, mogu se naći na ovoj poveznici. 

A kako ostati korak ispred - pogledajte u animiranom videu: 


Tagovi

ASK Afrička svinjska kuga Gubitci Poljoprivrednik Lovac Šteta EFSA


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]