Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BZ Pauk-Čeka Imotski
  • 13.09.2016. 07:30

Neispunjeno obećanje zastoj u uzgoju hrvatica

Splitsko-dalmatinska županija se obvezala sufinancirati VIP projekt braniteljske poljoprivredne zadruge Pauk-Čeka, no danas mu prijeti propast?

Foto: Nedjeljko Musulin i Željko Tomas, bigstockphoto.com, tamarabegucheva
  • 4.536
  • 457
  • 0

Osim što je Braniteljska socijalno-radna zadruga Pauk-Čeka iz Imotskog proširila svoju pčelinju zajednicu na više od 100 košnica, nedavno je u sklopu domaće tržnice u prostoru TC Studenac u Omišu dobila štand za prodaju koka hrvatica i jaja iz slobodnog uzgoja, meda te inih svojih proizvoda.

Domaća tržnica autohtonih proizvoda zdrave hrane OPG-ova i branitelja zadrugara prikladan je izložbeno-prodajni prostor koji je privukao kupce i potrošače ne samo iz grada na ušću Cetine, nego i iz okolice. Riječ je o takvoj prvoj domaćoj tržnici Splitsko-dalmatinske županije na kojoj OPG-ovi iz ruralnog prostora izravno nude proizvode kupcima.

Tržnica za zadrugare puno znači

"Na tržnici TC Studenac u Omišu smo se dobro snašli, brzo smo se prilagodili. Uvjeti su iznimno dobri, iznad očekivanja, gdje imamo svoj hladnjak, električnu struju, tekuću vodu. Imamo sve što nam je potrebno za hladnjak i kokošja jaja. Ali tu ne prodajemo svake subote. Razlog je što nemamo dovoljno kokošjih jaja. Zato podmirujemo potrebe starih potrošača koji od nas kupuju proizvode tijekom cijele godine, dok samo višak jaja ide na tržnicu subotom od 7 do 13 sati. Tko u nas prvi put kupi kokošja jaja, vraća nam se ponovno i tako se širi krug naših kupaca.

Naime, potrošači su prepoznali kvalitetu naših proizvoda, jaja iz slobodnog uzgoja od kokoši hrvatice. Inače, za nas zadrugare puno znači nova tržnica u Omišu kojom smo svi zadovoljni. Širi se krug OPG-ova čiji su vlasnici branitelji. I svi su zadovoljni i uvjetima. Takve ili slične tržnice bi trebalo organizirati i otvoriti u cijelom dalmatinskom priobalju tijekom turističke (pred)sezone i posezone kako bi gosti mogli kupiti kvalitetne proizvode hrvatskih branitelja", predlaže Željko Tomas, predsjednik BZ Pauk-Čeka.

Prodaja jaja kroz cijelu turističku sezonu

Dodaje kako je nova domaća tržnica TC Studenac u Omišu posebice zanimljiva turistima koji žele kušati domaće proizvode i zdrave hrane, dakako i one iz integriranog i eko uzgoja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u ruralnom prostoru Splitsko-dalmatinske županije. Značajna je i zato što ima svoje mjesto u dopuni turizma, ne samo omiškog područja, nego i iz šireg priobalja i dalmatinskog zaobalja te susjednih otoka poput Brača, Šolte, Hvara.

"Mi smo ispred Braniteljske socijalno-radne zadruge Pauk-Čeka potpisali ugovor da ćemo na toj domaćoj tržnici na našem štandu prodavati jaja od koka hrvatica iz slobodnog uzgoja. Naime, nositelj projekta je BZ Pauk-Čeka koja okuplja zainteresirane članove zadruge odnosno uzgajivače kokoši hrvatice: Branimira Strizirepa OPG Koka-jaja čija je vlasnica Mirjana Strizirep iz Koprivna u Općini Dugopolje, OPG Ivan Totić Maovice-Vrlika i OPG Željko Tomas Imotski. Tu se obavlja prodaja jaja od naših koka hrvatica svake subote od 7 do 13 sati kroz cijelu turističku sezonu, a postoji mogućnost da se produlji tijekom cijele godine", ističe Željko Tomas, upravitelj Braniteljske socijalno-radne zadruge Pauk-Čeka.

Potaknuti sve branitelje na rad

Voli reći kako je prepoznatljivost nove domaće tržnice u Omišu u tome što se na njoj nude i prodaju isključivo domaći proizvodi. "Takav projekt posebice cijenimo, ja i moji branitelji zadrugari, jer onaj tko želi i hoće raditi tu može sebe vidjeti i potvrditi. Tu čovjek ne može dobiti toliku zaradu kako bi se mogao obogatiti, nego tek toliko da pripomogne svoj obiteljski proračun. Primjerice, ja imam petero djece, a moja supruga nije zaposlena i ne prima nikakav prihod.

Tako svih sedmero živimo samo od moje skromne HV-mirovine koja nije dostatna ni za skroman život. A tako ćemo i dalje morati živjeti, jer nemamo prihoda od nekog drugog rada. Naglašavam kako je svrha i cilj projekta naše BZ Pauk-Čeka - potaknuti sve branitelje na rad kako bi se izvukli iz kafića, možebitne droge, alkohola, eventualnog suicida", upozorava predsjednik BZ Pauk-Čeka Željko Tomas.

Loš urod meda

Naglašava kako BZ Pauk-Čeka širi svoj pčelinjak i sada ima više od 100 košnica. Tomas kaže kako su branitelji zadrugari prvo ovogodišnje vrcanje meda imali u srpnju te da je bio loš urod vjerojatno i zato što svoje pčele ne sele iz imotsko-hercegovačkog krša gdje tijekom ovogodišnje sezone nije bila bogata ispaša. Nestrpljivo očekuju drugo vrcanje krajem rujna odnosno početkom listopada ove godine pa će nakon toga moći ocijeniti koliko će im meda donijeti i jesen.

"Što se tiče proizvodnje meda, ova je godina bila loša na našem području odnosno imotsko-hercegovačkom kršu, podbacila je. Ono meda što smo izvrcali, odmah smo prodali jer mu je kvaliteta bila vrhunska. Tako smo zadovoljni kvalitetom i prodajom ovogodišnjeg meda", ističe Tomas očekujući:

Nova Vlada treba stati na kraj uvozu

"Mi hrvatski branitelji, koji se bavimo poljoprivredom, od nove hrvatske Vlade očekujemo pokretanje te iznimno značajne gospodarske djelatnosti i da se državno zemljište dodijeli onima koji žele raditi. Također očekujemo pokretanje svekolike proizvodnje i zapošljavanje u Hrvatskoj, jer imamo Bogom danu prirodu pa možemo sve proizvoditi; ne samo za domaće tržište, nego i za izvoz. Nadamo kako će nova hrvatska Vlada stati na kraj uvozu hrane te da će se zaustaviti uništavanje hrvatskog sela.

Ujedno očekujemo kako pomoć malim OPG-ovima kako bi pokrenuli svoju proizvodnju, ali neka se obvezno prestane poticati iseljavanje hrvatskog naroda kako je to bilo 50-ih i 60-ih godina proteklog stoljeća.

Jer, ovo što se sada radi u Hrvatskoj - to je uništavanje hrvatske ekonomije i poljoprivrede. Neka u državnim institucijama rade osobe koje žele pokrenuti poljoprivredu, a ne nekakvi uhljebi i dangube koje samo misle o tome kada će primiti plaću, i koje ne zanima u kakvom je položaju Slavonija i dalmatinsko zaobalje. Nadamo se kako će se nešto promijeniti nabolje, posebice u poljoprivredi kako bismo nešto ostavili našoj djeci", poručuje Željko Tomas.

Splitsko-dalmatinska županija obećala sufinancirati projekt

No, što se pak tiče VIP projekta, Tomas je također određen i kaže: "Splitsko-dalmatinska županija se na sastanku s njezinim pročelnikom, kojemu sam osobno nazočio, obvezala i čvrsto obećala sufinancirati VIP projekt u iznosu od 36.000 kuna za razdoblje od dvije godine - 18.000 kuna 2016. i toliko novca 2017.

U međuvremenu je zaključila kako nam VIP projekt mogu sufinancirati tek s 10.000 kuna. To je samo jedan primjer kako nas varaju. Pogriješili smo što od SDŽ nismo tražili pismeno jamstvo, nego smo išli na riječ zato što smo joj vjerovali. Problem je i u tome što nam Županija nije uplatila ni tih 10.000 kuna pa odlazimo od vrata do vrata lokalnih zajednica moleći ih da nam pomognu VIP projekt koliko mogu."

No od obećanja nije ostalo ništa

"Ako do 10. rujna ove godine prvi dio novca u iznosu od 18.000 kuna ne uplatimo Agronomskom fakultetu u Zagrebu, VIP projekt će nam propasti. Da nam pročelnik SDŽ Anđelko Katavić i voditelj županijskog odsjeka za poljoprivredu Joško Matas nisu čvrsto obećali da će nam pomoći, ne bismo se upuštali u VIP projekt ili ne bismo računali na njih, jer bismo se organizirali na drugi način.

Riječ je o VIP projektu koji nije BZ Pauk-Čeka ili pojedinih OPG-ova, nego je to pomoć svim uzgajivačima koka hrvatica na nacionalnoj razini kako bismo njihovu zaštitu tražili od EU. U Županiji se hvale kako podržavaju VIP projekte i poljoprivredu, ali mislim kako to ni izbliza nije tako. Vjerojatno mi hrvatski branitelji nismo podobni za njih?", ovih je dana za Agroklub izjavio Željko Tomas.

Foto: Nedjeljko Musulin i Željko Tomas, bigstockphoto.com, tamarabegucheva


Fotoprilog


Tagovi

Kokoši hrvatice VIP projekt

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]