Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Borbe bikova
  • 06.11.2020. 15:30

Nema više subvencija za stočare koji uzgajaju bikove za borbu?

Do sada su uzgajivači bikova za borbu primali oko 130 milijuna eura godišnje subvencija EU, a osim toga su podržavani s dodatnih 571 milijuna eura državnih subvencija, tvrde u nizozemskoj Stranci za životinje koja je uz Zelene podnijela amandman.

Foto: Depositphotos/benedixs
  • 383
  • 12
  • 0

U Europskom parlamentu je s 335 glasova za, 297 protiv i 60 suzdržanih usvojen prijedlog zakona kojim bi se u novom proračunskom okviru Zajedničke poljoprivredne politike, od 2023. godine, prestao subvencionirati uzgoj stoke čija je konačna svrha prodaja za aktivnosti povezane s borbom bikova. 

Prijedlog je podnijela nizozemska Stranka za životinje i Zeleni. 

Kako navodi ova nizozemska sranka, do sada su uzgajivači bikova za borbu primali oko 130 milijuna eura godišnje subvencija EU, a osim toga su podržavani s dodatnih 571 milijuna eura državnih subvencija. "Ovakvim stočarima ne bi trebalo dati ni centa. Nastavit ćemo dok ne postignemo taj cilj i borbe bikova ne postanu prošlost", kaže Anja Hazekamp, ​​europarlamentarka i članica ove stranke aludirajući na to kako će stočarstvo i dalje biti financirano, ali za druge aktivnosti. 

Tema pokrenuta 2009. godine

Ovo je pitanje još prije 11 godina potegnuo britanski europarlamentarac Charles Tannock spominjući 30 milijuna eura godišnje, komentiravši kako je neprihvatljivo da se novac poreznih obveznika koristi za financiranje kontroverznog, krvavog natjecanja, kakva su, tada je pisao, u Velikoj Britaniji i mnogim drugim europskim zemljama ilegalna. U svom je obraćanju tražio da se u interesu maksimalne transparentnosti objave sve isplate takvim uzgajivačima. 

Tjednima prosvjeduju zbog Zakona o zaštiti životinja: Ubit će nas male poljoprivrednike

Mariann Fischer Boel, tadašnja povjerenica Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj pojasnila je kako se borba bikova smatra kulturnom tradicijom i dijelom regionalne baštine onih država članica koje dopuštaju ovakav vid zabave te da u okviru ZPP ne postoji posebna stavka namijenjena baš ovakvoj vrsti pomoći. 

Godinama poslije, bivša danska euparlamentarka, Rikke Karlsson, je 2015. godine je spomenula iznose s kojima se i danas barata, a u svom je obraćanju Europskoj komisiji istaknula kako se subvencije iz poljoprivrednih fonodova EU-a isplaćuju farmama čija je jedina svrha uzgajanje goveda za borbu. Tada je pisala kako se procjenjuje da su se potpore EU između 2003. i 2008. povećale s 25 na 42 milijuna eura samo za Španjolsku, a 130 milijuna eura na razini čitave EU. 

750 milijuna eura za 8.000 španjolskih općina? 

"EU također daje financijsku pomoć iz drugih fondova za takve stvari kao što su izgradnja i održavanje borilišta. 750 milijuna eura podijeljeno u oko 8.000 španjolskih općina, čiji su ih gradonačelnici koristili kako su htjeli. Španjolska, Portugal i Francuska posebno troše taj novac kako im je volja, dok ostale 24 zemlje EU imaju stroga pravila za upotrebu novca iz takvih fondova", izjavila je tada naglasivši kako Europska konvencija o zaštiti životinja koje se drže u poljoprivredne svrhe nalaže da životinje ne smiju trpjeti bol, ozljede, strah ili nevolju. 

Phil Hogan, tadašnji povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj tada je pojasnio slično kao njegova kolegica Fischer Boel - kako europska politika ruralnog razvoja među ostalima pruža podršku mjerama za očuvanje i nadogradnju ruralne baštine koja je od kolektivnog interesa te da nema posebne podrške za aktivnosti koje su povezane s podrškom bikova. 

Kada je riječ o tradiciji, podsjetimo, jedna vrlo bizarna praksa zabranjena je prošle godine u španjolskoj regiji Castilla y León koja se svodila na to da muškarci mlade bikove ubadaju strijelama i kopljima, na kraju ih izbodu, a prije toga im na živo sijeku rep.

Prekinuta gotovo 500-godišnja tradicija: Zabranili festival Toro de la Vega

Tada je njihov Vrhovni sud donio povijesnu presudu kojom se zabranjuju sve aktivnosti vezane za mučenje bikova na ovom festivalu. 

Borbe bikova, bikijade, koje ipak nisu ni blizu brutalnim španjolskim, popularne su i u našim krajevima. U Dalmaciji je to Seoska korida Dicmo, a u BiH Čevljanska korida. Smatraju se zaštićenim tradicijama iz kojih bikovi izađu neozljeđeni. 

Kukan protiv Kukana - dvoboj hrvatskog i BiH bika

Uzgajivači im tupe rogove, a kako tvrde, teže ozljede su rijetkost. Hoće li ukidanjem subvencija ukinuti i običaje, vrijeme će pokazati.


Tagovi

Borba bikova Subvencije Prijedlog zakona Amandman


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer