Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biosigurnosne mjere
  • 19.03.2020. 13:30

Nema zaraze stoke korona virusom, ipak pojačajte biosigurnosne mjere na farmama

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izvjestila je da je samo poznato da se druga vrsta korona virusa (MERS-COV) prenosi s kamila na čovjeka, ali navode da za sada nema još dokaza da domaće životinje ili kućni ljubimci mogu biti nosioci i prenosioci COVID 19 virusa na čovjeka.

Foto: Jelena Lukić
  • 262
  • 88
  • 0

Vrijeme je kada bi odgovornost za sebe, svoju porodicu i širu zajednicu trebala biti na najvećem nivou. U lancu poslovanja, društvenih kretanja i primarnoj proizvodnji svako bi trebao da se u svom djelokrugu rada odgovorno i preventivno ponaša.

Zdravlje ljudi i biosigurnosne mjere moraju biti iznad želje za profitom i zaradom. To ne znači obustavu proizvodnje već pojačane mjere predostrožnosti putem dezinfekcije. Konkretno ovo je nužno u proizvodnji mlijeka, štalskih objekata, opreme za mužu, mljekarskog posuđa, prostorija za preradu i svih predmeta kojima se rukuje u lancu proizvodnje.

Pojačati preventivu

Zoonoze su bolesti koje se sa životinja prenose na čovjeka. One mogu biti različite, zavisno od toga ko su uzročnici (virusi, bakterije, gljivice, protozoe ili paraziti). Suzbijanje pojave rizika od oboljenja životinja i čovjeka sprovodi se uspostavljanjem biosigurnosnih mjera na farmi. Ustaljene aktivnosti održavanja higijene i čistoće u narednom periodu potrebno je podići na još veći stepen i pojačati dezinfekciju. Osoblje i zaposlenici na velikim farmama ili poljoprivrednici na onim manjim, u okviru porodičnih gazdinstava, u neposrednoj su i konstantnoj interakciji sa vanjskim čimbenicima izvan okvira kruga imanja ili farme.

Koronavirus uzrokuje prekid lanca snabdijevanja lijekova za životinje?

Poljoprivredni proizvođači mjerama zaštite i prevencije djeluju na svom gazdinstvu. Međutim, pozornost treba posvetiti vanjskim faktorima koji ulaze u okvire imanja. Dolazak dobavljača, otkupljivača, posjeta veterinara, kretanje zaposlenika, posjetilaca, ulazak automobila, mehanizacije i slično. Obzirom da u tehnologiji proizvodnje mlijeka nema pauze, sve radnje vezane za ulazak vanjskih faktora na farmu treba tretirati sa zaštitnim rukavicama i maskama uz obavezno pojačanu dezinfekciju i to najčešće:

  • Mljekarske posude;
  • Ambalaže pristiglih lijekova i proizvoda;
  • Ambalaže stočne hrane i dodataka u ishrani stoke;
  • Ulazak druge poljoprivredne mehanizacije;
  • Izvršiti dezinfekciju odjeće i obuće radnika i posjetilaca;
  • Dezinfekcija i sanitarni pregled nove stoke;
  • Dezinfekcija odjeće, obuće i radnih predmeta;
  • Dezinfekcija ruku tokom i nakon izvršenih radnih obaveza

Mehanički prijenosnici

Uticaj korona virusa (COVID 19) globalno se osjeti u svim proizvodnim granama pa tako i u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Na sreću do sada nije utvrđeno da se domaće životinje mogu zaraziti s ovim virusom niti da one mogu biti prijenosnici i direktno ugroziti zdravlje farmera. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izvjestila je da je samo poznato da se druga vrsta korona virusa (MERS-COV) prenosi s kamila na čovjeka, ali navode da za sada nema još dokaza da domaće životinje ili kućni ljubimci mogu biti nosioci i prenosioci COVID 19 na čovjeka.

Najveći rizik na farmama stoke je mogućnost mehaničkog prijenosa virusa, u gore navednim slučajevima i radnjama na farmi. Stoga preporuka svim poljoprivrednicima da već ustaljene mjere biosigurnosti na imanju, prošire posebno u slučajevima ulazka vanjskih faktora u krug gdje boravi stoka.


Tagovi

Biosigurnosne mjere Farme stoke Porodična gazdinstva Oboljenja životinja Primarna poljoprivredna proizvodnja Zoonoze Domaće životinje Uzročnici oboljenja Koronavirus COVID-19


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.