Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neonatalni proljev prasadi
  • 08.11.2021. 13:30

Neonatalni proljev prasadi: Kako ga liječiti, ali i spriječiti?

Na tržištu se pojavljuju dodaci hranidbi koji se temelje na inhibiciji Quorum Sensinga patogenih bakterija te stimulaciji fizioloških bakterija u svrhu održavanja i dovođenja mikroflore crijeva u ravnotežu, a koje u svojoj ponudi ima i tvrtka AHV Adria.

Foto: Depositphotos/ alipko
  • 3.746
  • 145
  • 1

Proljevi novorođene prasadi predstavljaju glavni problem i uzrok smrtnosti onih najranije dobi. Bolest nastaje naglo, rapidno napreduje, životinja vrlo brzo dehidrira, a često i ugiba.

Simptomi su vidljivi u vidu pastozne ili vodenaste stolice po podu, zidovima ili na drugim životinjama. Također, jedan od znakova su mokre i crvene zadnjice i predio međice kao i neugodan miris zahvaćenog legla. Prasad su letargična i dehidrirana te jako brzo mršave. 

Stoga, prevencija, rana detekcija i brza reakcija glavno su oružje u borbi s ovim opakim disbalansom probavnog sustava male prasadi.

Uzročnici najčešće patogeni organizmi

Što se tiče uzročnika neonatalnog proljeva, to su najčešće razni patogeni mikroorganizmi bakterije, virusi i paraziti.

Neki od uzročnika kao naprimjer E. coli mogu uzrokovati proljev u bilo kojoj dobi, ali su štete veće u ranijoj. Drugi pak, imaju najčešće vrijeme pojavljivanja kao npr. Clostridium perfringens u prvih tjedan dana života, a kokcidija (Isospora suis) ne napada prasad mlađu od šest dana.

Iako nam dob i vidljivi simptomi prasadi zahvaćene neonatalnim proljevom može pomoći u identifikaciji uzročnika najbolje je napraviti dijagnostiku temeljenu na obdukciji i analizi dostavljenih uzoraka tkiva. To u praksi znači da tek kada dokažemo koji je uzročnik napravio štetu možemo početi s učinkovitijim liječenjem i preventivom, te cijepiti ako takvo cjepivo postoji na tržištu.

Mnogi patogeni koji uzrokuju neonatalni proljev normalni su stanovnici gastrointestinalnog trakta i ne uzrokuju bolesti kod zdrave prasadi. To je zbog urođenih obrambenih mehanizama prisutnih u zdravom praščiću. Međutim, kada su obrambeni mehanizmi ugroženi, zarazni patogeni to mogu iskoristiti te uzrokovati bolest.

U zaražene boksove ulaziti zadnje

U proizvodnji svinja postoji nekoliko čimbenika povezanih sa stresom koji pridonose oslabljenoj obrani od patogena i tako prasad predisponiraju na zaraznu dijareju. To uključuje nehigijensko okruženje, pothlađivanje, ili velike fluktuacije temperature staje, stres, neadekvatan unos kolostruma i/ili nedostatak zaštite materalnih antitijela koja se prenose iz krmače.

S obzirom na čistoću okoliša, posebno pridržavanje All-In/All-Out protokola je od kritične važnosti u prevenciji neonatalnih proljeva. To uključuje pranje prostorija sredstvima za uklanjanje biofilmova, odgovarajuću dezinfekciju i potpuno sušenje prostorija između turnusa.

Drugi čimbenik koji utječe na osjetljivost prasadi na neonatalni proljev je imunost krmača. Naime, legla krmača niskog imunosnog statusa osjetljivija su na zarazni proljev velikim dijelom zbog nižeg pasivnog imuniteta primljenog kolostrumom. Programi cjepiva za krmače pokazali su se učinkovitima u prevenciji i kontroli neonatalne dijareje, poput E. coli i Klostridija.

Nakon početka dijareje, tretmani često uključuju antibiotike i potpornu terapiju, uključujući zagrijavanje svinja toplinskim svjetiljkama i hidrataciju otopinama elektrolita i šećera u vodi, sušenje prasadi, te mjesta u boksu gdje prasad boravi (grijače ploče, ispod IC lampe) i mjesta na kojima se primijeti izmet.

Najbolje je koristiti komercijalno dostupne dezinfekcijske praške čime se sprječava daljnje širenje dijareje iz zahvaćenog boksa u susjedne. Također, bitno je ustanoviti koja su legla zahvaćena, te ne dolaziti s njima u kontakt odmah, nego ulazak u te boksove i terapiju prasadi odraditi na kraju. Velika je važnost da se pazi na širenje uzročnika priborom, rukama te odjećom i obućom. Međutim, važno je da se tretmani temelje na pravilnoj dijagnozi i veterinarskom uvidu kako bi se osiguralo odgovarajuće liječenje za uspješan ishod.

Najnovija generacija dodataka hranidbi

U najnovije doba na tržištu se pojavljuju dodaci hranidbi koji se temelje na inhibiciji Quorum Sensinga patogenih bakterija te stimulaciji fizioloških bakterija u svrhu održavanja i dovođenja mikroflore crijeva u ravnotežu, a koje u svojoj ponudi ima i tvrtka AHV Adria.

Njihovom upotrebom u preventivi i kao potpore tijekom već vidljivih znakova bolesti uvelike možemo smanjiti pojavnost i fatalne ishode probavnih poremećaja. To je posebno bitno zato što mikroorganizmi koji se nalaze u i na tijelu moraju biti u fiziološkim omjerima i količinama.

Upravo najnovijom generacijom dodataka hranidbi pokušavamo s jedne strane inhibirati komunikaciju patogenih bakterija, a s druge strane stimulirati rast i razvoj fiziološke mikroflore.

Sve biomolekule unutar takvih aditiva potječu iz prirodnih, najčešće biljnih vrsta koje već odavno imaju dokazan učinak u borbi s infekcijama. Proizvođač tako samo preuzima aktivne dijelove iz biljke i stavlja ih u idealan omjer s drugim biomolekulama tog tipa.

Praktičnom primjenom ovih revolucionarnih istraživanja dolazimo korak bliže ka prirodnom održavanju balansa zdravlja domaćih životinja.


Tagovi

AHV Adria Neonatalni proljev prasadi Patogeni mikroorganizmi E coli Higijena Imunost krmače Dodaci hranidbi Patogene bakterije Quorum Sensinga


Autor

Vinko Medvid

Više [+]

Veterinar s iskustvom u radu u praksi i vođenju tvrtke. Poslije završetka veterinarskog fakulteta usmjerio se prema higijeni namirnica životinjskog podrijetla s naglaskom na mlijeko. Na tom polju je i obranio disertaciju. Trenutno radi kao specijalist zdravlja životinja za nizozemsku biotehnološku tvrtku AHV International, a odgovoran je za edukacije i stručnu podršku timovima u osam država Adria regije.


Partner

AHV Adria

Strojarska cesta 20, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 8880 445, e-mail: hrvatska@ahvint.com web: https://ahvint.com/hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]