Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HGSS
  • 14.09.2018. 15:00

Nesvakidašnja akcija HGSS-a: Spasili ranjenog i iznemoglog prasca!

“Bio je iscrpljen, izranjavan i bespomoćan”, kaže voditelj ekspedicije Ivica Galac koji je uz pomoć dvojice kolega sačinio improvizirana nosila na kojima su prasca vratili u tor vlasnika Ilije Modrića iz zaselka Modrići u Zatonu Obrovačkom.

Foto: HGSS
  • 5.036
  • 540
  • 0

Zadarskim spasiocima zaredale su se ovih dana neuobičajene akcije. Nakon potrage za zagonetnim ljubiteljem zvijezda i spašavanjem tri zalutala Belgijanca na Velebitu, danas su spasili i jedno prase. “Spašavao sam svakave životinje, ovce, koze, pse, mačke i druge, ali ovo je prvi put da sam s dvojicom kolega spasio prasca”, kaže Ivica Galac, voditelj ekspedicije zadarskog HGSS-a.  

Dramatična akcija započela je u13 sati kada je  iz centra 112 stigla dojava da se na području Ćelavca, predio Duboke Jasle, nalazi prasac koji je pod okriljem noći pobjegao iz tora vlasnika Ilije Modrića. Ilija je iz zaselka Modrići u Zatonu Obrovačkom, a on i njegova obitelj imaju u podnožju Dubokih Jasla i pastirski stan, zapravo kućicu i uz  kućicu tor iz kojega je  prasac pobjegao.

Odbjegli prasac vraćen je vlasnicima

U tom području, kaže Galac, pastiri inače čuvaju krave, ovce, koze i ostale domaće životinje. Pošto je prasac pobjegao 800 metara u brdo na nepristupačan teren, obitelj Modrić zatražila je pomoć HGSS-a.

Spasioci su napravili improvizirana nosila

Odmah po dojavi Galac je s još dvojicom kolega krenuo u akciju spašavanja.  Odbjeglog i iznemoglog prasca teškog oko 110 kilograma pronašli su  na nepristupačnom terenu 800 metara sjeverno od pastirskog stana.

“Bio je iscrpljen, izranjavan i bespomoćan”, kaže Galac, koji je odmah, uz pomoć dvojice  kolega od grana i konopa sačinio improvizirana nosila na kojima su prasca ponijeli prema toru. Omotali su ga i dekom da mu noge ne propadaju kroz nosila. Akcija je uspješno završena u 19.30 sati, prasac je vraćen u tor,  na veliko zadovoljstvo  Ilije Modrića i njegove supruge. Oni su slabijeg imovinskog stanja. Proteklu nedjelju, 10. rujna, na Sajmu u Benkovcu kupili su 2 prasca, od kojih je ovaj spašavani, pobjegao iz tora.

“Možda je krenuo vratiti se  Podravinu otkud ga  je bivši gazda dovezao i prodao na sajamu u Benkovcu”, duhovito je prokomentirao Ilija Modrić, zahvaljujući pripadnicima zadarskg HGSS-a. Prasce će još malo dohraniti i, kad dođe vrijeme svinjokolje,  zaklati,  svinjetinu osušiti i  spremiti za duge zimske dane.


Tagovi

HGSS Duboke Jasle Prasac Ilija Modrić


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije