Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ubijene svinje
  • 08.02.2019. 10:30
  • Zadarska, Bekovac

Neven Jurjević: Lovce koji su pucali na crne slavonske svinje izbacujemo iz udruge!

Dvojica lovaca koji su u nelegalnom lovu pucali na crne slavonske svinje Miodraga Lege Oreškovića u Smilčiću, više sigurno neće biti članovi LU Benkovac, odrješit je predsjednik Neven Jurjević.

Foto: arhiva Miodraga Oreškovića
  • 1.721
  • 320
  • 2

Nemam komentara. To nisu lovci. Narušili su ugled naše udruge”, oštar je Neven Jurjević, predsjednik Lovačke udruge Benkovac. Dodao je još da dvojica lovaca koji su u nelegalnom lovu pucali na svinje Miodraga Lege Oreškovića (50) u Smilčiću više sigurno neće biti članovi LU Benkovac. “Bit će isključeni”, decidiran je Jurjević.

Prekšili najmanje dva zakona

On kao i velika većina lovaca benkovačke udruge očekuju da i druge nadležne  institucije, ako već nisu, poduzmu mjere jer su prekršiili najmanje dva zakona - Zakon o lovstvu i Zakon o oružju. Koliko se zna, Policijska uprava zadarska im je odmah oduzela oružje.

Neven Jurjević očekuje da reagira i Hrvatski lovački savez (Foto: Facebook/LU Benkovac)

"Iz naše udruge će sigurno biti isključeni, to je već gotova stvar, sukladno precedurama unutar našeg društva”, kaže Jurjević. On očekuje da reagira i Hrvatski lovački savez te dvojici spornih lovaca, nakon onoga što su učinili u Smilčiću, oduzme Lovačke iskaznice, čime oni automatski gube svako pravo odlaska ulov. Podsjetimo, dvojica lovaca su nakon hajke na lisice, u kojoj su sudjelovali zajedno s 20-ak ostalih članova udruge, samoinicijativno krenuli u lov i na području Gaja u Smilčiću u pol bijela dana otvorili paljbu na crne slavonske svinje dok su pasle na njivi ograđenoj električnim pastirom.

Odšteta i odstrjel divljih svinja

Nakon što su usmrtili rasplodnog nerasta i tri krmače te  ranili više svinja, 60-godišnji lovci, jedan iz Nadina, drugi iz Korlata, oba članovi spomenute lovačke udruge, izgovarali su se da su mislili kako pucaju na  - divlje svinje! Nakon što su policija, vještaci i dežurni veterinar, koji je odmah pružio pomoć ranjenim svinjama, izvršili očevid, vlasnik svinja, umirovljeni branitelj Miograd Orešković Lega pokušao se s lovcima dogovoriti oko odštete. Kad nije išlo kako je očekivao iznerviran Lega  je lovcima dao  altimatum da do subote podmire štetu od 5.000 eura o čemu je Agroklub pisao. 

Miodrag Orešković: Svinje su mi bile i terapija, teško me pogodio prizor koji sam zatekao

Predsjednika LU Benkovac Nevena Jurjevića upitali smo i za komentar Naredbe Ministarstva poljoprivrede o pojačanom odstrjelu divljih svinja zbog opasnosti od tzv. afričke kuge. “Mjera je opravdana ne samo zbog zaštite divljači nego i naše osobne sigurnosti. Pogledajte što se događa u Danskoj, Poljskoj… Epidemija se širi pa je odstrjel divljih svinja nužan iz preventivnih razloga, jer sami smo čuvari svoje svoje prirode i svoga zdravlja”, zaključuje Neven Jurjević.


Tagovi

Neven Jurjević Lovci Izbacivanje iz LU Benkovac Crne slavonske svinje


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]