Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz mlijeka
  • 25.02.2016. 08:30

Nije mlijeko sve što mlijeku sliči

To i nije mlijeko po klasifikaciji. To je ono što sitno piše. To je UHT mlijeko, a to je ipak neki drugi proizvod. Jako je zločesto što to ne istaknu na jasan i vidljiv način pa tako varaju potrošače.

  • 16.280
  • 1.497
  • 0

"Mi jedemo smeće i sramota je to što pored ovakvih prednosti koje ima naša poljoprivreda moramo to kupovati", rekla je Ruža Tomašić na skupu poljoprivrednika u Slavoniji. Isto tako je predsjednik Udruge malih mljekara Jozo Šutalo pojasnio o kakvim se apsurdima radi.

Dao je primjer kako on ima troškove proizvodnje kilograma svježeg sira 13 kuna, a dogodi se da se na tržištu pojave sirevi s manjim cijenama. Kako je to moguće? Doista apsurdi. A kada se vidi i cijena raznih mlijeka koje i nisu mlijeka na policama trgovačkih lanaca jasno je da se takvim načinom može napraviti i sir, a i drugi mliječnih proizvodi. Svojevremeno smo se uspjeli izboriti da poput drugih zemalja Europske unije na pakiranjima mora pisati da se radi o UHT mlijeku. To je ultrahomogenizirano i zgušnjeno staro mlijeko loše kvalitete.

Označeno na proizvodu u Velikoj Britaniji

UHT mlijeko mora biti jasno označeno

Ali u Njemačkoj i drugim naprednim zemljama to piše velikim slovima i jasno je vidljivo. A kod nas su to stavili sitnim slovima i to negdje na rubovima da se u uopće ne može čitati. U većini zemalja takva pakiranja i ne stoje pored mlijeka. No, to sve u našoj zemlji nije regulirano, a ako i je onda se uspješno izbjegava - kao što je to sada.

Toliko su sitna slova kojim se pišu podaci o proizvodnji i kvaliteti proizvoda da bole oči samo od pogleda na taj komad kartona. Ništa ne znači ni ispisani podatak da je proizvedeno u Hrvatskoj. U kantama uvezeno zgusnuto mlijeko, ili u vrećama ono u prahu, ako se samo pomiješa s vodom u nekoj hrvatskoj mljekari, već ima pravo nositi oznaku Proizvedeno u Hrvatskoj.

To je kao i kada je ekstrakt Coca Cole stigao kao koncentrat i kod nas pomiješan s vodom također je proizveden u Hrvatskoj. Hoćemo time reći da ovo UHT je kao da je stigao koncentrat pa je tu samo razrijeđen u određenom iznosu. I onda kupujemo nekakva light mlijeka s 0.1, pa 0,5% i sličnom količinom masti, ili pak dodanih masnoća i slično. Nadamo se da mljekari barem paze na kvalitetu vode s kojom miješaju te koncentrate. E sada, od kuda je to mlijeko? To mlijeko koje stoji 2,99 kuna, kilogram sira, najčešće neke Goude koji košta 29,99 kuna te maslac za osam kuna.

Uvoznici i mljekare skrivaju istinu, a to je da pod mlijekom uopće ne prodaju mlijeko.

Jedemo i pijemo lijepo zapakirane otpatke

Stvarno je bedastoća i jasno da nešto s tim nije u redu. Branko Bobetić, direktor Gospodarsko-interesnog udruženja Croatiastočar, je nedavno objasnio kako se poklopilo više stvari. A to je da su u EU ukinute kvote za proizvodnju mlijeka, pa je zatvoreno tržište Rusije koje je gutalo ogromne količine europskog maslaca i sira, a uvoz je smanjila i Kina. I Europa se mora riješiti viška, a višak je u biti uvijek ono najslabije kvalitete. I na kraju to gutaju Hrvati. Mljekare koje proizvode takve proizvode u Europi su odlične mljekare, no one moraju prodati svoje nusproizvode i neprodane količine. I to nije sporno.

UHT tek na stražnjoj strani kutije

Ali to naše mljekare i uvoznici gurnu pod jako niskim cijenama na naše tržište i uništavaju domaću proizvodnju. Druga stvar je što tu može država napraviti. Odnosno Ministarstvo poljoprivrede, ili pak ono financija, gospodarstva ili možda poduzetništva. U biti - Vlada. Što je radila s nadri umjetnicima iz nekakvog kvazi neprofitnog sektora? Dala im je posredstvom natječaja njihovim nekakvim udrugama osam i pol milijuna kuna. Hrvatska proizvede oko 522 milijuna litara mlijeka. Da se izračunati koliko se proda takvih sireva, maslaca i toga UHT mlijeka i kolike su štete domaćim proizvođačima.

Putem udruga i natječaja mogu proizvođačima mlijeka isto tako donirati takvih osam i pol milijuna kuna. Ili domaćoj mljekari nadoknaditi trošak, ako za taj određeni iznos i količine spuste cijene mlijeka tako da i domaće mlijeko može toliko koštati na polici trgovačkih lanaca. Najbolje bi bilo tako subvencionirati, kada već stoje na istim policama, da stavimo istu cijenu i neka proizvođači istaknu da se radi o domaćem sviježem mlijeku, a da i ovo mlijeko UHT na policama označe kao UHT. Pa tko voli neka izvoli.

Nije svaka bijela tekućina iz austrijske mljekare mlijeko s alpskih pašnjaka

To UHT će uvijek biti jeftinije, ali ne bar toliko jeftinije kao što je sada slučaj. U Hrvatskoj imamo 167 tisuća mliječnih krava. A mlijeko proizvodi 9.231 isporučitelj. Toliko približno i obitelji živi od toga posla. A to je velika industrija, priznati će svatko i o njima moramo voditi računa. Te obitelji, a to je bar 40-tak tisuća ljudi, plus oni koji su radnici na farmama, potrošači su i ratarskih proizvoda, veterinarskih lijekova, gnojiva, zaštitnih sredstava, hrane, a i uvezenih raznih drugih inputa. Na sebe vežu još barem 40 tisuća ljudi. Nije se ipak za igrati s tim sektorom. Ovako naizgled sve štima. Stoji na policama zajedno s mlijekom, pakirano lijepo, čak se igraju i ekologijom pa su pakirana kao u ambalaže koje navodno imaju manje drvenjače i tako čuvamo šume. Tu su i imena renomiranih stranih mljekara koje ustvari i ne kriju da prave taj UHT proizvod, što je posve u redu. Možda bismo morali malo i školovati naše potrošače putem medija. I tu bi Vlada umjesto neprrofitnim medijima mogla malo dati i onima koji će hrvatski narod i potrošače upoznati s činjenicom da svaka bijela tekućina iz austrijske mljekare i nije baš mlijeko s alpskih pašnjaka.


Fotoprilog


Tagovi

Mlijeko UHT mlijeko Boris Bobetić Antun Laslo Jozo Šutalo Sir Maslac


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]