Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rast cijena
  • 23.02.2021. 07:30

Njemačka se i dalje rješava zaliha svinja, ali cijene rastu?

I u drugim zemljama EU-a, poput Španjolske, Belgije, Austrije i Italije također je zabilježen rast cijena.

Foto: Depositphotos/ChiccoDodiFC
  • 677
  • 34
  • 0

Po prvi puta u ovoj godini cijene svinja u Njemačkoj krenule su rasti. Prema Udruženju njemačkih proizvođača (VEZG) cijena iznosi 1,21 eura po kilogramu, što je, istina, povećanje od samo 2 centa. No, kako oni tvrde, znak je da će se taj trend nastaviti.

U toj je državi prošlog tjedna zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta zaklano manje svinja. Ipak, red se smanjuje. Prema Interesnoj skupini svinjogojaca u Njemačkoj (ISN) zaklano je oko 90.000 tih životinja, a na red čeka još njih 530.000.

Stoga je, kako navode u svom priopćenju, važno plasirati meso putem maloprodaje. Kao dobar primjer navode jedan poznati trgovački lanac koji ima veliku akciju prodaje svinjetine, XXL paketa s naglaskom da se radi o domaćem podrijetlu.  

Stočarima problem predstavlja i debljina životinja koje nisu zaklane na vrijeme, a prosječna iznosi 100,4 kilograma, navodi agrarheute.

Cijena za prasad do 25 kilograma za razdoblje od 15. do 21. veljače je 32,50 eura po grlu. Što je još jedno povećanje u odnosu na tjedan prije kada su cijene bile 2 eura niže.

Rast i u drugim zemljama

U drugim zemljama EU-a, poput Španjolske, Belgije, Austrije i Italije također je zabilježen rast cijena. Kao rezultat toga ISN navodi pad ponude, ali i činjenicu da postoje pozitivni trendovi koji se tiču potražnje. To se prvenstveno odnosi na popuštanja epidemioloških mjera. Međutim, u Njemačkoj to nije slučaj.

Zemlje koje izvoze u Kinu bilježe još više cijene, no, podsjetimo, Njemačka  i dalje ne smije izvoziti u tu zemlju zbog afričke svinjske kuge.

Cijene se u skladu s izvoznim mogućnostima razlikuju između europskih zemalja, a ponekad i unutar pojedine države. Tako je primjerice, između Španjolske i Njemačke razlika od 38 centi za kilogram ove vrste mesa.

Poljski poljoprivrednici stali na granicu i brojali kamione sa svinjama iz Njemačke

Cijela situacija s padom cijena izazvala je tešku situaciju i na našem tržištu. Domaći uzgajivači su postali nekonkurentni u odnosu na cijene svinjetine koja dolazi iz EU-a, a viškovi proizvedeni u Njemačkoj završili su na našem tržištu rušeći cijenu otkupa za čak 29 posto.


Tagovi

Njemačka Cijena Svinje Tržište Rast cijena


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)