Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kriza
  • 15.01.2021. 07:30

Njemačkoj prijeti pad uzgoja svinja za najmanje 10%?

Koronakriza i afrička svinjska kuga utjecale su na njemačko svinjogojstvo. Stručnjaci u toj zemlji predviđaju pad uzgoja ovih životinja, ali i potražnje za ovom vrstom mesa.

Foto: Bigstock/agnormark
  • 66
  • 143
  • 0

Tijekom koronakrize poljoprivredno - prehrambena industrija pokazala se jednom od najotpornijih na tešku situaciju. Šok izazvan pandemijom zahtijevao je korektivne mjere i ubrzao razvoj trendova poput digitalizacije, više izvora informiranja potrošača i preferencija u vezi s lokalnim proizvodima.

Unatoč tome što se prehrambena industrija sveukupno pokazala snažnom tijekom pandemije, to nije slučaj i s mesnom. Tako je u pogonima za preradu i pakiranje mesa bilo najviše radnika zaraženih Covidom, a dodatne probleme je stvorila i afrička svinjska kuga (ASK). To su sve razlozi zbog kojih je njemačko svinjogojstvo u ozbiljnim problemima.

Pad proizvodnje za najmanje 10%?

Iako je poljoprivredna industrija ondje zabilježila blagi pad prodaje od 1,7% na 234,3 milijarde eura, pokazala se ipak jakom, dokazalo je istraživanje revizijske i savjetničke tvrtke EY i Sveučilišta u Göttingenu, a prenosi ga agrarheute.

Prehrambena industrija u toj zemlji je uspjela povećati svoj promet za 0,5% u odnosu na prethodnu godinu i to na rekordnih 186,6 milijardi eura. Međutim, to nije slučaj s mesnom industrijom za koju je 2020. bila teška godina, a prema prognozama bit će i ova.

Nakon izbijanja ASK izvoz je stao, a došlo je do narušavanja tržišta svinjetinom. Prema provedenoj studiji, stručnjaci očekuju čak dvoznamenkasti pad njemačke proizvodnje svinja u ovoj godini, i to za najmanje 10%.

Poljski poljoprivrednici stali na granicu i brojali kamione sa svinjama iz Njemačke

Na taj pad dodatno utječe i smanjenje potrošnje mesa u Europskoj uniji, a njegov nastavak se očekuje i dalje, pogotovo kada je u pitanju svinjetina. Autori studije strahuju da meso neće pojeftiniti u trgovinama, što bi dodatno moglo utjecati na manju potražnju.

Smanjuje se i izvoz

Prema istraživanju, udio njemačke mesne industrije u izvozu pao je s 25 na 22,7% tijekom prošle godine, što je najniža vrijednost otkako je provedeno prvo istraživanje 2008. "To je dvostruka kriza - izbijanje Covida i ASK-a nanijeli su ozbiljne probleme svinjogojcima", rekao je dr. Christian Janze, jedan od autora studije.

Unatoč tome što je pandemija potrošačima pokazala vrijednost regionalnih proizvoda, on smatra da će i 2021. biti teška za mesnu industriju. Razvoj cijena i tržišta, pogotovo za ovu vrstu mesa u najboljem će slučaju ostati isti kao sada. "Izbijanje ASK-a u populaciji domaćih životinja bilo bi kobno. Ovdje je u pitanju čitav lanac proizvodnje i vrijednosti", upozorio je.

Za mlijeko nema zabrinutosti

Prema studiji, situacija s proizvodnjom mlijeka je dobra, a Janze tvrdi da nema razloga za zabrinutost. Domaća potražnja je stabilna, a mljekare nisu toliko ovisni o izvozu kao ostali podsektori prehrambene industrije. Međutim, prerađivači mlijeka moraju svoje kanale prodaje prilagoditi uvjetima koronakrize.

Naime, tamošnja mliječna industrija je prošle godine zadržala prodaju na rekordnoj razini, a ona se procjenjuje na oko 29 milijardi eura. U konačnici, studija je pokazala da je njemačka poljoprivredna industrija zatvorila 2020. godinu s prodajom od 8,6 milijardi eura, što je malo ispod rekorda 2018. godine.


Tagovi

Njemačka Uzgoj svinja Svinjetina Izvoz Mesna industrija Pad Potražnja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.