Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište hrane
  • 30.12.2022. 07:30

Nova hrana za perad - proteini iz trave mijenjaju soju?

Postupkom ekstrakcije dobiveni su proteini kojima su hranili perad.

Foto: Depositphoto/kharhan
  • 867
  • 80
  • 0

U projektu ProGrün na Sveučilištu Hohenheim istraživači su proizveli hranu za perad bogatu proteinima iz trave koji u potpunosti mogu zamijeniti soju. Travu i druge zelene biljke do sada su mogli konzumirati preživači te imati koristi od aminokiselina koje sadrže.

"Sastav aminokiselina u ekstraktu proteina otprilike odgovara onom u soji", objašnjava prof. dr Rodehutscord, iz odjela za hranidbu životinja u Hohenheimu. Naveo je da se radi o proizvodu koji je pogodan za hranidbu peradi i svinja.

Izdvajanje i prednosti proteina iz trave

Za ekstrakciju je korišten biorafinerijski testni objekt. Iz oko 45 tona svježe pokošene trave uspjeli su izvući ukupno jednu tonu ove hrane.

Korištenje travnjaka nije konkurencija proizvodnji hrane (Foto: Depositphoto/ggkuna)

Prvi korak je bio da usitne travu, a zatim su ju prešali. Sok koji su dobili sadržavao je visoku razinu topivih proteina kao i razne druge sastojke. U eksperimentu su dvije trećine proteina ostale u isprešanoj pogači. S prvih 50 kg hranili su perad koja je dobro prihvatila ovakvu hranu.

Kako izgledaju prognoze o proizvodnji i trgovini proteinima za stočnu hranu u EU?

"Šećer, kiseline i druge supstance u soku od preša mogu ugroziti probavljivost proteina“, objašnjava prof. dr. Rodehutscord, dodavši kako se oni razdvajaju, proteini se zatim suše, miješaju s drugim sastojcima stočne hrane i peletiraju.

Upotreba u bioprivredi

Dugoročno se proteinski ekstrakt može koristiti u prehrani ljudi, a očekuje se i upotreba u biogospodarstvu kao plastika na biološkoj bazi, za papir, gnojivo ili kao energija.

Za razliku od obradivog zemljišta, korištenje travnjaka nije konkurencija proizvodnji hrane. Očekuje se da bi ovo otkriće moglo smanjiti uvoz soje iz inostranstva. Dušični spojevi koji se izvoze sa stočnom hranom nedostaju u zemljama proizvođačima, dok u Europi ima viškova u obliku organskih gnojiva.


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Trava Soja Zamjena za soju Hranidba peradi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.