Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobrobit svinja
  • 21.06.2020. 07:30

Nova pravila kod klanja svinja, šta predlaže Europska komisija?

Kako bi se spriječilo širenje zaraza, a i očuvala njihova postojanost kao opće dobro, EFSA kao i sama komisija predlažu opsežan pregled svinja kao i sam proces klanja.

Foto: Depositphotos/smuki
  • 458
  • 32
  • 0

Većina opasnosti koje se odnose na dobrobit svinja pri klanju uzrokovana je neadekvatnim osobljem i loše dizajniranim i izgrađenim objektima, zaključila je Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) u svom najnovijem istraživanju. 

Ova studija posljednja je u nizu ažuriranih procjena dobrobiti životinja koje je zatražila Europska komisija. Na temelju dobijenih rezultata predložila je mjere za sprječavanje opasnosti koje se javljaju prilikom klanja i proizvodnje mesa.

Eutanazirali svinje gušenjem i prženjem na 120 stupnjeva

"Europska komisija u sklopu svoje nove strategije od farme do viljuške preispituje trenutne odredbe o dobrobiti životinja s ciljem stvaranja održivijeg prehrambenog sistema u EU. Ova serija, plus druga koju ćemo iznijeti u sljedećih nekoliko godina pružiti će naučnu osnovu za dalje ispitivanje“, rekla je glavna naučnica EFSE, Marta Hugas.

Potreban opsežan pregled svinja i proces klanja

Kako bi se spriječilo širenje zaraza, a i očuvala njihova postojanost kao opće dobro, EFSA kao i sama komisija predlažu opsežan pregled svinja kao i sam proces klanja. Tako bi se identificirao niz opasnosti koje dovode u pitanje dobrobit, poput toplotnog stresa, žeđi, dugotrajnog gladovanja i respiratornih tegoba. 

"Visoki standardi poboljšavaju zdravlje životinja i kvalitet hrane, smanjuju potrebu za lijekovima i mogu pomoći očuvanju biološke raznolikosti. Zdrave, dobro njegovane životinje od presudne su važnosti za lanac hrane“, naglašava Hugas.

Kako će izgledati porcija ćevapa nakon uvođenja strategije Od farme do viljuške?

I kod ostalih domaćih životinja jednaki problemi

Nažalost, svinje nisu jedine životinje koje podliježu okrutnim procesima klanja. U Francuskoj i Njemačkoj je predložen zakon koji zabranjuje usmrćivanje muških pilića mljevenjem dok su još živi.  

Naime, u slučaju da je pile žensko, ono će kroz skoro vrijeme postati koka nesilica, najčešće u kaveznom uzgoju no, ako je muško, ne služi ničemu pa ga se tako i tretira. Na svu sreću vlasti su prepoznale taj okrutan čin i odlučile tome stati na kraj. 

To nažalost nije jedini slučaj. Nedavno je Agroklub pisao i o okrutnosti koje stoka proživljava prilikom transporta.

Životinje zbog stresnog transporta podložnije zarazama i bolestima?

Ovo sigurno nisu jedini dokazi zanemarivanja dobrobiti životinja pa je za očekivati kako će EU i EFSA donijeti još niz novih promjena po pitanju njihove zaštite.


Tagovi

Svinje Klanje Dobrobit EFSA Meso Europska komisija Mjere Dobrobit životinja


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.