Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Napad vukova
  • 20.04.2021. 12:00
  • Zadarska, Gračac

Novi masakr kod Gračaca: Vukovi usmrtili dvije krave i tri teleta!

Štetni događaj, kaže nam vještak za procjenu šteta od vuka, Igor Hak, zbio se usred dana i unatoč činjenici da su pašnjaci ograđeni električnim pastirom.

Foto: Ivona Hak
  • 2.525
  • 786
  • 0

Nakon masakra u Štikadi kod Gračaca gdje su vukovi u štali Milana Miće Đekića (29) u dva navrata usmrtili i naklali 125 ovaca i janjaca, stiže vijest o novom pokolju.

Samo, ovaj put žrtve nisu sitnog zuba nego goveda: dvije krave i tri teleta!

Štetni događaj, kaže nam vještak za procjenu šteta od vuka Igor Hak (45), zbio se usred dana na lokalitetu Pribudić-Prljevo, između Srba i Plavnoga na području općine Gračac gdje svoje blago napasaju tri vlasnika OPG-a  Dušan Dukić, Nikola Dragičević i Borislav Veselinović.

Pašnjaci, inače u vlasništvu Hrvatskih šuma koje su spomenuti stočari imaju u dugoročnom zakupu, ograđeni su električnom pastirskom žicom, ali vukovi ju jednostavno preskoče ili prođu ispod žice pa ako u blizini nema čovjeka kreću u lov.

"Normalno, nije isto usmrtiti kravu i ovcu, niti oni to rade na isti način", pojašnjava vještak. Vukovi, kaže, izdvoje žrtvu iz stada, ganjaju je po kršu i kad je izmore ona padne, uklješti se u gustišu uz neko drvo, stijenu ili je stjeraju uz neki suhozid.

Užasan prizor koji vuk ostavlja iza sebe 

Kad padne ne kolju za vrat nego živu počnu jesti. Krenu od anusa, vimena i trbuha gdje je najmekše. Tako da žrtva najbrže iskrvari, opisuje. Na isti način usmrtili su ovih dana i junicu kod Gračaca.

"Ima šteta. U zadnje 2, 3 godine više nego što je bilo prije. Ali, ima više i stoke. To je vezano jedno s drugim. Populacija raste kad je lakše doći do hrane, a vuk je na vrhu hranidbenog lanca i nema prirodnog neprijatelja, osim čovjeka", pojašnjava Hak, inače po rođenju Slavonac iz Požege, koji se u Gračac doselio prije 20 godina.

Pokolj u Lici: Vukovi u štali Miće Đekića usmrtili 120 ovaca!

Djelatnik je Hrvatskih šuma, tu je zasnovao obitelj i sa suprugom Anom ima četvero djece i podjednako se, kaže, doma osjeća u Gračacu i u Požegi.


Tagovi

Vukovi Krave i telad Gračac Napad vukova Vještak Ivan Hak


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]