Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stradanje stoke
  • 06.07.2022. 13:00

Novi odštetni cjenik za stoku stradalu od zvijeri trebao je stupiti na snagu - gdje je zapelo?

Naši stočari, u slabo razvijenim i nenaseljenim dijelovima zemlje, svakodnevno se suočavaju s napadima na stoku, upozorila je još u ožujku i HPK. Kad će novi Pravilnik, pitali smo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Foto: Depositphotos/VitalikRadko
  • 607
  • 95
  • 0

I dalje je u izradi novi Pravilnik o naknadi štete zbog napada vukova odnosno divljih, strogo zaštićenih životinja na stoku koji je trebao stupiti na snagu početkom lipnja. Prema toj novoj uredbi, tvrde upućeniji, odštetni iznosi trebali bi tek neznatno porasti u usporedbi s rastućom populacijom mesojeda.

Hrvatska poljoprivredna komora, kako su istaknuli još u ožujku, navodi da se populacija divljih zvijeri u prirodi oporavila i povećala brojnost, a to su omogućile stroge zakonske regulative kao što je Direktiva o staništima EU, Bernska konvencija i druge koje daju zaštitu najugroženijim vrstama i zabranjuju njihovo hvatanje i ubijanje.

"Omogućilo je to da se pojave i na lokalitetima na kojima su bili istrijebljeni. Naši stočari, u slabo razvijenim i nenaseljenim dijelovima Hrvatske, svakodnevno se suočavaju s napadima na stoku", poručio je tada predsjednik HPK Mladen Jakopović.

Napadi zvijeri na stoku sve češći, treba mijenjati zakonska rješenja?

Također, napomenuli su kako je stav Komore da je populacija divljih životinja u našoj zemlji izuzetno stabilna te ozbiljno treba razmisliti o odstrelu određenog broja kako bi se prevenirali napadi.

Rad na korekcijama odštetnog cjenika

"Rad na korekcijama postojećeg odštetnog cjenika još je u tijeku, a konačna verzija očekuje se čim se dovrši koordinacija s vještacima koji obavljaju poslove vještačenja šteta od životinja strogo zaštićenih vrsta, djelatnicima Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Ministarstva poljoprivrede te djelatnicima Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu", stoji u odgovoru Uprave za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja koja provodi postupak naknade štete, sukladno Zakonu o zaštiti prirode i Pravilniku o naknadi štete od životinja strogo zaštićenih vrsta. 

U postupku njegova donošenja, dodaju, potrebno je provesti konzultacije sa svim ostalim relevantnim tijelima državne uprave kao dio redovne procedure prilikom donošenja podzakonskih akata.

"Po završetku navedenog procesa, nacrt pravilnika i njegovih priloga bit će objavljen na portalu e-Savjetovanje", kažu iz Ministarstva gospodarstva. 

S druge strane, dvije strane imaju i svoje brojke o vukovima koji obitavaju u Lijepoj našoj. Dok stočari barataju brojkom od tisuću jedinki, službeni podaci Ministarstva navode oko osamdesetak vukova.

Poljoprivrednici i stočari poglavito oni u Dalmatinskoj zagori, na rast vučje populacije i drugih zaštićenih divljih zvijeri, gledaju kao na ozbiljnu prijetnju koja može samo rezultirati "obustavom“ njihovih tradicionalnih aktivnosti i odlaskom iz ionako napuštenih sela.

Štete rade i medvjedi 

Ono što ih najviše zabrinjava činjenica je da te iste zvijeri u potrazi za hranom dolaze ispred obiteljskih kuća spremno pozirajući foto objektivima i mobiteljima tamošnjih seljaka. Samo ta pomisao, ističu mještani sela Žeževica u općini Šestanovac gdje su vukovi domaće životinje, "nagnaje vas da što prije odete, utrnete svijeću i zakrakunate vrata".

Otprije nekoliko godina ni medvjedi se ne libe učiniti štetu. To najbolje znaju biokovski pčelari čijim se medom već neko vrijeme slade tamošnji medvjedi. 

Vukovi i dalje prednjače, ali udvostručene su i štete od poskoka. Koliki je iznos naknade?

Na snazi je, dakle, i dalje stari pravilnik, a novi se tek očekuje. Prema njemu, primjerice, odšteta za bređu kravu iznosi 6.000 kuna. 


Tagovi

Divlje zvijeri Stoka Štete Odštetni cjenik Ministarstvo gospodarstva


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]